Dzūkų žinios

Tarptautinio mainų projekto „Lietuva – Lenkija: istorijos ir kultūrų kelias“ atspindžiai

Dalintis:

Lazdijų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Atvirasis jaunimo centras vykdydamas tarptautinį mainų projektą „Lietuva – Lenkija: istorijos ir kultūrų kelias“ parodė, kad tautų draugystė ir ateitis – jaunimo rankose. Kiekviena tauta turi savo istoriją, praeitį, kuri išugdo žmoguje dvasines vertybes, kultūrą, tradicijas, papročius, pilietiškumą bei tautiškumą. Šio projekto tikslas skatinti abiejų šalių jaunimą domėtis bendra istorija ir kultūra, sužadinti istorinį dialogą, stiprinti tarpkultūrinį dalyvavimą, toleranciją, atvirą gerosios patirties pasidalijimą, užtikrinant aktyvų jaunų žmonių dalyvavimą ir lygiavertiškumą. Projektą finansavo Jaunimo reikalų agentūra.

Dzūkijoje dar kartą susipina Lietuvos ir Lenkijos istorija bei kultūra. Lazdijų Jaunimo centro inicijuoto mainų projekto „Lietuva – Lenkija: istorijos ir kultūrų kelias“ pagrindiniai uždaviniai buvo susipažinti su praeities palikimais, istoriniais liudijimais, bendromis istorinėmis asmenybėmis, senaisiais amatais bei baltų raštais, ieškoti abiejų šalių susikirtimo taškų valstybiniuose bei nevalstybiniuose simboliuose, bendrose istorinėse asmenybėse, išmokyti abiejų šalių jaunimą tautinių šokių, dainų, senųjų amatų, papročių; sustiprinti pilietiškumą, tautiškumą, bendrą istoriją, kultūrą, dialogą, bendradarbiavimą, toleranciją, atvirumą. Sutvirtinama socialinė sanglauda ir vienybė, užtikrinamas kultūrinis paveldo išsaugojimas, stiprinamas tarpkultūrinis dialogas, supratingumas bei taika ir stabilumas ir reprezentuojama bendruomenė.

Jau trečią kartą į Lazdijų rajoną atvyksta ir mainų projekto partneriais tampa biblioteka „Publiczna w Krasnem“. Ši organizacija projekto metu pasidalino gerąja patirtimi, kaip burti jaunimo grupes, skatinti bendruomeniškumą ir tautiškumą. Organizacijos dalyviai taip pat pristatė savo kulinarinį paveldą, liaudies žaidimus bei tradicijas.

Jaunuoliai turėjo galimybę susipažinti su senaisiais Lietuvos amatais: šiaudinių sodų rišimo technologijomis bei jų kultūrine reikšme Lietuvoje, pagilino žinias apie senuosius baltų raštus, nevalstybinius simbolius, gamino vaškines žvakes, nusikaldino po žalvarinį papuošalą. Jaunimas dalyvavo parodomojoje šakočių kepimo edukacijoje, mokėsi dekoruoti medvilninius marškinėlius, gamino iš molio raktų pakabukus bei papuošalus, dekoruodami baltų ženklais, lietuviškais augalais bei žolynais, sužinojo apie linų auginimą, jų panaudojimą buityje bei kulinarijoje. Kernavėje jaunuoliai su gidu aplankė archeologinės vietovės muziejų, piliakalnius, muziejų po atviru dangumi, Kernavės Viduramžių miesto fragmentus.

Jaunuoliai taip pat aplankė Lazdijų rajone esančias istorines vietas: lietuviškąja Žana d‘Ark tituluojamos sukilimo dalyvės, nacionalinės didvyrės E. Pliaterytės kapą ir dvarvietę; vietą, kur gyveno iš Balstogės kilęs ir esperanto kalbos tėvu laikomas Liudvikas Zamenhofas, taip pat Trakus bei Vilniaus senamiestį. Svečiams iš Lenkijos buvo smalsu pamatyti bei susipažinti su Lazdijų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Kapčiamiesčio biblioteka, Kapčiamiesčio muziejumi.

Projekto dalyviai – tai jauni, bendruomeniški žmonės, besidomintys istorija, kultūra, politika. Projekto metu vykdytos veiklos buvo neformalusis ugdymas, skatinantis pilietiškumą ir asmenybės tobulėjimą. Projekto dalyviams didžiausią susidomėjimą sukėlė edukacijos bei kūrybos vakarai – medvilninių marškinėlių dekoravimas baltų raštais, papuošalų gamyba iš žalvario bei molio, šakočio kepimas bei vaškinių žvakių liejimas.

Neišdildomą įspūdį jauniems žmonėms paliko kultūriniai vakarai: lenkų suorganizuotas Kupolinių vainikų pynimas bei liaudies žaidimai. Lietuvos kultūros vakaras svečius nustebino lietuvių liaudies dainomis, šokiais, tradicinių patiekalų gaminimo edukacijomis, Elvino Černiausko fotodarbų „Kultūros atspindžiai: praeitis, dabartis ir ateitis“ pristatymu, tautinių kostiumų bei austų rankšluosčių demonstravimu. Jaunuoliai iš Lenkijos negailėjo pagiriamųjų žodžių apie Lietuvos jaunimo santykį su senąja kultūra.

Dalyviai apie mainų stovyklą teigia, kad mainų programa tarp Lietuvos ir Lenkijos suteikė ne tik galimybę keliauti, bet ir praturtino jų kultūrinę, istorinę bei socialinę patirtį. Dalyviai geriau pažino svetimas kultūras ir rado savo tautiškumo atspindžių kitose kultūrose. Mainai padėjo užmegzti ryšius su Lenkijos jaunimu, praplėsti akiratį, stiprinti tarpkultūrinius ryšius ir draugystes, tobulino anglų kalbos įgūdžius, dalijosi savo žiniomis ir patirtimi. Lietuvos ir Lenkijos mainų stovykla tapo nepamirštama patirtimi, suteikusia dalyviams daug naudingos informacijos, jausmų ir tradicijų puoselėjimo ir džiaugsmo. Tarptautinio mainų projekto stovykla „Lietuva – Lenkija: istorijos ir kultūrų kelias“ – tai laikas, kupinas liaudies dainų melodijų, tautinių šokių bei raštų, pažinties su kultūrinio paveldo valgiais, kelionių, šypsenų, emocijų ir daug kitų gražių akimirkų. Tai bendrų santykių stiprinimo laikas.

Stovyklos metu Lenkijos ir Lietuvos jaunuolių sukurtas „podkastas“ – viešinimo bei padrąsinamoji priemonė kitiems jaunuoliams nebijoti ir dalyvauti mainų projektuose. Projektas, kurio pagrindinė idėja yra skatinti Lietuvos ir Lenkijos jaunimą domėtis bendra istorija ir kultūra, tarpkultūriniu ir istoriniu dialogu, bendradarbiavimu, tolerancija ir atviru bendravimu, yra ne tik naudingas jauniems žmonėms asmeniškai, bet ir prisideda prie platesnių socialinių, kultūrinių ir ekonominių ryšių stiprinimo tarp Lietuvos ir Lenkijos, kurdamas stipresnę, atviresnę ir labiau susijusią regioninę bendruomenę. Tai yra praktinis būdas stiprinti tarpkultūrinius santykius, mokytis vieniems iš kitų ir kurti draugiškus santykius tarp dviejų šalių. Tai padeda kurti geresnę ateitį tiek vietiniu, tiek globaliu mastu.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: