Dzūkų žinios

Atkaklūs Šventežerio mokyklos moksleiviai savo tikslą pasiekė

Dalintis:

Šventežerio mokyklos moksleiviai sėkmingai įveikę bandomąjį žygį, nutarė leistis į kvalifikacinį DofE žygį. Tai vienintelė rajono mokykla, dalyvaujanti The Duke of Edinburgh‘s International Award (DofE) programoje.

Kas yra DofE?

DofE Lietuvoje sėkmingai įgyvendinama nuo 2006 m.

Duke of Edinburgh‘s International Award (DofE) programa – pasaulyje pirmaujanti neformaliojo švietimo programa, skirta jaunimui nuo 14 iki 24 metų. Programos esmė – įveikti asmeninius iššūkius, kurie suteiktų praktinių gyvenimiškų ir karjerai naudingų įgūdžių, ugdytų drąsią, atsakingą ir visapusišką asmenybę.

Tu gali susikurti sau patinkančią programą, pasirinkdamas veiklas ir tikslus kiekvienoje iš 3 programos dalių – savanorystėje, aktyvioje veikloje ir įgūdžiuose. Tiesa, tavęs laukia ir komandinis iššūkis – žygis gamtoje!

Savęs pažinimas ir įveikti asmeniniai iššūkiai yra pagrindinis apdovanojimas, tarptautinis sertifikatas ir visame pasaulyje atpažįstamas ženklelis šį apdovanojimą tik įprasmina.

Programa siūlo tris progresyvius lygius: bronzos, sidabro ir aukso.

Į bronzinį žygį keliavo Šventežerio mokyklos komanda

Tai buvo kvalifikacinis DofE žygis – bronzinis. Komanda ta pati, jau išbandžiusi savo jėgas bandomajame žygyje, – 4 Šventežerio mokyklos moksleiviai: Gabrielė Grubytė (8 klasė), Rokas Makauskas (7 klasė), Simonas Čečėta (8 klasė) ir Erika Šarkelytė (8 klasė) su savo draugu keturkoju žirgeliu, portugališku poniu Espositu. Tad įsirengus stovyklavietę, žygeivių laukė naktigonė netoli Nemuno. Reikėjo arkliuką prižiūrėti, juo pasirūpinti. Pakeliui moksleiviai rinko pasitaikiusias šiukšles bei uždegė žvakelę partizanų žūties vietoje. Išlydėti į žygį iš Šventežerio mokyklos, finišavo Seirijų miestelyje.

Apie žygį papasakoti paprašyta žygio vadovė Asta Bagdonienė iškart prisipažino, kad „nepataikė su oru“: oro sąlygos buvo ne pačios palankiausios žygiui – lijo. Gamta iškrėtė pokštą, nors, anot Astos, prieš du mėnesius reikia pranešti apie organizuojamą žygį, tai kaip tą gerą orą numatyti ar užsakyti? „Vaikai tik vieną minusą ir įžvelgė: blogą orą. Mat ir iš vakaro lijo, ir naktį lijo“, – patikina Asta. Pavargo. Moksleiviai net juokavo: „Į priekį mes vijomės arkliuką, o atgal jau mums jį partempti reikėjo“. Net jų keturkojis draugas pavargo.

Visa kita moksleiviams puikiai sekėsi: su visomis užduotimis jie susidorojo gerai. „Vertintoja Odeta Petraitienė daug klausinėjo prieš žygį, kaip jie pasiruošę, kas už ką atsakingi. Žygyje vertintoja juos stebėjo net naktį nuotoliu, o kai sugrįžo, vėl klausinėjo. Ir kas labiausiai mus džiugina, kad nesurado nė vieno minuso. Net Odetai teko pripažinti, kad Šventežerio mokyklos moksleiviai kaip reikiant „pasikaustę“, mat tai pirmas kartas, kai ji nesurado nė menkiausio minuso“, – džiaugiasi žygio vadovė Asta. Anot jos, tai didelio ir kruopštaus darbo rezultatas. „Ir aš, ir mokyklos direktorius Edmundas Čečėta daug dirbome su moksleiviais prieš žygį, pasiruošimui buvo skiriama tikrai daug laiko: kas ką nešis, pas kurį vaistinėlė, kas atsakingas už pusryčius, kas už vakarienę. Viskas buvo sustyguota iki smulkmenų“, – pastebi. Jų komanda labai puikiai sukomplektuota. „Žemėlapiai, koordinatės – mano silpnoji vieta, bet čia stiprioji direktoriaus vieta. Mes visi buvome pasiskirstę darbus, kiekvienas stengėmės viską padaryti maksimaliai gerai“, – teigia A. Bagdonienė. Svarsto: „Gal užtat rezultatas – toks geras?“ Mat dirbo visi iš širdies: suaugusieji ruošdami vaikus žygiui, o žygeiviai visus pamokymus dėjosi galvon, kiekvienas atliko tai, kas jam pavesta. „Kaip planavome, taip ir buvo. Per kiek laiko nueis, per kiek pareis – taip viskas pagal planą ir susidėliojo“, – pasidžiaugia.

Idėjos autorius, kad ši programa būtų įgyvendinama Šventežerio mokykloje, yra Šventežerio mokyklos direktorius Edmundas Čečėta, žygio vadovė – Asta Bagdonienė. „Ačiū Edmundui Čečėtai ir Astai Bagdonienei už iniciatyvumą, ugdant jaunimą“, – dėkojo jiems vertintoja Odeta Petraitienė. Asta gi dėkoja vertintojai Odetai, kad ji skyrė laiko ir noriai sutiko vertinti moksleivius, mat vertintoją turi susirasti patys žygio organizatoriai. „Rasti vertintoją – iššūkis“, – patikina A. Bagdonienė.

Paklausta, o kas toliau, Asta sako, kad kitais metais sieks dar aukštesnio lygio: sidabro. „Bus sunkiau, mat žygis ilgiau truks, žygeivių lauks 2 nakvynės“, – pastebi. Šventežeriečiai susižavėję DofE programa. „Mes sakome, kad kiekvienoje mokykloje turi būti tokia programa. Labai faina“, – teigia Asta pridurdama, kad ir Šventežerio mokykloje norinčių dalyvauti šioje programoje daugės.

Tiesa, dabar jų komanda ruošiasi vykti į Vilnių, į botanikos sodą, kur vyks „The Duke of Edinburgh’s International Award“ (DofE) programos apdovanojimų ceremonija. Šventežerio mokyklos komandai bus įteikti bronzos lygio ženkleliai ir tarptautiniai sertifikatai.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: