Dzūkų žinios

Savivaldybės gydytoja L. Džiaukštienė: „Dauguma rajono gyventojų supranta vakcinos svarbą“

Dalintis:
Savivaldybės gydytoja Lina Džiaukštienė.

Susirgimų COVID-19 skaičius Lietuvoje ir Lazdijuose kasdien mažėja. Mūsų rajonui neblogai sekasi kovoti su koronavirusu ir sustabdyti jo plitimą. Prie to prisidėjo griežtas karantinas ir prasidėjęs vakcinacijos procesas.
Nors taip vadinami vakseriai bando demonizuoti skiepus, tačiau racionaliai mąstantys žmonės puikiai suvokia, jog vakcinacija padės įveikti virusą ir pagreitins kolektyvinio imuniteto sukūrimą. Didžioji dauguma Lazdijų rajono gyventojų yra pasirengę skiepytis.
Norėdamos suteikti objektyvią ir operatyvią informaciją apie vakcinacijos proceso eigą, „Dzūkų žinios“ kreipėsi į savivaldybės gydytoją Liną Džiaukštienę, prašydamos papasakoti apie vakcinacijos tvarką, skiepų naudą, kolektyvinio imuniteto sudarymą bei paneigti mitus apie vakcinos neva sukeliamą šalutinį poveikį.

– Kokia yra epidemiologinė situacija Lazdijų rajone?
– Epidemiologinė situacija Lazdijų rajone yra gerėjanti. Dviejų savaičių sergamumo rodiklis tesiekia 174,6 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Tuo metu visos Lietuvos vidurkis yra 443,1 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Šiuo metu mūsų savivaldybėje COVID-19 liga serga 87 asmenys. Džiugu, kad šią savaitę naujai nustatyti tik trys COVID-19 ligos atvejai.
Jeigu epidemiologinė situacija ir toliau išliks gerėjanti, tai reikš, kad turėsime galimybę taikyti tam tikras karantino laikotarpiu nustatytų draudimų išimtis. Konkretūs sprendimai bus priimti artimiausiomis dienomis.

– Prasidėjo vakcinacija. Koks bus jos eiliškumas? Kada prasidės įvairių socialinių grupių skiepijimas? Kur jis vyks?
– Atsižvelgiant į operacijų vadovo sprendime nustatytas prioritetines grupes, pirmą vakcinos dozę jau gavo 429 rajono gyventojai: rajono gydymo įstaigų darbuotojai ir pacientai, socialinės globos įstaigų darbuotojai ir gyventojai, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Lazdijų skyriaus, Visuomenės sveikatos biuro, Valstybės vaiko teisų apsaugos ir įvaikinimo tarnybos darbuotojai, savivaldybės teritorijoje dirbantys odontologai ir farmacininkai bei vairuotojai, kurie perveža COVID-19 liga sergančius arba jau pasveikusius rajono gyventojus.
Sausio 28 d. antra vakcinos doze buvo paskiepyti VšĮ ,,Lazdijų ligoninė“ darbuotojai. Vasario 3–5 d. bus paskiepyta 270 asmenų: dializuojami ligoniai, pirminio lygio asmens sveikatos priežiūros įstaigų, socialinių paslaugų ir globos įstaigų darbuotojai ir pacientai bei Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Lazdijų skyriaus darbuotojai.
Šią savaitę greitaisiais testais testuojami, o kitą savaitę bus pradėti vakcinuoti švietimo įstaigų darbuotojai.

– Kaip registruojami žmonės vakcinacijai? Kas nebus skiepijami?
– Žmonės vakcinacijai registruojami pas savo šeimos gydytoją. Būtina pažymėti, kad nebus skiepijami asmenys, persirgę COVID-19 ir kuriems nuo COVID-19 ligos diagnozavimo nėra praėję trys mėnesiai. Taip pat nebus skiepijami tie asmenys, kuriems, atlikus serologinį tyrimą, bus nustatyti COVID-19 ligos antikūnai.

– Kiek žmonių Lazdijų rajone turi būti paskiepyta, kad susidarytų kolektyvinis imunitetas?
– Siekiant užtikrinti kolektyvinį imunitetą, turi būti paskiepyta 70 proc. visos šalies gyventojų, taigi vien Lazdijų rajone turėtumėme paskiepyti 12 490 gyventojų.

– Ar yra daug žmonių, kurie atsisako skiepytis? Ką jiems norėtumėte pasakyti? Kodėl verta skiepytis?
– Lazdijuose, kaip ir visoje Lietuvoje, tokių žmonių esama, tačiau jų labai nedaug. Yra abejojančių, tačiau pamatę, kad pasiskiepiję žmonės nejaučia jokių šalutinių reakcijų, dažniausiai jau kitą dieną pareiškia norą skiepytis. Džiugu, kad didžioji dauguma mūsų savivaldybės žmonių supranta ir vertina vakcinavimo svarbą. Apie 90 proc. prioritetinei grupei (medikai, socialiniai darbuotojai, farmacininkai, greitosios medicinos pagalbos darbuotojai, Visuomenės sveikatos biuro darbuotojai ir kt.) priklausančių asmenų sutiko vakcinuotis.
Svarbu žinoti, kad vakcina gali apsaugoti jus ir jūsų artimuosius nuo ligos ir klastingo viruso sukeltų komplikacijų. Ypač skiepo neturėtų vengti gretutinių ligų turintys ir vyresnio amžiaus žmonės. O jei yra buvę alerginių ar anafilaksinių alerginių reakcijų po kitų vakcinų skiepo, pacientui reikėtų pasitarti su savo šeimos gydytoju.

– Ar skiepai bus nemokami? Ar bus galima pasiskiepyti už pinigus, nesilaikant eiliškumo? Ar saugu pirkti vakciną pagal skelbimus internete?
– Lietuvoje žmonės šiuo metu nuo COVID-19 skiepijami sveikatos priežiūros įstaigose, šias vakcinas jos gauna iš Ekstremalių sveikatai situacijų centro. Už vakciną mūsų šalis yra sumokėjusi ir skiepijimas gyventojams yra nemokamas. Kol kas mokamai pasiskiepyti galimybės nėra. Deja, esama žinių, kad internete pasirodė skelbimų, kuriuose siūloma įsigyti neaiškios kilmės preparatų nuo COVID-19 ligos. Jokiu būdu negalima susigundyti tokiais skelbimais ar juolab įsigyti tokių preparatų, tai gali kelti tiesioginę grėsmę žmonių sveikatai.

– Kiek rajono žmonių yra persirgę COVID–19?
– Iš viso buvo patvirtinti 645 COVID-19 atvejai, 525 asmenys pasveiko.

– Kiek žmonių Lazdijų rajone jau yra paskiepyta?
– Pirmąja vakcinos doze paskiepyta 429 Lazdijų rajono gyventojai, antrąja doze jau paskiepyti VšĮ ,,Lazdijų ligoninė“ darbuotojai. Vasario 3–5 d. antrą vakcinos dozę gaus dar 270 prioritetinių grupių gyventojų.

– Dėkojame už aktualią informaciją.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: