Dzūkų žinios

Reikia mokėti vertinti ir saugoti

Dalintis:
Konkursą į VšĮ „Lazdijų rajono savivaldybės sveikatos centras“ direktoriaus pareigas laimėjo gydytojas urologas Vladimiras Jelisejevas.

Konkursą į VšĮ „Lazdijų rajono savivaldybės sveikatos centras“ direktoriaus pareigas laimėjo gydytojas urologas Vladimiras Jelisejevas. Tai paaiškėjo po penktadienį įvykusio antrojo konkurso etapo – pretendento pokalbio su savivaldybės mere.

Konkursą į VšĮ „Lazdijų rajono savivaldybės sveikatos centras“ direktoriaus pareigas laimėjo gydytojas urologas Vladimiras Jelisejevas. Tai paaiškėjo po penktadienį įvykusio antrojo konkurso etapo – pretendento pokalbio su savivaldybės mere Ausma Miškiniene.

Naujasis direktorius į pareigas bus paskirtas gavus atitinkamų tarnybų vertinimą.

Pretendentus pirmajame etape birželio 17 d. vertino 5 asmenų komisija, dalyvavo du pretendentai. Antrajame etape tik vienas iš jų buvo atrinktas dalyvauti.

V. Jelisejevas Lazdijų rajono savivaldybės sveikatos centre gydytoju urologu dirbo nuo 2019 m. sausio mėn., nuo 2021 m. gruodžio mėn. ėjo pavaduotojo medicinai bei laikinai vykdė direktoriaus pareigas.

VšĮ „Lazdijų rajono savivaldybės sveikatos centras“ – tai dvi savivaldybės įstaigos: VšĮ „Lazdijų ligoninė“ ir VšĮ „Lazdijų pirminės sveikatos priežiūros centras“. Jos 2024 m. kovo mėn. buvo sujungtos į bendrą įstaigą savivaldybės tarybos sprendimu.

Pats Vladimiras Jelisejevas sako, kad naujos pareigos – jau ne naujos, tai toks pats darbas, koks ir buvo. „Tai jau logiškas tęstinumas. Praktiškai aš nuo 2021 metų dirbu šitą darbą. Daug padaryta darbų, su savivaldybės pagalba įstaigos veikla yra su pliuso ženklu. Atsiranda daug daugiau paslaugų. Niekada nesakiau, kad antpečiai svarbūs, svarbu – darbas“, – sako VšĮ „Lazdijų rajono savivaldybės sveikatos centras“ direktoriaus pareigas laimėjęs gydytojas urologas Vladimiras Jelisejevas.

Kam skiriami didžiausi prioritetai? „Paslaugų kokybė – pagrindas, žinoma, paslaugų išlaikymas. Merė ir taryba suformulavo klausimą, kad šitoje įstaigoje turėtų dominuoti viešasis sektorius. Kiek reformos aspektai numato tą dalyką, tai tą ir stengsimės padaryti“, – dėsto jis. Sako, kad stiprina pirmines sveikatos priežiūros paslaugas, nes reikia sudėlioti taip, kad būtų kuo arčiau pacientų. „Paslauga privalo būti kokybiška. Tad kokybę labai stengsimės judinti į priekį, kiek tik bus įmanoma“, – tvirtai pažada pašnekovas. Naujiems gydytojams, slaugytojams – ypatingas dėmesys. „Stengiamės pritraukti naujus gydytojus. Analizuojame ir kitus rajonus – ir artimiausius, ir tolimesnius, žiūrime, kaip jie dirba, lyginame. Tiesą sakant, mes visai neblogai atrodome pagal paciento pasiekiamumą“, – sako. Pasidžiaugia, kad prisikviesti naujus specialistus kol kas sekasi. „Pirminės sveikatos priežiūros centras labai sustiprėjo. Turime dvi naujas gydytojas. Visa jauna komanda, plius vaikų gydytojas, odontologė. Džiaugiamės, kad bus lengviau“, – patikina.

Atkreipia dėmesį, kad įgyvendinant savivaldybės projektą pradėjo dirbti registratorė. „Papildomai poliklinikoje įdarbinome, kad nebūtų trukdžių. Šeimos gydytojų paslaugų skyrius turi būti vienas iš veiklos prioritetų. Kitas dalykas – chirurginis ir terapinis skyriai, kurie dar pas mus yra ir jie, tikiuosi, išliks. Be abejonės, iššūkis bus po 2025 metų reformos aktyvių veiksmų, kai bus reikalingi kompiuterinės tomografijos tyrimai. Šiuo metu vyksta labai neblogas Interreg projektas, kuriame mes stengiamės dalyvauti ir jau pateikėme paraišką. Seinų ligoninė nori įsigyti kompiuterinės tomografijos aparatą – ir mes norime tai padaryti, kaip tik dabar toks geras laikas, kai galbūt pavyks, juolab, kad tik du partneriai dalyvauja, o projekto vertė 2 milijonai eurų. Taigi jiems – pusė ir mums pusė. Šis projektas skirtas dviejų pasienio valstybių radiologijos paslaugų gerinimui“, – pasidalina gera žinia pašnekovas. Atkreipia dėmesį, kad viena iš pirminių paslaugų pozicijų – siekis teikti psichiatro paslaugas. „Jau dokumentai paduoti, laukiame akreditacijos tarnybos reikalavimų išpildymų ir, be jokios abejonės, labai sieksime mūsų šeimos gydytojų desantą „išsodinti“ Seirijuose. Tai vienas iš prioritetinių momentų, tą reikia padaryti iki žiemos“, – išdėsto svarbius darbus.

„Dėl Lazdijų rajono savivaldybės sveikatos centro – tai net bendradarbiavimas tarp privačių įstaigų ir mūsų darosi aktyvesnis, smagu, kad įsijungia privačios įstaigos pakankamai aktyviai. Tai yra tam tikra konkurencija – ir tai yra gerai, tai – postūmis į progresą. Sveika konkurencija yra visada gerai“, – įsitikinęs.

„Ko norėtųsi? Kad būtų didesnis informacinis raštingumas. Tai ir klaustukas, ir iššūkis, manyčiau“, – pastebi.

Gydytojai dažnai nepelnytai provincijoje nuvertinami? „Tai, ko gero, padaryta ilgalaikis tam tikrų asmenų požiūris ir ydos. Reiktų užduoti ir žiniasklaidos atstovams klausimą, ar neprasilenkiama kartais su etika ir dėl kitų momentų. Mes dirbame ir ten, kur problema akivaizdi, ryški, tai ją reikia pripažinti ir spręsti. Bet kai eilę metų linksniuojama ligoninė, tai patys suprantate, kaip veikia komunikaciniai dalykai“, – pastebi pašnekovas. Jo nuomone, į opias problemas atkreipti dėmesį būtina, tačiau reikia ne tik atkreipti, bet ir pasistengti pasiūlyti variantus, sprendimo būdus. „Jei tik rodai ir pirštu duri, tai mes taip ir galime vaikščioti pirštu badydami, bet jeigu būtų diskutuojama, siūloma, tada ir patys geriausi sprendimai būtų randami ir priimami. Tai yra vadyba, kalbėjimas, girdėjimas, pacientų lūkesčių girdėjimas, girdėjimas apskritai, o apkalbų yra – ir ką jau čia bepadarysi“, – kalba V. Jelisejevas.

Ar pasitaiko nusiskundimų? „Kiekvieną klausimą reikia vertinti subtiliai. Negaliu pasakyti, kad jau bus taip, kad visada dirbsime idealiai, bet jeigu yra problemos, tai visų pirma apie jas turiu žinoti aš, kaip vadovas, tada jau aiškintis, ką mes čia galime pakeisti, kitaip padėlioti. Kiekvienas žmogus į savo problemą reaguoja kitaip, nes mūsų bėda yra pati didžiausia. Žinoma, kartais žmogus ir pasimeta, nes sveikatos apsaugos klystkeliai pakankamai painūs. Tad ką mes stengiamės daryti ir dabar jau ir padarysime, tai kad būtų atvejų vadybininkai, tam skiriami reformos pinigai, nors dar reikės mokyti, kaip dirbti. Dabar pas mus taip jau yra – jei žmogus atėjo ir matai, kad jis nėra orientuotas, negausi to rezultato, kokio tu nori, kokio tu tikiesi, reikia pagelbėti“, – įsitikinęs. – Štai pavyzdys: močiutei reikia kompiuterinės tomografijos, ji nieko nesupranta, gydytojas neturi tam laiko, tad siunti pas žmogų, kuris pasakys, kad tą ir tą valandą ir pavėžėjimo paslauga bus suteikta, kur tai bus atliekama. Ir štai močiutė laiminga, ir klausimų jokių nekyla“. Dažnai ir patys pacientai ima patarinėti, kaip juos gydyti, jie žino tą geriau už specialistą? „Na, čia jau, taip sakant, kiekvienas yra specialistas: visi krepšininkai ir trenerių ne mažiau, tai ir čia taip. Visko būna, nes tai labai dinaminis darbas, labai gyvas darbas“, – atsako gydytojas su šypsena į tą mūsų „žinojimą“, kaip geriau mus gydyti.

„Ten, kur gyvenu, reikia vertinti, ten, kur dirbu, reikia vertinti, ten, kur esu, reikia saugoti, tada tau ir pačiam bus smagu čia gyventi, dirbti ir grįžti“, – sako VšĮ „Lazdijų rajono savivaldybės sveikatos centras“ direktoriaus pareigas laimėjęs gydytojas urologas Vladimiras Jelisejevas.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: