Dzūkų žinios

Poilsio Dzūkijos gamtoje grimasos: vietoj ramybės ir harmonijos – galinga decibelų dozė

Dalintis:
Netoli Dusios ežero gyvenantis ponas Juozas (pavardė redakcijai žinoma, – aut. past.) nelabai gerais žodžiais atsiliepia apie šį festivalį, kuris dvejus metus buvo rengiamas netoli jo gyvenamosios sodybos. (Nuotr. iš „Šaknys“ FB paskyros)

„Išsinuomoju privatų sklypą gražiausioje Dzūkijos vietoje, parduodu keletą šimtų bilietų už solidžią kainą, pasikviečiu muzikos grupes, spjaunu į tai, kad dėl to dvi paras negalės miegoti ir ramiai gyventi šalia esančių sodybų žmonės. Savivaldybė užmerkia akis, nes privačioje valdoje nereikia jos leidimo renginiui. Ir padarau neblogą bizniuką vietinių žmonių ramybės sąskaita.“ Ko gero, taip galėjo svarstyti festivalio „Šaknys“ organizatoriai praėjusį savaitgalį Lazdijų rajone, Šilaičių poilsiavietėje, Raganiškių kaime, prie Gailieko ežero surengę triukšmingą alternatyvios muzikos festivalį ir sulaukę aplinkinių žmonių nepasitenkinimo bei policijos dėmesio.

Šis festivalis Lazdijų rajone rengiamas ne pirmus metus, bet visada po šio renginio sulaukiama aplinkinių gyventojų skundų ir priekaištų festivalio organizatoriams bei pastabų rajono valdžiai dėl abejingumo ir nesugebėjimo sudrausminti festivalio organizatorius. Policija pradėjo administracinės teisenos procesą. Ar tikrai nuostabia gamta ir kaimo turizmo sodybų gausa garsėjantis Lazdijų rajonas yra pati geriausia vieta triukšmingiems jaunimo festivaliams?

Gynė savo teisę į poilsį

Į „Dzūkų žinių“ redakciją kreipėsi su šeima šalia Raganiškių gyvenanti Ingrida, kuri skundėsi, jog visą savaitgalį dėl festivalio generuojamo triukšmo apylinkių gyventojai neturėjo ramybės.

„Gyvename ant kalniuko, iki renginio vietos – apie kilometras, bet triukšmas buvo baisus. Mes ten gyvename, dirbame, todėl savaitgaliais norime poilsio. Kai naktį kilo triukšmas, mes nuvažiavome į vietą ir paklausėme, kas čia vyksta. Tada ir sužinojome, kad vyksta festivalis „Šaknys“. Norėjome susisiekti su organizatoriais, paprašyti linksmintis tyliau, bet su mumis kalbėjo tik apsaugininkai, sakė, kad organizatoriai miega. Palikome apsaugininkams savo telefonų numerius, prašėme, kad organizatoriai su mumis susisiektų, tačiau jų skambučių nesulaukėme. Visas miškas buvo užgrūstas automobiliais, jie stovėjo ant takelių, ant miško paklotės. Tai buvo ne festivalis, bet tikra orgija“, – pasakojo Ingrida.

Moteris teigė norėjusi kreiptis į Visuomenės sveikatos centrą, kad būtų patikrinta, ar laikomasi karantino tvarkos, ar neviršijamas leistinas triukšmo lygis, tačiau abejojo, kad savaitgaliais ši tarnyba dirba.

„Skambinau merei, pasakiau, kad mums netinka tokia kultūra, kuri keliasi į gražiausias Dzūkijos vietas. Suprantu, kad jaunimui reikia pasilinksminti, bet tam turi būti tinkama vieta ir laikas, o mes kovojame už savo teises, toks garsas kenkia žmogaus sveikatai. Manau, kad žmonės turėtų netylėti, nes tokių triukšmingų renginių organizatoriai ieško tokių vietų, kur gyventojai nuolankiai tyli ir nekelia pretenzijų. Savaitgalį pasijutom kaip reindžeriai, kovojantys už gamtą ir žmonių ramybę“, – svarstė Ingrida.

Tenka apgailestauti, kad kai kuriems žmonėms tai sukėlė nepatogumų. Dabar jau nieko nepakeisi. Festivalis vyksta vieną kartą per metus, tai triukšmo būna“, – sakė D. Sabaliauskas. (Nuotr. iš „Šaknys“ FB paskyros)

Nuo triukšmo išsilakstė stovyklautojai

Netoli Dusios ežero gyvenantis ponas Juozas (pavardė redakcijai žinoma, – aut. past.) nelabai gerais žodžiais atsiliepia apie šį festivalį, kuris dvejus metus buvo rengiamas netoli jo gyvenamosios sodybos.

„Kiek žinau, užpernai jie savavališkai organizavo tą festivalį, buvo daug žmonių, labai triukšmavo, muzika buvo girdėti beveik už dešimties kilometrų. Bandžiau pasikalbėti su festivalio organizatoriais, bet apsaugininkai manęs neįleido. Skambinau policijai, pareigūnai atvažiavo, paramino, gavo pažadą, kad iki 21 valandos nurims, bet kur tau. Manau, jog organizatoriams trūksta elementarios kultūros“, – svarstė Juozas.

Jis įsitikinęs, kad teritorijos, kur vyksta festivalis, nuomos sutartis nėra svarbiausia, o svarbiausia, anot jo, yra renginio keliamas triukšmas.

„Pernai man teko dalyvauti susirinkime savivaldybėje, kur buvo savivaldybės, policijos atstovų susitikimas su šio festivalio organizatoriais. Merė tąsyk pasakė: „Šiais metais leidžiam daryti, bet kitąmet bus kitaip“. Organizatoriams sakiau, kad tegul jie linksminasi klubuose, o ne regioniniame parke, tada vienas iš organizatorių man atsakė: „Klubuose labai karšta“. Kiek žinau, iš Varėnos juos išprašė, iš Palangos išvijo, tai dabar pas mus nusėdo“, – kalbėjo Juozas.

Jis pasakojo, jog pernai festivalio pradžia buvo normali, bet paskui buvo labai daug triukšmo, kurio neiškentę į namus išvažinėjo tuo metu netoliese stovyklavę vaikai.

„Mes rašėm raštus, bet supratom, kad nėra kam rajone užsiimti šiuo klausimu. Savivaldybė nesuvaldo situacijos. Ramybės laikas galioja visiems, o leidime būna nurodomas renginio laikas. Šiemet leidimo nebuvo, tai ir savivaldybė nusiėmė visą atsakomybę“, – sakė Juozas.

Organizatorius skundų nesureikšmino

Festivalio „Šaknys“ organizatorius Domas Sabaliauskas nebuvo linkęs sureikšminti skundų dėl festivalio keliamo triukšmo. Jis teigė, jog apie festivalį buvo informavęs ir savivaldybę, ir policiją, taip pat vežiojo pakvietimus į festivalį apylinkių gyventojams, taip neva įspėdamas apie būsimą renginį.

„Festivalio dalyviai buvo patenkinti šiuo festivaliu. Žinoma, kai vyksta tokie renginiai, būna stiprus garsas, kuris girdimas toliau nuo festivalio vietos. Kai festivalis vykdavo prie Dusios, garsas būdavo dar stipresnis, šiemet stengėmės sumažinti decibelų kiekį. Tenka apgailestauti, kad kai kuriems žmonėms tai sukėlė nepatogumų. Dabar jau nieko nepakeisi. Festivalis vyksta vieną kartą per metus, tai triukšmo būna“, – sakė D. Sabaliauskas.

Vyriškis pripažino, kad dėl keliamo triukšmo sulaukė policijos vizito, tačiau, anot jo, bendravo su pareigūnais ir nieko bloga iš jų neišgirdo. Organizatoriaus nuomone, higienos normų leidžiamas triukšmo lygis nebuvo viršytas. Bet pripažino, jog niekas to lygio specialia įranga festivalio metu nematavo.

D. Sabaliausko teigimu, renginyje dalyvavo tik tie žmonės, kurie turėjo Galimybių pasus ir sulaukę 18 metų.

Alytaus vyriausiojo policijos komisariato atstovė Kristina Janulevičienė teigė, jog dėl šio įvykio pradėta administracinė teisena dėl viešosios rimties trikdymo. Vyksta aplinkybių tikslinimas.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: