Dzūkų žinios

Kodėl skauda kaklą? Dažniausios priežastys ir kaip jų išvengti

Dalintis:

Kaklo skausmas – problema, su kuria susiduria daugybė žmonių visame pasaulyje. Šis diskomfortas gali atsirasti dėl įvairių priežasčių ir dažnai turi didelę įtaką kasdieniniam gyvenimui. Kodėl skauda kaklą, kokios yra pagrindinės skausmo priežastys, ir ką galima padaryti, kad šios problemos būtų išvengta?

Kaklo skausmo anatomija – kaip suprasti savo kūną

Norint suprasti, kodėl skauda kaklą, pirmiausia reikia žinoti, kaip šis kūno regionas veikia. Kaklas yra sudarytas iš sudėtingos struktūros, kurioje yra raumenys, nervai, slanksteliai, raiščiai ir sąnariai. Ši struktūra palaiko galvos svorį, leidžia atlikti įvairius judesius ir tuo pačiu apsaugo stuburo smegenis, kurios praeina per kaklo stuburą. Kaklo raumenys ir raiščiai yra atsakingi už galvos stabilumą ir judėjimą, tačiau jie taip pat yra labai jautrūs įtampai ir traumoms.

Kaklo skausmas gali būti ūmus arba lėtinis, priklausomai nuo jo kilmės ir trukmės. Ūmus skausmas dažnai atsiranda staiga ir yra trumpalaikis, o lėtinis skausmas tęsiasi ilgiau nei tris mėnesius ir gali būti nuolatinis arba pasikartojantis. Dauguma žmonių bent kartą gyvenime patiria kaklo skausmą, tačiau jo priežastys gali labai skirtis.

Dažniausios kaklo skausmo priežastys – kas sukelia diskomfortą?

  1. Bloga laikysena – Viena dažniausių kaklo skausmo priežasčių yra bloga laikysena, ypač ilgai sėdint ar stovint. Mūsų kasdieniniai įpročiai, tokie kaip sėdėjimas prie kompiuterio ar telefono naudojimas, dažnai verčia mus laikytis netinkamos pozos, kuri gali sukelti raumenų įtampą ir skausmą. Pavyzdžiui, žiūrint į telefoną galva būna pasukta žemyn, o tai sukelia papildomą spaudimą kaklo raumenims ir stuburui. Tokia laikysena ilgainiui gali sukelti skausmą ir diskomfortą.
  2. Stresas ir įtampa – Psichologinis stresas dažnai sukelia fizinę įtampą, ypač kaklo ir pečių srityje. Kai esame įsitempę ar patiriame stresą, mūsų raumenys automatiškai įsitempia kaip kūno reakcija į stresinę situaciją. Ši įtampa gali sukelti skausmą, kuris kartais būna labai intensyvus ir varginantis. Stresas taip pat gali pabloginti esamus skausmus, todėl labai svarbu valdyti stresą kasdieniame gyvenime.
  3. Ilgos valandos prie kompiuterio – Šiuolaikiniame pasaulyje daugelis iš mūsų praleidžia daugybę valandų prie kompiuterio, tiek darbe, tiek namuose. Ilgos darbo valandos be pertraukų, netinkama sėdėjimo padėtis ir netinkamai sureguliuotas darbo stalas gali sukelti kaklo skausmą. Kai dirbame prie kompiuterio, svarbu stebėti savo laikyseną ir daryti reguliarias pertraukas, kad būtų sumažinta raumenų įtampa.
  4. Netinkama miego pozicija – Miego pozicija ir čiužinio bei pagalvės kokybė gali turėti didelę įtaką kaklo sveikatai. Miegant netinkamoje pozicijoje arba naudojant per aukštą arba per žemą pagalvę, kaklas gali būti nenatūraliai išlinkęs visą naktį, o tai sukelia skausmą ir sustingimą ryte. Rekomenduojama miegoti ant nugaros arba šono su tinkamo aukščio pagalve, kuri palaiko natūralų kaklo linkį.
  5. Traumos ir sužeidimai – Kaklo skausmas taip pat gali atsirasti dėl traumų ar sužeidimų, tokių kaip staigus galvos judesys (vadinamas „plakimo traumu”), kritimas ar autoįvykis. Tokios traumos gali pažeisti raumenis, raiščius ar nervus, sukeldamos skausmą, kuris gali būti nuo lengvo iki labai stipraus.

Kaip išvengti kaklo skausmo – paprasti patarimai kasdienai

Nors kaklo skausmas gali būti labai nemalonus, dažnai galima jo išvengti laikantis tam tikrų taisyklių ir patarimų. Štai keli būdai, kaip galite apsaugoti savo kaklą ir išvengti skausmo:

  • Tinkama laikysena – Vienas iš svarbiausių būdų išvengti kaklo skausmo yra tinkama laikysena. Sėdėkite tiesiai, pečius laikykite atpalaiduotus, o galvą laikykite tiesiai virš stuburo, kad būtų išvengta papildomos įtampos kaklo raumenims. Jeigu dirbate prie kompiuterio, įsitikinkite, kad monitorius yra akių lygyje, o klaviatūra ir pelė – patogioje padėtyje.
  • Reguliarios pertraukos – Jei praleidžiate daug laiko sėdėdami, darykite reguliarias pertraukas ir atlikite lengvus pratimus, kad sumažintumėte raumenų įtampą. Kiekvieną valandą kelkitės, pasivaikščiokite ir ištempkite kaklą bei pečius.
  • Tinkama miego pozicija – Rūpinkitės savo miego aplinka. Pasirinkite tinkamą čiužinį ir pagalvę, kurie palaikys kaklo natūralų linkį ir padės išvengti skausmo. Venkite miegoti ant pilvo, nes tai gali sukelti kaklo pasukimą ir įtampą.
  • Valdykite stresą – Įtraukite streso valdymo technikas į savo kasdienybę. Meditacija, gilus kvėpavimas, joga ar kiti atsipalaidavimo pratimai gali padėti sumažinti raumenų įtampą ir išvengti skausmo. Atsipalaidavimas yra svarbus ne tik emocinei, bet ir fizinei sveikatai.
  • Gydomieji masažai – Vienas iš efektyviausių būdų sumažinti kaklo įtampą ir skausmą yra gydomasis masažas. Profesionaliai atliktas masažas gali padėti atpalaiduoti raumenis, pagerinti kraujotaką ir sumažinti įtampą, kuri dažnai yra skausmo priežastis. Reguliariai lankantis masaže, galima ne tik sumažinti jaučiamą diskomfortą, bet ir išvengti skausmo atsiradimo ateityje.
  • Fiziniai pratimai ir tempimo pratimai – Fiziniai pratimai, ypač skirti stiprinti kaklo ir pečių raumenis, gali padėti išvengti skausmo. Įtraukite į savo kasdienybę lengvus tempimo pratimus, kurie padės išlaikyti raumenis lanksčius ir stiprius.

Kaklo skausmas gali būti nemalonus ir varginantis, tačiau dažnai jo galima išvengti laikantis tam tikrų prevencinių priemonių. Svarbu rūpintis savo kūnu, reguliariai atlikti tempimo ir stiprinimo pratimus, valdyti stresą ir pasitelkti masažo terapiją, kad palaikytumėte sveiką kaklo būklę. Kuo daugiau dėmesio skirsite savo kasdienei laikysenai ir gyvenimo būdui, tuo lengviau bus išvengti kaklo skausmo ir diskomforto.

Parengta pagal https://www.antalgija.lt/

Užs. Nr. 009

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: