Dzūkų žinios

Ant Rudaminos piliakalnio – tradicinės „Jotvingių sakmės“

Dalintis:

Mūsų krašte jau kelerius metus gyvuoja tradicija originaliai pažymėti rudens lygiadienį ant Rudaminos piliakalnio.

Praėjusį penktadienį gausus būrys Lazdijų krašto žmonių ir svečių rinkosi į šventę „Jotvingių sakmės ant Rudaminos piliakalnio“ prie Rudaminos piliakalnio.

Kaip pasakojo viena iš šios šventės sumanytojų – Rudaminos amatų centro kūrybininkė Irma Gurevičienė, šio projekto pradžia siekia 2018 metus, jo esmė – saulės ir šviesos parnešimo į namus ritualas.

„Šiemet ant piliakalnio buvo pastatytos šieno skulptūros, apšviestos prožektoriais. Skulptūras gamino Lazdijų kultūros centro, Rudaminos amatų centro darbuotojai. Pagaminta dvidešimt skulptūrų, visos jos – baltiškų ženklų motyvais. Mes visada traktuojame, kad per lygiadienį parnešame saulę į namus. Taigi atlikome stilizuotą parnešimą: nuo pat piliakalnio viršaus šviesą ir šilumą parnešėme žemyn, į apačią, o tada buvo duotas startas ugnies šou“, – pasakojo I. Gurevičienė.

Buvo deginami laužai, mėtomos gintaro dulkes, siunčiami palinkėjimai. Kai kas tikėjosi, jog šieno skulptūros bus sudegintos, bet šiemet to atsisakėme. Skulptūros buvo paliktos ant piliakalnio, todėl norintieji jas galėjo apžiūrėti ir dienos šviesoje.

„Į renginį atvyko labai daug žmonių – prie piliakalnio esanti gatvė buvo pilna automobilių. Žmonės mėgsta mistiką, ypatingą vietą, todėl gausiai čia renkasi“, – sakė I. Gurevičienė.

Šventę organizavo Rudaminos amatų centras kartu su Lazdijų kultūros centru.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: