Dzūkų žinios

Lazdijų politikų „čekučių“ kriminalas keliauja pas Kauno prokurorus

Dalintis:
Birželio mėnesį visuomenei buvo pateikta atlikto audito ataskaita, kurioje įvairiais aspektais buvo įvertintos Lazdijų politikų išlaidos.

Antrus metus Lietuvą drebinantis „čekučių“ skandalas, kurį inicijavo visuomenininkas Andrius Tapinas, pereina į naują fazę. Pradžioje tyrimą dėl savivaldybių tarybų narių panaudotų pinigų atliko pats A.Tapinas, o dabar teisėsaugos institucijos nurodė savivaldybių kontrolės ir audito tarnyboms atlikti tyrimus savose savivaldybėse.

Gavo pavedimą iš Kauno prokurorų

Lazdijų rajono savivaldybės kontrolės ir audito tarnybos vadovas Arūnas Markūnas teigė, kad Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyrius raštu informavo Lazdijų rajono savivaldybės kontrolės ir audito tarnybą, kad Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriuje prokuroro iniciatyva tarnybiniu pranešimu pradėtas patikrinimas dėl galimo viešojo intereso pažeidimo, siekiant įvertinti, ar Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nariams skiriamos išmokos su jų, kaip tarybos narių, veikla susijusioms išlaidoms apmokėti, yra naudojamos pagal jų tikslinę paskirtį, ar savivaldybės biudžeto tikslinės lėšos yra naudojamos racionaliai, tikslingai ir teisėtai, ar nėra pažeidžiamas viešasis interesas.

„Tyrimas pradėtas pagal Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus gautą informaciją apie tai, kad Lietuvos Respublikos specialiųjų tyrimų tarnyboje yra atliekamas ikiteisminis tyrimas byloje pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 228 straipsnio 2 dalį dėl piktnaudžiavimo – dėl Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narių išlaidų kompensavimo ir jų darbo apmokėjimo pagrįstumo“, – sakė A. Markūnas.

Birželio mėnesį visuomenei buvo pateikta atlikto audito ataskaita, kurioje įvairiais aspektais buvo įvertintos Lazdijų politikų išlaidos.

Paaiškėjo įdomių faktų

Tyrimo metu paaiškėjo, jog Lazdijų politikai per 2019–2023 metų kadenciją gavo 330 tūkst. eurų. Iš jų 92 proc. – 279 tūkst. eurų išleido kurui. Dar 18 900 eurų išleido automobilių remontui, beveik 3 tūkst. eurų ryšių paslaugoms apmokėti, beveik tūkstantį eurų transporto priemonių draudimui, dvigubai mažiau – kanceliarinėms prekėms įsigyti.

Audito metu taip pat nustatyta, jog Tarybos nariai išleido 7625 eurus, kurių negalima kompensuoti iš Tarybos nariui skiriamų pinigų. Tai išlaidos, kai už kurą atsiskaitoma Routex , DKV, Neste mokėjimo kortelėmis, skirtomis tik juridiniams asmenims. Taip pat nekompensuojamas ūkininkams skirtas žymėtas dyzelinas, maisto produktai, tabako gaminiai, ūkinės prekės.

Daugiausia nekompensuojamų prekių įsigijo Arūnas Vaišnoras (už 1397 eurus) ir Ausma Miškinienė (už 1255 eurus).

Su Routex mokėjimo kortele degalus pirko Jurgita Kurauskienė, Česlova Šmulkštienė, Daiva Barkauskienė, Petras Mikelionis ir keletas kitų Tarybos narių. Konservatorius Audrius Klėjus už degalus atsisakaitė DKV kortele, skirta tik juridiniams asmenims, analogiška Neste kortele atsiskaitė ir socialdemokratas Justas Pankauskas.

Janina Ražukienė pirko ženklintą dyzeliną, taip pat dujų balioną bei tabako gaminius. Cigarečių pirko ir Evaldas Brusokas, o Benius Rūtelionis degalus pirko personalinės įmonės vardu.

Auditoriai analizavo, kur Tarybos nariai pylė degalus į savo automobilius. Atlikus tyrimą, paaiškėjo skandalingi faktai – pasirodo, Lazdijų savivaldybės politikai, neva dirbdami Lazdijų žmonių labui, degalus pylė ne tik Lazdijų rajone, bet 31-oje Lietuvos savivaldybėje ir tai darė net 1879 kartus. Šios srities rekordininkas – Albinas Žymančius, sugebėjęs aplankyti net 19-os savivaldybių degalines.

Per karantiną – po visą Lietuvą

Auditoriai domėjosi, kur važinėjo ir kaip degalus pylėsi rajono politikai karantino metu, kai teisiniais aktais buvo apribotas žmonių judėjimas už savo rajono ribų,

Per karantiną degalams politikai išleido 46 tūkst. eurų. Kurą pylėsi 20-yje Lietuvos savivaldybių 356 kartus. Dažniausiai degalus per karantiną pylė A. Žymančius ir J. Pankauskas – apie 50 kartų.

J. Ražukienė per karantiną sugebėjo degalus piltis Alytuje, Druskininkuose, Kauno mieste ir rajone, Prienuose. Tačiau įdomiausia, jog ši politikė per karantiną sugebėjo nukakti į kitame Lietuvos gale esantį Rokiškio rajoną. Panašu, jog labai plačiu frontu ši politikė dirbo su rinkėjais. Jos partijos kolegos A. Klėjus ir Jūratė Juodzevičienė per karantiną degalus pylė Alytuje, Prienuose, Vilniuje.

Ir įdomiausia šio skandalo dalis, išgarsinusi Lazdijų merę A. Miškinienę visoje Lietuvoje ir privertusi sustabdyti savo narystę ir įgaliojimus įvairiose institucijoje, – panaudotų mokėjimo kortelių skaičius. Atliktas auditas patvirtino seniau A. Tapino pagarsintą faktą, jog merė naudojo 49 skirtingas mokėjimo korteles. Tai reiškia, jog ji subūrė tam tikrą bičiulių ir pažįstamų ratą, kurie už degalus mokėjo savo kortelėmis, o kvitus nešė merei, kad ji galėtų atsiskaityti už kurą. Įdomu, ar ji grąžindavo pinigus kortelių turėtojams, ar tai buvo jos „biznis“?

Kortelių – gausybė

Audito duomenimis, į daugiausia mokėjimo kortelių naudotojų dešimtuką pateko: Valdas Žička (42), Jonas Stankevičius (41), Justas Pankauskas (35), Arūnas Vaišnoras (33), Jūratė Juodzevičienė (28), Albinas Žymančius (26), Audrius Klėjus (22), Valdas Petras Mikelionis (22), Česlova Šmulkštienė (21).

Kuras buvo perkamas, mokant už jį kortelėmis ir grynaisiais. Už kurą per kadenciją kiekvienas Tarybos narys sumokėjo nuo 3 iki 12, 4 tūkst. eurų.

Įdomu tai, kad audito ataskaitoje iš pradžių nebuvo įvardintos Tarybos narių pavardės, jiems buvo suteikti tik tam tikri skaitmeniniai kodai. Tik vėliau, gavus teisėsaugos institucijų leidimą, prie kodų atsirado ir konkrečios pavardės. Lazdijų krašto žmonės dabar gali rasti šią audito ataskaitą Lazdijų rajono savivaldybės tinklapyje. Tačiau reiks šiek tiek pasistengti, kad surastumėte dekoduotas politikų pavardes.

Darbo imsis prokurorai

Audito išvados perduotos Kauno prokurorams, kurie nuspręs, kokios bus tolesnės šio skandalo pasekmės. Tiesa, šis skandalas jau pareikalavo aukų – nubausti du buvę Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nariai, taip pat nuosprendį teisme išgirdo ir Jonavos rajono meras, Lietuvos savivaldybių asociacijos vadovas Mindaugas Sinkevičius, kuris turės sumokėti solidžią baudą ir neteks galimybės trejus metus dirbti valstybės tarnyboje, jam gali tekti pailsėti ir nuo mero pareigų.

Kas laukia Lazdijų merės ir kitų Tarybos narių? Jei žvelgtume į naujai suformuotą teismų praktiką, tai merė galėtų sulaukti savo kolegos Mindaugo likimo. Bet tai, ko gero, bus ne tik teisiniai, bet ir politiniai sprendimai, kurie prieš rinkimus įgauna neprognozuojamas formas.

(Dainiaus Labučio / ELTA nuotr.)

Merė „sudegė“ pas demokratus
Ramūnas Karbauskis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas:

„Mus išdavė du skyriai, kurie nuėjo paskui merę (A. Miškinienę – aut. past.) ir skyriaus pirmininką. Paskui merė „sudegė“ „čekučių“ skandale, bet tai jų problemos. Matyt, tai mums ir padėjo, nes tai būtų vienintelė merė valstiečių gretose, kuri patektų į tą skandalą. Bet kadangi ji tokia, tai ji iškart nuėjo pas Saulių (S. Skvernelį – aut. past) ir ten „sudegė“. Tie smilkalai ir smarvė pasirodė pas Saulių, ne pas mus. Man tik gėda, kad tas žmogus, Lazdijų merė, kai jinai kadencijos metu buvo valstiečių merė, leido sau tai. Žinoma, mes ją iškart būtume pašalinę. Bet man būtų buvę gėda. Šiuo atveju jos moralė tokia ir buvo, kad jinai iš karto po rinkimų išdavė ir „sudegė“ jau būdama ne valstiečių, bet demokratų gretose. Šiuo atveju kyla klausimas, kad ten ir nuėjo visi tokie, nes ten dega labai daug kas“.
„Opozicijos televizija“

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: