Dzūkų žinios

Atstatytas kryžius subūrė Seimeniškių kaimo žmones nuoširdžiai bendrystei

Dalintis:

Mūsų krašte stiprėja graži tradicija vieną kartą per metus draugėn suburti kaimų bendruomenes – ne tik konkrečiuose kaimuose dabar gyvenančius žmones, bet ir kituose Lietuvos miestuose gyvenančius kaimų išeivius.

Šalia grandioziniais renginiais garsėjančių Stebulių yra įsikūręs Seimeniškių kaimas, kuriame jau kelerius metus rudenėjant vyksta šio kaimo žmonių ir išeivių iš Seimeniškių susitikimai ir jaukūs pasibuvimai.

Šių susitikimų ašimi tapo naujai atstatytas kaimo kryžius.

Kaip pasakojo viena iš šio kryžiaus atstatymo iniciatorių Akvilė Navakauskienė, prieš trejus metus galutinai supuvo senasis kaimo kryžius, todėl jis buvo nuverstas ir sudegintas. Jo vietoje iškilo naujas kryžius, kuris tapo tam tikru kaimo dvasingumo ir bendrystės simboliu.

„Kiekvieną rudenį prie kryžiaus rengiame šventę, į kurią iš visos Lietuvos susirenka išeiviai iš mūsų kaimo, šiemet atvyko apie septynios dešimtys žmonių, buvusių kaimo gyventojų. Dabar pas mus kaime gyvena nedaug žmonių, nyksta kaimas, per trejus metus septynios sodybos ištuštėjo, todėl labai svarbu išlaikyti bendrystę ir meilę savo gimtinei“, – pasakojo A. Navakauskienė.

Ji sakė, kad per šventę būna labai smagu. Bendruomenė per socialinius tinklus informuoja esamus ir buvusius Seimeniškių kaimo gyventojus apie šventės datą. Tada surenkami pinigai, Simno bažnyčioje užsakomos Mišios.

„Po Mišių grįžtame prie kaimo kryžiaus, atsivežame ir kunigą, kad palaimintų laukus, pasėdim, pasisamdom muzikantą, kad būtų linksmiau. Smagu, kad jaunimo nemažai susirenka. Mes kelios tą šventę organizuojame – vienos puošiame aplinką, kitos pinigus renkame, smagu, kad daug žmonių nori dalyvauti“, – sakė A. Navakauskienė.

Varėnoje gyvenanti išeivė iš Seimeniškių kaimo Marytė Didikienė labai džiaugiasi galimybe kasmet sugrįžti į savo gimtinę, į šventę prie Seimeniškių kryžiaus.

„Tai kukli, bet labai draugiška ir nuoširdi šventė. Šiemet bažnyčioje įvykusiose Mišiose dalyvavo net 76 į šventę atvykę žmonės. Žaidimai, atrakcijos, suneštinės vaišės puikiai nuteikia, žmonės suvažiavo iš visos Lietuvos, net iš Klaipėdos atvyko. Man labai svarbu čia atvažiuoti, nes čia mano tėviškė, čia susirenka visi, kam mielas tas kaimas. Smagiausia per šventę buvo galimybė pasikalbėti su vaikystės draugais“, – sakė M. Didikienė.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: