Dzūkų žinios

Mugėje lazdijiečiai labiausiai domisi augalais

Dalintis:

Lazdijų Nepriklausomybės aikštėje šurmuliuojančioje mugėje gali įsigyti įvairių mėsos gaminių, saldumynų, drabužių, papuošalų, kitų įvairių daiktų, kurių gal ir nerastum prekybos centruose. Tačiau labiausiai žmones domina augalai: čia nuolat būriuojasi pirkėjai. Pakalbinu dekoratyvinių augalų šeimininką Sigitą Sadauską, kuris, pasirodo, Lazdijuose pirmą kartą, o atvyko čia iš Prienų.

Lazdijuose prekiauja pirmą kartą, tad dar negali pasakyti, kaip prekyba klosis, tačiau kol kas nenusivylė: žmonės ateina, pakalbina, kažką nuperka. Mugės organizatoriai taip suplanavę, kad dviejų prekeivių, prekiaujančių ta pačia produkcija, nėra, todėl pirkėjams nėra kur klajoti: ko reikia – ateina ir nusiperka: jei lašinių – tai link mėsos palapinės suka, jei augalų – pas Sigitą kreipiasi. „Konkurentų nėra. Tikiuosi, kad bent mokestis už prekybos vietą ir kelionę atsipirks, o ir augalų likučius pavyks išparduoti“, – tikisi vyriškis. Paklaustas, ar nemano, kad lazdijiečiai veikiau į Lenkiją nuvažiuos, nei čia augalus pirks, prisipažįsta, kad jis prekiaujantis Veisiejų turguje, tai lenkai atvažiuojantys net autobusiukais ir perkantys augalus. „Ir negaliu pasakyti, kodėl jie iš mūsų perka. Juk sakoma, kad Lenkijoje pigiau“, – svarsto vyriškis.

Jau ruošiasi žiemai, palikti vazonėliuose dekoratyvinių augalų negali, nes sušals, tad reikia išparduoti. „O tada bus galima ir atostogauti. Jau norisi pailsėti. Juk per vasarą dirbta, todėl sau leisime kur nors išvažiuoti ir pailsėti. Taip kasmet planuojame“, – aiškina jis. Tiesa, prekiauja tik pavasarį ir rudenį – šiais metų laikais geriausiai perka. Vasarą augalų priežiūra užsiima. „Mūsų nedidelis dekoratyvinių augalų ūkis, rankiniu būdu net laistome. Tad darbo tikrai daug“, – patikina. Augalais daugiausia rūpinasi žmona ir dukros. „Dukros nuo mažens taip įpratintos“, – tarsteli Sigitas, pridurdamas, kad dekoratyvinius augalus jų šeima augina jau 15 metų. Neprekiauja nei obelimis, nei kitais vaismedžiais, tik dekoratyviniais augalais. „Žmonės puošia savo sodybas, noriai perka“, – pastebi.

Lazdijiečiai rinkosi ir ne po vieną augalą. Atėjusi pagyvenusi ponia stebėjosi, kaip gražiai žmogus į mugę augalus suruošęs – vazonėliai švarūs. Nusipirkęs ir paėmęs į rankas vazonėlį su augalu, nesusipurvinsi, gali drąsiai neštis namo. „Iš tokio tvarkingo žmogaus ir aš pirksiu – ežiuolę“, – patikino daili ponia. Kita jauna moteris sakė, kad jai reikia didesnio kiekio medelių, Sigitas tikino, dar turįs, pažadėjo atvežti. Pora senjorų teiravosi apie vieną ar kitą augalą, Sigitas patarė, ką geriau įsigyti. Dvi ponios išsirinko hortenziją už 15 eurų. „Jos puošia sodybą rudenį, o norint, kad žydėtų, reikia laistyti“, – aiškino jis, parodydamas, kaip hortenzijas reikia apkirpti, paruošti žiemai. Hortenzijos medeliai – ne krūmai, kainuoja gerokai daugiau – 35 eurus. „Dabar ant bangos hortenzijos, jas gerai perka ir dovanoms, ir savo sodyboms“, – patvirtina Sigitas. O ir kainos pas šį prekeivį nesikandžioja. „Galima šį bei tą įsigyti. Gal Dievulis duos lietaus, tai ir prigis gerai“, – kalbėjo pirkėjai.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: