Dzūkų žinios

Prognozuoti nedrįsta: kai bus nukulta, tada ir žinosime

Dalintis:
(Andriaus Ufarto / BNS nuotr.)

Dineta Babarskienė

Mūsų rajone jau prasidėjo javapjūtė: baigiami kulti žieminiai miežiai, kombainai jau suka į avižų ir rapsų laukus. Kokio derliaus galime tikėtis šiemet? Ar ankstyva javapjūtė žada geros kokybės gausų derlių?

Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) naujausiais skaičiavimais prognozuoja, kad šiemet pasaulyje bus nuimtas rekordinis grūdų derlius – 2,854 mlrd. tonų, 3,6 mln. tonų didesnis nei pernai. Prognozės pagerinimas sietinas su tikėtinai didesniu pašarinių grūdų ir maistinių kviečių derliumi.

Prognozės labiau optimistinės nei pesimistinės

„Nėra ko laukti, jei tik orai leidžia, reikia kulti, tad po truputį javapjūtė įsibėgėja“, – pastebi Lazdijų rajono savivaldybės Kaimo ir žemės ūkio plėtros skyriaus vedėja Jurgita Gudeliauskaitė.

Važinėjant po rajoną, matyti, kaip laukuose darbuojasi kombainai „nuo rasos iki rasos“. „Nėra ko laukti, jei tik orai leidžia, reikia kulti, tad po truputį javapjūtė įsibėgėja. Palijo, dabar jau galima kulti, nesinori laukti, mat orai vis keičiasi“, – pastebi Lazdijų rajono savivaldybės Kaimo ir žemės ūkio plėtros skyriaus vedėja Jurgita Gudeliauskaitė. Nenori užbėgti įvykiams už akių, taigi kol kas stebi situaciją. „Sunku dar kol kas prognozuoti. Nemanau, kad kažkas turėtų būti negero. Labiau linkusi manyti, kad šiųmetis derlius turėtų būti visai neblogas“, – sako specialistė, pridurdama, kad gamta lyg ir nebuvo labai nepalanki: šalnų didelių nebuvo, kurios galėjo pakenkti, sausra – taip, lietaus mažokai mūsų kraštas gavo, bet kažkiek palijo, vis geriau nei nieko. Sinoptikai dabar prognozuoja ir karščius, ir lietų – tikėtina, kad orai leis kulti, bet ir pertraukų bus.

„Nenoriu būti nei didelė optimistė, nei pesimistė. Manau, kad derlius bus neblogas, bet kiek neblogas, sunku pasakyti iki šios dienos, ar jis bus įspūdingas, kol kas negaliu teigti“, – svarsto Lazdijų rajono savivaldybės Kaimo ir žemės ūkio plėtros skyriaus vedėja J. Gudeliauskaitė, pridurdama, kad su Suvalkijos ūkininkais, jų gaunamu derliumi lygintis niekada negali.

Kol kas sunku spręsti apie būsimą derlių

LŪS Lazdijų skyriaus pirmininkas Kęstutis Sujeta.

LŪS Lazdijų skyriaus pirmininkas Kęstutis Sujeta paklaustas, kokio šiųmečio derliaus galime tikėtis mūsų rajone, sako, kad klausimas – geras. Jo atsakymas – tiesus ir aiškus: „Kai bus nukulta, visi žinosime. Dabar neatsakysiu“.

„Vasarojus – prastas, žieminiai – nieko. Taigi sunku pasakyti“, – priduria.

Tikimasi didesnio šiųmečio derliaus

Pasaulyje javapjūtė vyksta visus metus: šiauriniame pusrutulyje dabar vasara, o pietiniame – žiema. JAV ir Didžiojoje Britanijoje rapsų nuėmimas jau prasidėjo, javapjūtė, tikimasi, prasidės liepos mėnesį, o Kanadoje – rugpjūtį. „Agrochemos“ internetiniame puslapyje skelbiama: „Žiūrint į „Agrochemos“ paskutinių penkerių metų elevatorių statistiką, matyti, kad anksčiausiai – liepos 1-ąją 2019 metais buvo pristatyti miežiai, liepos 8-ąją – rapsai, o liepos 13-ąją – kviečiai. Derlius tais metais buvo vidutinis – 5,8 mln. tonų. Rekordiniais, 2020-aisias metais, kai Lietuvoje fiksuotas 7,5 mln. tonų derlius, pirmieji miežiai į „Agrochemos“ elevatorius atvyko liepos 7 dieną, kviečiai ir rapsai – liepos 14 dieną“.

„Agrochemos“ specialistai prognozuoja, kad ankstyvas pavasaris, vyravę orai bei apie 20 proc. daugiau šiemet naudotų mineralinių trąšų vis dėlto leidžia prognozuoti 10–15 proc. didesnį nei vidutinį derlių.

Artimiausias mums „Agrochemos“ elevatorius – Marijampolėje.

Tikimasi, kad geri orai nusistovės ir bus tinkami derliui nuimti, o gamta neiškrės pokštų per patį darbų įkarštį.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: