Dzūkų žinios

Ukrainai skirti dujų balionėliai ir vaistai atsidūrė savivaldybės sandėlyje

Dalintis:
S. Petrauskas teigė, jog buvo nupirkta 100 dujų balionėlių, skirtų savigynai, tačiau vėliau paaiškėjo, jog jiems pervežti per sieną reikia leidimo.

Lazdijų rajono savivaldybei bandant padėti nuo karo kenčiantiems ukrainiečiams, kilo nemažai iššūkių. Pirmiausia, rajono vadovai ilgai vilkino sprendimus dėl paramos skyrimo. Paskui ukrainiečiams buvo nupirktos tokios prekės, kurių be specialių leidimų nebuvo galima pervežti per sieną ir jos atsidūrė ne Ukrainoje, bet Lazdijų savivaldybės sandėliuose.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Saulius Petrauskas „Dzūkų žinioms“ pasakojo, jog pagal savivaldybės tarybos sprendimą buvo nuspręsta skirti 20 tūkst. eurų Ukrainos Baranyvkos savivaldybei ir 10 tūkst. eurų vertės labdaros krovinį – Novohuyvinsko savivaldybei.

„Novohuyvinsko savivaldybei reikėjo tam tikrų prekių, nes jiems ten jas sunku nusipirkti. Mes ieškojome tų prekių, tai buvo tvarsliava, higienos prekės, negendantys maisto produktai, jų vertė apie 10 tūkst. eurų, neskaitant mūsų savivaldybės administracijos darbuotojų ir lazdijiečių suneštos labdaros. Suteikėme humanitarinę pagalbą, sutarėme, kad ją perduosime Lenkijos–Ukrainos pasienyje. Jų atstovas per sieną negalėjo pervažiuoti, nes karinei tarnybai tinkamų vyrų iš Ukrainos neišleidžia. Teko laukti prie sienos 5 valandas. Kai prie automobilio vairo persėdo moteris, ji susitiko su mūsų vairuotoju ir perėmė mūsų humanitarinį krovinį“, – pasakojo S. Petrauskas.

Jis pastebėjo, jog Novohuyvinsko savivaldybės prašyme buvo prašoma atvežti ir kitų dalykų – šalmų, termovizorių, neperšaunamų liemenių, vaistų, dvigubos paskirties prekių.

„Mūsų prašė nuskausminamųjų vaistų, dujų balionėlių, bet mes negalėjome jų per sieną perduoti. Užsienio reikalų ministerija mus įspėjo, kad nesiųstume tokių prekių, kurioms reikia įvairių dokumentų, pildyti deklaracijas“, – teigė S. Petrauskas.

Jis teigė, jog buvo nupirkta 100 dujų balionėlių, skirtų savigynai, tačiau vėliau paaiškėjo, jog jiems pervežti per sieną reikia leidimo. Ta pati situacija išaiškėjo ir dėl vaistų, nes savivaldybė neturi teisės jų vežti.

„Nusprendėme eliminuoti tas prekes, dėl kurių pasienyje kiltų problemų. Mes jų ten net nevežėme, jos liko savivaldybės sandėliuose“, – teigė administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Piniginis pavedimas per 4 dienas pasiekė Baranyvkos savivaldybę, bet jie teigė, kad nelengva Ukrainoje nupirkti būtinas prekes.

Pasidomėjus apie pabėgėlių iš Ukrainos situaciją Lazdijuose, S. Petrauskas teigė, jog šiuo metu rajone laikiną prieglobstį rado 70 pabėgėlių, beveik pusė iš jų – vaikai.

„Jie gyvena visame rajone – nuo Krosnos iki Varnėnų, visi gyvena privačių žmonių būstuose, kaimo turizmo sodybose, visi buvo apgyvendinti per „Stiprūs kartu“ duomenų bazę. Kai kurie ukrainiečiai bando ieškotis darbo, tik nežinau, ar jiems pavyko. Manau, kad dabar dar yra adaptacinis laikotarpis, jų mobilumo galimybės ribotos, nes daugelis gyvena kaimo vietovėse, todėl dėl darbo kyla problemų. Seneliai, mamos ir vaikai – toks rajone apsistojusių pabėgėlių portretas“, – pasakojo S. Petrauskas.

Jo teigimu, specialios klasės ukrainiečių vaikams rajone nesteigiamos, lietuvių kalbos kursai nevyksta.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: