Dzūkų žinios

Sakartvelo valdžia stumia šalį į Rusijos glėbį

Dalintis:
Algimantas Mikelionis.

Nepaisant tūkstančių žmonių protestų gatvėse, gegužės 14 dieną Sakartvelo parlamentas per galutinį ir trečiąjį svarstymą priėmė įstatymą „Dėl užsienio įtakos skaidrumo“, paprastai žinomą kaip „Įstatymas dėl užsienio agentų“. Už jį balsavo 84 deputatai – visi valdančiosios daugumos atstovai iš „Sakartvelo svajonės“ ir parlamentarai iš nedidelės partijos „Tautos galia“. Netrukus teisės aktas turėtų būti išsiųstas prezidentei Salome Zourabichvili, kuri jau paskelbė veto teisę (ji turi dvi savaites sprendimui priimti). Tačiau parlamentinė dauguma gali jį atmesti. Aktas turėtų įsiteisėti birželio viduryje. Jei prezidentas vis tiek atsisako pasirašyti, tai gali padaryti parlamento pirmininkas. Priimtas teisės aktas, prieštaraujantis Europos Sąjungos teisės aktams, į kurią Sakartvelas yra oficiali kandidatė, sulaukė labai griežtos ES ir atskirų Vakarų šalių, įskaitant JAV, kritikos (Baltųjų rūmų atstovė pareiškė, kad jei įstatymas pagaliau įsigalios, Vašingtonas gali atlikti santykių su Tbilisiu „esminę peržiūrą“).

Savo ruožtu, pasak Maskvos atstovų, reglamento priėmimas įrodo Sakartvelo vyriausybės „nepriklausomybę ir toliaregiškumą“. Gatvėse protestuojantys kartvelai ir Vakarų šalių bei struktūrų atstovai mano, kad „įstatymas dėl užsienio agentų“ yra skirtas pažaboti nepriklausomą žiniasklaidą ir nevyriausybines organizacijas. Jis primena daugiau nei prieš dešimtmetį Rusijos Federacijoje priimtus teisinius sprendimus, kurie leido praktiškai likviduoti pilietinės visuomenės institucijas (Sakartvelo vyriausybė teigia, kad kalbama tik apie finansinį skaidrumą). Reglamente daroma prielaida, kad subjektą, kurį daugiau kaip 20 procentų finansuoja užsienis, reikia registruoti kaip „siekiantį užsienio interesų“. Demonstracijos prieš įstatymo projektą tęsiasi nuo balandžio vidurio, kai jis buvo pateiktas parlamentui. Tbilisyje kasdien susirenka dešimtys tūkstančių dalyvių – šeštadienį, gegužės 11 dieną jų skaičius tikrai viršijo 100 000 (Sakartvelo gyventojų skaičius yra apie 3,5 mln.). Mažesni mitingai rengiami ir kituose miestuose. Protestai yra apolitiški (juos organizuoja ne politinės partijos). Informacija apie susitikimo vietas ir žygio kryptį tam tikrą dieną pateikiama socialiniuose tinkluose. Demonstracijos tęsis ir artimiausiomis dienomis. Galbūt bus bandoma blokuoti vyriausybės pastatus ir svarbius susisiekimo kelius sostinėje.

Adomo Žilinsko piešinys.

Tai, kad prieštaringai vertinamos taisyklės buvo prastumtos nepaisant protestų ir griežtos Vakarų kritikos, įrodo, kad Sakartvelo vyriausybė yra ryžtinga. Jie tikrai žino, kad įstatymo įsigaliojimas užkirstų kelią šalies narystės ES perspektyvai ir galėtų baigtis sankcijomis pagrindiniams Sakartvelo politikams. Tačiau jie neatsisako savo antivakarietiškos retorikos, kuri vis labiau primena Maskvos naratyvą (kaltina Vakarus kišimusi į šalies vidaus reikalus, revoliucijos rengimu ir pan.). „Sakartvelo svajonės“ lyderis milijardierius Bidzina Ivanišvilis atsisakė susitikti su į Tbilisį atvykusiu JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoju Europos ir Eurazijos reikalams Jamesu O’Brienu (jį priėmė ministras pirmininkas Irakli Kobakhidze).

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: