Dzūkų žinios

„Prezidentinės“ svarbos seniūnaičių rinkimai Kučiūnuose su politikos „klapčiukų“ manevrais

Dalintis:
„Jie ieško prieš mane kompromato, nori, kad pasitraukčiau iš rinkimų. Panašių išpuolių buvau patyrusi, kai dirbau bendruomenės pirmininke, jau tada mane bandė patraukti. Kai nusprendžiau dalyvauti seniūnaičių rinkimuose, kažkam vėl iškilo reikalas mane pašalinti“, – sakė Vilma Dobilienė.

Kova dėl valdžios, net ir pačios menkiausios, kartais įgauna iškreiptą formą, ypač kai bandoma žaisti politinėmis kortomis ir į kovą siunčiami politiniai pėstininkai.

Lietuvoje ir Lazdijų rajone vyksta paties žemiausio savivaldos vieneto – seniūnaičių – rinkimai. Žinant, jog seniūnaičių galios labai menkos, kad jiems mokamas simbolinis 15 eurų atlyginimas per mėnesį, kad jie neturi tiesioginio pavaldumo savivaldybei, o yra tik daugiau visuomenininkai, atrodytų, jog neturėtų kilti jokių problemų, išrenkant šiuos seniūnaitijų atstovus. Bet…

Vyksta politiniai manevrai

Artėjant balsavimui dėl seniūnaičių, kai kuriose Lazdijų rajono seniūnijose vyksta keisti dalykai. Apie kai kuriuos kandidatus į seniūnaičius renkama galimai kompromituojanti medžiaga, kad jie nedalyvautų rinkimuose, kitus kandidatus nuo noro dalyvauti rinkimuose bando atkalbėti kai kurių politinių partijų atstovai, atvykdami asmeniniam pokalbiui.

Ar tikrai rajono valdantiesiems yra svarbu, kas bus išrinkti seniūnaičiais, ar tikrai rajono valdžiai reikia, kad net žemiausios grandies savivaldos atstovai būtų bendrapartiečiai ar lojalūs valdantiesiems?

Tokie klausimai kyla po tam tikrų politikos pėstininkų demaršų seniūnaičių rinkimų išvakarėse.

Kučiūnų seniūnaitijoje šiandien vyks seniūnaičių rinkimai. Į seniūnaičio postą pretenduoja „darbietė“ Vilma Dobilienė ir Audrius Markevičius, buvęs kandidatas į Lazdijų rajono savivaldybės tarybą su merės vedama „Vardan Lietuvos“.

Vilma Dobilienė galvoja, jog gal kai kam atrodo, kad Kučiūnų seniūnaitijoje į seniūnaičius keliami netinkami kandidatai.

Sulaukė netikėto vizito

Vilma Dobilienė galvoja, jog gal kai kam atrodo, kad Kučiūnų seniūnaitijoje į seniūnaičius keliami netinkami kandidatai. Jos teigimu, prieš ketverius metus ten pat buvo užprotestuoti seniūnaičių rinkimai, kai juose dalyvavo vienas opozicinio judėjimo atstovas, kai remiantis tuometinių „valstiečių“ (vėliau – „Vardan Lietuvos“) ir jų simpatikų pareiškimais, buvo pakeisti rinkimų rezultatai.

Tuomet seniūnaičių rinkimuose V. Dobilienė nedalyvavo, tačiau pastebėjo valdančiųjų spaudimą. Dabar tą spaudimą ji pajutusi pati, nes nusprendė dalyvauti seniūnaičių rinkimuose.

„Jie ieško prieš mane kompromato, nori, kad pasitraukčiau iš rinkimų. Panašių išpuolių buvau patyrusi, kai dirbau bendruomenės pirmininke, jau tada mane bandė patraukti. Kai nusprendžiau dalyvauti seniūnaičių rinkimuose, kažkam vėl iškilo reikalas mane pašalinti“, – sakė Vilma.

Moteris pasakojo, jog pas ją neseniai buvo atvykęs buvęs Tarybos narys, „Vardan Lietuvos“ atstovas Kęstutis Sakalauskas, su kuriuo ji yra seniai pažįstama ir ne kartą bendravusi.

„Jis tiesiogiai apie rinkimus nekalbėjo, bet žinant jų taktiką, tai buvo galima nesunkiai numanyti, ko jis pas mane atvyko. Kadangi einu į seniūnaičius, jam staiga prireikė manęs paklausti apie tai, kas vyko prieš penkerius metus, galimai mane pagąsdinti, kad nedalyvaučiau rinkimuose. Manau, kad ne jis pats sugalvojo pas mane atvažiuoti, bet jį tam kai kas paruošė“, – svarstė Vilma.

Apie Kęstučio vizitą Vilma papasakojo savo socialinio tinklo paskyroje.

Įrašė pokalbį

Kai K. Sakalauskas atvažiavo, Vilma jam pasakiusi, jog ji įrašys jų pokalbį.

„Esu turėjusi panašių išpuolių, bet neturėdavau įrodymų, tai dabar pokalbį įrašinėjau. Turiu tą įrašą, pasakiau jam, kad galiu pagarsinti įrašą. Kadangi mano įdirbis bendruomenėje didelis, kadangi visi žino, ką ir kaip darau, tai jie neturi kuo mane nutildyti ir ieško kompromato. Aš nevaldžiau pinigų, nieko nepasisavinau. Jei būčiau ką nors prisidirbusi, mane būtų seniai uždarę“, – sakė Vilma.

Apie Kęstučio vizitą Vilma papasakojo savo socialinio tinklo paskyroje. Ten pasipylė gausybė ją palaikančių komentarų. Netruko savo įrašą palikti ir pats K. Sakalauskas (kalba netaisyta):

Ačiū Vilma už reklamą už partiskumo priminimą, bet ne tuo klausimu pasTave kreipiausi, sudalyvausiu seniunaicio rinkimų susirinkime ir paaiskinsiu pas tamsta atsilankymo priežastį nevaidink kankinės“

Paklausta, kodėl, jos nuomone, visiems tos seniūnaičio vietos taip reikia, Vilma sakė, jog valdantieji nori visose postuose, net ir pačiuose menkiausiuose, susodinti savo žmones.

„Kai per prieš ketverius metus vykusiuose seniūnaičių rinkimuose paviešinome visas valdančiųjų kovos už postus peripetijas, man daug kas parašė iš kitų seniūnijų, jog kai kas irgi tokiu pačiu būdu buvo pašalinti iš rinkimų. Kai kas dėl to nesuko galvos, pasitraukė, bet čia pats principas yra ydingas“, – sakė Vilma.

Bijo atvirai reikšti nuomonę

Moteris kalbėjo, jog kai kurie bendruomenės nariai prašė, kad balsavimas dėl seniūnaičių vyktų ne atviru, bet slaptu būdu.

„Pagal įstatymą, iki 500 narių balsavimas vyksta atviru principu – rankos pakėlimu. Bet žmonės prašo, kad išreikalautume slapto balsavimo. Žmonės, kurie dirba valdiškose įstaigose, bijo atvirai rodyti savo poziciją per rinkimus, nes jaučia spaudimą, valdžios žaidimus žinau“, – sakė V. Dobilienė.

Vilma kalbėjo, jog seniūnaitis Vilius Žilionis ir dabartinis pretendentas Audrius Markevičius yra „Vardan Lietuvos“ atstovai, tačiau puikūs žmonės, ji nieko bloga apie juos pasakyti negalinti.

„Esmė ne žmogus ar jo partiškumas, bet tai, kad rajono valdantieji net ir seniūnaičių lygyje žaidžia politinius žaidimus. Leiskime mums normaliai dalyvauti rinkimuose, leiskite žmonėms patiems nuspręsti, kas atstovaus jų interesams. O dabar į rinkimus kišasi politiniai „klapčiukai“, norintys įtikti svarbiausiai rajono valdžiai“, – kalbėjo V. Dobilienė.

Kandidatų netrūksta
• Vykstančiuose seniūnaičių rinkimuose renkami šešiasdešimties seniūnaitijų seniūnaičiai.
• Rinkimuose dalyvauja 81 kandidatas.
• Daugiausia pretendentų – Kuklių ir Aštriosios Kirsnos seniūnaitijose – po keturis, Stebulių seniūnaitijoje – trys.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: