Dzūkų žinios

Kodėl merė nenori sumažinti rajono ūkininkų naštos?

Dalintis:
Akivaizdu, jog padidintas mokestis labai naudingas rajono valdžiai, nes pernai jo buvo surinkta du su puse karto daugiau nei anksčiau, prieš mokesčio padidinimą. Padidintas mokestis rajono biudžetą papildė beveik milijonu eurų.

Nerimstant šaršalui dėl žemės mokesčio, kuris pernai padidėjo keletą kartų, Lazdijų rajono savivaldybės tarybos opozicija ėmėsi ryžtingų priemonių tam mokesčiui sumažinti.

Opozicijos atstovė Vilma Danauskienė kartu su kolega Gintautu Salatka parengė tarybos sprendimo projektą, kuriame siūloma beveik visiems rajono žemių savininkams 60 procentų sumažinti žemės mokestį. V. Danauskienė užregistravo sprendimo projektą. Buvo tikimasi, jog sveikas protas ir noras pagelbėti ūkininkams nugalės ir sprendimo projektas dėl žemės mokesčio sumažinimo bus įtrauktas į artimiausio tarybos posėdžio darbotvarkę. Bet tai buvo tik iliuzija, prasidėjo įdomybės ir vilkinimas.

Projektas buvo pristatytas tarybos Biudžeto, turto ir investicijų komitete. Šiam projektui pritarė tik opozicijos atstovai – Artūras Margelis ir Albinas Žymančius. Kiti komiteto nariai susilaikė arba nepalaikė projekto, teigdami, jog jį reikia geriau apsvarstyti.

Nepritarimas projektui komitete nereiškia, kad tas klausimas turėtų būti neįtrauktas į tarybos posėdžio darbotvarkę. Bet… Tada sekė kitas valdančiųjų žingsnis – sprendimo projekto rengėjai buvo pranešta, kad šio klausimo negalima įtraukti į darbotvarkę, nes jame yra klaidų.

Nors nurodytos klaidos netrukus buvo pašalintos, tačiau projektui nebuvo lemta pasiekti tarybos posėdžio. Per vykusį Kolegijos posėdį merė Ausma Miškinienė pareiškė, jog šis klausimas nėra deramai parengtas, kad reiktų apie tai padiskutuoti su ūkininkais, žemių savininkais ir tada pateikti jį tarybai.

Taigi, sausio pabaigoje vyksiančiame tarybos posėdyje nebus svarstomas žemės mokesčio sumažinimo klausimas. Kodėl? Akivaizdu, jog padidintas mokestis labai naudingas rajono valdžiai, nes pernai jo buvo surinkta du su puse karto daugiau nei anksčiau, prieš mokesčio padidinimą. Padidintas mokestis rajono biudžetą papildė beveik milijonu eurų. Tai nemaži pinigai, žinant, kad jų verkiant reikia sporto centro statybai.

Artūras Margelis
Opozicijos lyderis A. Margelis įsitikinęs, jog merė specialiai vilkina Lazdijų ūkininkams svarbaus sprendimo svarstymą.

Opozicijos lyderis A. Margelis įsitikinęs, jog merė specialiai vilkina Lazdijų ūkininkams svarbaus sprendimo svarstymą. Jo teigimu, valdžia nederino sprendimo projekto, nes neva buvo klaidų, nors projekto rengėja V. Danauskienė viską sutvarkė, bet administracijos direktorė vis tiek blokavo klausimo įtraukimą į posėdžio darbotvarkę.

„Centrinė valdžia spaudžia ūkininkus, Vilniuje vyksta mitingai, tai dar ir savivaldybė nenori palengvinti savo ūkininkų naštos. Jei rajono valdžia vilkins ūkininkams svarbių sprendimų priėmimą, tie patys ūkininkai, grįždami iš protesto akcijos Vilniuje, gali užsukti ir į savivaldybę bei paklausti merės, kodėl ji vilkina žemės mokesčio sumažinimo klausimą“, – kalbėjo A. Margelis.

Jo teigimu, ir 60 proc. sumažinus žemės mokestį, savivaldybės biudžetas surinks daugiau pinigų, nei buvo jų surinkta iki mokesčio padidinimo.

„Kuo daugiau sumažinsim mokestį, tuo ūkininkams bus geriau. Akivaizdu, jog ūkininkai to nori, tai ką dar tartis. Tai sąmoningas problemos sprendimo vilkinimas. Panašu, kad merė nenori, jog būtų taikomos lengvatos. Nori iš ubago atimti lazdą“, – kalbėjo opozicijos lyderis.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: