Dzūkų žinios

Olimpinis bokso ringas – vieta, kur vyrai muša moteris

Dalintis:
Algimantas Mikelionis.

Alžyro ir Taivano boksininkų Imane Khelif ir Lin Yu-ting pasirodymai ir medaliai yra didžiausia Paryžiaus žaidynių kontroversija. Nugalėti varžovai protestavo, o žiniasklaida ir gerbėjai buvo suskirstyti į tuos, kurie gynė boksininkus, ir tuos, kurie, jų nuomone, neturėtų konkuruoti su moterimis, nes jie patys yra vyrai. Ar tai tiesa? Alžyrietis ir taivanietis dalyvavo olimpiniame turnyre, nepaisant to, kad buvo pašalinti iš 2023 metų pasaulio čempionato Naujajame Delyje. Priežastis buvo DNR tyrimų rezultatai, kurie parodė, kad jie turėjo XY chromosomas. Kitaip tariant, jie neišlaikė lyties testų. Abu taip pat turėjo padidėjusį testosterono kiekį. „Neįtraukėme sportininkų, kurie bandė mus apgauti apsimesdami moterimis“, – tuo metu piktinosi IBA (Tarptautinės bokso federacijos) vadovas Umaras Kremlovas. „Jie bandė mus apgauti apsimesdami moterimis“, – pridūrė jis. Tačiau TOK nusprendė, kad testai buvo neteisėti ir nepatikimi. IBA jau žaidynių metu pranešė, kad Khelifui ir Yu-tingui iš pradžių buvo atlikti chromosomų tyrimai nepriklausomoje laboratorijoje Stambule. Priežastis buvo varžovų ir jų trenerių skundai per 2022 m. pasaulio čempionatą. Jie buvo dar kartą išbandyti Indijoje per 2023 m. pasaulio čempionatą, informuoti apie rezultatus raštu, o IBA turėjo pasiūlyti finansinę paramą, jei norėtų kreiptis į Lozanos sporto arbitražo teismą. Taivanietis pasiūlymo nepriėmė, alžyrietis iš pradžių tai padarė, bet vėliau atsiėmė savo apeliaciją.

Adomo Žilinsko piešinys.

Prieš lemiamas kovas Paryžiuje kalbėjo ir boksininko tėvas Amaras Kherifas. Interviu „Reuters“ jis pristatė savo dukters gimimo liudijimą, kuris rodo, kad ji yra moteris. Taivano sporto administracija įsitraukė į Yu-ting bylą ir atliko papildomus testus. Jie turėjo patvirtinti, kad IBA kaltinimai yra nepagrįsti. Alžyro boksininko tėvas ją gynė ir rodė parodymus prieš kameras. Kodėl toks nuomonių neatitikimas? Lyčių testavimas yra sudėtinga tema. Prieš daugelį metų puiki Lenkijos lengvaatletė Ewa Kłobukowska tapo jų auka, kuri, beje, pagimdė vaiką praėjus metams po to, kai buvo diskvalifikuota ir visi jos pasiekimai buvo ištrinti. Caster Semenya iš Pietų Afrikos, kurią kai kurie ekspertai laiko biologiniu žmogumi, taip pat daugelį metų buvo vertinama labai prieštaringai.

Khelif ir Yu-ting atveju vis dėlto sunku atsispirti įspūdžiui, kad sportas yra politika. Jei IBA ir TOK būtų susitarę dėl bendro sprendimo, susijusio su boksininkų byla, galbūt neapykantos ir kaltinimų festivalio būtų buvę galima išvengti. Tačiau abi organizacijos toliau konfliktuoja šiuo klausimu.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: