Dzūkų žinios

Lazdijuose pristatyta lietuvišką tapatybę puoselėjanti Punsko leidykla

Dalintis:

Lazdijų rajono bendruomenė palaiko draugiškus santykius su Lenkijos lietuviais ir keičiasi informacija apie tai, kas vyksta kaimyninėse savivaldybėse.

Praėjusią savaitę Lazdijų rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vyko Punsko „Aušros“ leidyklos leidinių pristatymas. Renginio svečius ir dalyvius pasveikino Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Dalius Mockevičius bei Punsko valsčiaus viršaičio pavaduotojas ir sekretorius Jonas Vaičiulis.

Apie leidybines tradicijas Suvalkų krašte bei „Aušros“ leidyklos veiklą papasakojo jos direktorius Sigitas Birgelis. Punsko Dariaus ir Girėno mokyklos bibliotekininkė Marytė Malinauskienė bei Punsko Kovo 11-osios licėjaus bibliotekininkė Rūta Burdinaitė pristatė savo bibliotekų veiklą. Susirinkusius sužavėjo Kovo 11-osios licėjaus moksleivių (vadovė Alicija Krakauskienė) parodyta meninė programa apie knygnešius. Renginiui baigiantis, Lazdijų viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja, laikinai einanti direktoriaus pareigas, Asta Mickevičienė padėkojo gausiai susirinkusiems renginio dalyviams, o svečiams įteikė po naujausią Bitės Vilimaitės knygą.

Punsko „Aušros“ leidyklos knygos pasiliks Lazdijų viešosios bibliotekos lenktynose ir jomis galės naudotis šio krašto gyventojai.

Kaip teigė S. Birgelis, „Aušros“ leidykla gyvuoja 29 metus. Per šį laikotarpį leido (arba talkino leidžiant) 7 lietuviškus žurnalus: dvisavaitraštį „Aušra“, mėnraščius „Aušrelė“ ir „Pasaulio lietuvis“, ketvirtinius leidinius „Suvalkietis“, „Šaltinis“ ir „Dėmesio“, istorijos paveldo metraštį „Terra Jatwezenorum“. Per 29 metus išspausdinta beveik 1000 žurnalų numerių, kurių bendras tiražas siekia 1 000 000 egzempliorių. Leidykloje pasirodė per 340 knygų (iš jų daugiau kaip 100 leidinių, skirtų mokykloms). Knygų tiražai – nuo 200 iki 1000 egzempliorių.

„Knygų tematika labai įvairi. Išleista etnografinių knygų serija, leidiniai apie Punsko ir Seinų krašto tautosaką, istoriją, kultūrą, išspausdinta žmonių prisiminimų apie baudžiavos laikus, tremtį, partizaninį judėjimą, lietuviškų dainų rinkiniai, leidiniai apie šio krašto vestuvinius papročius, religines ir šeimos šventes, grožinės literatūros serija (poezija, apsakymai, romanai), kraštovaizdžių albumai, vadovėliai ir žodynai lietuviškoms mokykloms. Kartu su Literatūros ir tautosakos bei Lietuvos istorijos institutais išleista keletas mokslinių knygų“,– pasakojo S. Birgelis.

Leidykla dalyvavo ir savo leidinius eksponavo tarptautinėse knygų mugėse (Varšuvos knygų mugėje, Vilniaus „Knygų pavasario“ mugėje, Vilniaus knygų mugėje ir kt.), savo knygas pristatė Vilniuje, Kaune, Marijampolėje, Lazdijuose, Merkinėje, Druskininkuose, Varšuvoje, Suvalkuose, Seinuose ir Punske.

„Aušros“ leidykla organizuoja ir literatūrinius renginius, susitikimus su knygų autoriais, rašytojais, dailininkais, rengia kasmetinį Poezijos pavasarį, Rudens literatūrinius skaitymus, „Vieno eilėraščio“ konkursą. Ji glaudžiai bendradarbiauja su Lietuvos įstaigomis ir organizacijomis, Kauno technologijos universitetu (šio universiteto studentai nuo 2000 metų leidykloje atlieka praktiką).

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: