Dzūkų žinios

Lazdijų rajono savivaldybė gyventojams pataria, kaip elgtis teritorijoje prasidėjus ekstremaliajai situacijai

Dalintis:

Dėl karo Ukrainoje iki kovo 10 d. Lietuvoje yra paskelbta Nepaprastoji padėtis. Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorė, Ekstremaliųjų situacijų komisijos pirmininkė Ilona Šaparauskienė siekia rajono gyventojų jaučiamą nerimą išsklaidyti: „Išlikime ramūs: savivaldybė darys viską, kad kiekvienas jos žmogus, kuriam prireiks kokios nors pagalbos, jos sulauktų nedelsiant“, – sako direktorė.

Lazdijų rajono savivaldybė pataria, ką būtina žinoti, kaip elgtis prasidėjus ekstremaliajai situacijai ar karinio konflikto metu:

Aptarkite su šeimos nariais savo evakuacijos planą: kokioje vietoje (tarkime, prie visiems Jums žinomos parduotuvės ar įstaigos) susitiktumėte nutrūkus telefoniniam ryšiui, į ką galima būtų kreiptis nelaimės atveju (artimieji, draugai), kur galima būtų slėptis pavojaus atveju, kuo išvyktumėte (automobiliu, traukiniu, autobusu?), ką darytumėte, jei automobilis sugestų, kokie yra kiti evakavimosi keliai, jei pasirinktasis užblokuotas, kokioje kitoje vietoje tokiu atveju susitiktumėte, kokia galėtų būti slėptuvės alternatyva ir kt.

• Kad laiku būtumėte informuoti apie pavojų, savo telefonuose įjunkite pavojaus pranešimus, t. y. korinio informavimo funkciją.

Namuose turėkite maisto (mėsos konservų, jų atidarytuvą, sausų maisto produktų, druskos, cukraus, ryškaus skonio prieskonių) ir geriamojo vandens atsargų (vienam žmogui parai reikia nuo 2 iki 4 litrų geriamojo vandens). Juos laikykite sudėtus patogiai, kad būtų galima pasiimti evakuacijos atveju. Naujas nupirktas maisto atsargas rikiuokite už jau turimų atsargų – taip lengviau atskirsite trumpiau galiojančius produktus. Nevartokite maisto produktų, turėjusių sąlytį su potvynio vandeniu ir (ar) nehigieniškais paviršiais. Kaupdami atsargas pirmenybę teikite jums įprastiems produktams.

Susidėkite išvykimo krepšį, kuriame būtų degtukų, žvakių, radijo imtuvas, jam reikalingi elementai, įkraunamos baterijos (ang. powerbanks) mobiliesiems telefonams, būtinosios (pirmosios) pagalbos priemonių (tvarsčių, pleistrų, dezinfekcinių priemonių, vaistų nuo skausmo ir kt.), higienos reikmenų (šampūno, muilo ir kt.), žibintuvėlis su papildomais elementais, svarbūs dokumentai (gimimo ir (ar) santuokos liudijimai, pasai, vairuotojo teisės, draudimo dokumentai, turto nuosavybės dokumentai), artimųjų nuotraukos ir kt.

Reikia žinoti, kur Jūsų savivaldybėje yra kolektyvinės apsaugos statiniai, pažymėti mėlyno trikampio oranžiniame fone ženklu. Tai yra iš anksto parinkti ir specialiai pažymėti pastatai, kurie gali būti greitai pritaikomi laikinam gyventojų prieglobsčiui saugantis nuo žalingo aplinkos poveikio bei evakuotų gyventojų apsaugai ekstremaliųjų situacijų ar karo metu. Kolektyvinės apsaugos statiniuose bus surenkami evakuojamieji arba laikinai apgyvendinami evakuotieji gyventojai. Juose organizuotai bus teikiamos gyvybiškai būtinos paslaugos: aprūpinama maistu, geriamuoju vandeniu, vaistais, higienos reikmenimis, švariais drabužiais. Statinių Lazdijų rajone sąrašas:

Lazdijų r. Veisiejų Sigito Gedos gimnazijaJaunimo g. 8, Veisiejai, Lazdijų r.
Lazdijų r. Seirijų A. Žmuidzinavičiaus gimnazijaSeirijai, Metelių g. 7, Lazdijų r.
Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijaVytauto g. 13, Lazdijai
Lazdijų r. Šeštokų mokyklaLazdijų g. 4, Šeštokai, Šeštokų sen., Lazdijų r. sav.
Lazdijų r. Veisiejų Sigito Gedos gimnazijos Kapčiamiesčio E. Pliaterytės pagrindinio ugdymo skyriusTaikos g. 11, Kapčiamiesčio sen., Lazdijų r. sav.
Lazdijų r. Šventežerio mokyklaDusios g. 1, Šventežerio mstl., Lazdijų r. sav.
Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos Kučiūnų pagrindinio ugdymo skyriusAlnos g. 13, Kučiūnų k., Lazdijų r
Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos A. Kirsnos pagrindinio ugdymo skyriusDzūkų g. 4, Dzūkų k. Lazdijų r.
VšĮ Profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ Pietų Lietuvos filialasRyto g. 19, Kailinių k., Veisiejų sen., Lazdijų r. sav.

Lazdijų rajono savivaldybė yra pasirengusi padėti savo gyventojams ir turi mobilizacijos planus, pagal kuriuos būtų elgiamasi tam tikrais atvejais (puslapyje www.lazdijai.lt ieškokite skilties „Veiklos sritys“ > „> „Civilinė sauga“ > „Planai“).

Nuolat operatyviai stengsimės Jus informuoti apie situaciją bei pasikeitimus rajono savivaldybės mobilizacijos planuose.

Viena pagrindinių platformų, kurioje galima rasti atsakymus į civilinės saugos klausimus ir pasirengimo ekstremaliosioms situacijoms patarimus, yra Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos parengta svetainė www.lt72.lt.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: