Dzūkų žinios

Rugsėjo 10-oji – pasaulinė savižudybių prevencijos diena

Dalintis:
Psichologė Valija Šap: „Jeigu abejojate, kaip padėti savižudybės grėsmėje esantiems ar jų artimiesiems, paskambinkite psichologui, šeimos gydytojui ar kitam specialistui, kad galėtumėte pasitarti ir padėti asmeniui gauti reikiamą pagalbą.

Dineta Babarskienė

Tarptautinė savižudybių prevencijos asociacija ir Pasaulio sveikatos organizacija 2003 metais nutarė, kad nuo 2004 metų rugsėjo 10-oji diena minima kaip Pasaulinė savižudybių prevencijos diena.

Specialistai primena

Pasaulinės savižudybių prevencijos dieną norime priminti, kad kiekvienas iš mūsų gali būti pokyčio dalimi ir kurti supratingą, palaikančią aplinką.

Skirk laiko išklausyti ir pabūti šalia tų, kurie šiuo metu patiria emocinių iššūkių. Paprastas pokalbis turi galią padėti žmogui pajusti, kad jis ar ji nėra viena(s).

Jei tu arba tavo pažįstamas susiduria su sunkumais ar patiria savižudybės krizę, nesidrovėk kreiptis į specialistus. Tavo ir kitų savijauta yra svarbi, o pagalba – visuomet pasiekiama.

Nuo tylėjimo ir nesupratimo ženkime link atvirumo, empatijos ir palaikymo. Pasidalinkime šiuo pranešimu ir padėkime kurti pasaulį, kuriame gyventi norisi visiems.

Paskaitos, į kurias kviesti nereikia: klausytojai patys veržiasi

Minint Pasaulinę savižudybių prevencijos dieną, organizuojami tam skirti renginiai. Ši diena skirta atkreipti dėmesį į tai, kaip svarbu rūpintis savo ir kitų psichine sveikata. Kiekviena gyvybė yra vertinga, o atviras pokalbis gali išgelbėti gyvenimą. Pasaulinė savižudybių prevencijos diena – dar viena svarbi galimybė atkreipti dėmesį, kad šalia mūsų yra kenčiantys žmonės, kurie galvoja, o gal net planuoja pasakyti gyvenimui „ne“. „Bent vienas išgelbėtas žmogus jau labai daug. Atrodo – tik vienas, bet jei tas vienas – jūsų artimasis“, – sakė viešnia, psichologė Valija Šap.

Rugsėjo 9 –10 dienomis Lazdijuose ir Veisiejuose vyko mokymai, skirti Pasaulinei savižudybių prevencijos dienai paminėti.

Pagrindinis mokymų tikslas – suteikti žinių ir įgūdžių, reikalingų veiksmingam patiriamo streso, išgyvenamo psichologinio skausmo ir savižalos atpažinimui, saugumo užtikrinimui ir pirmos emocinės pagalbos suteikimui.

Mokymai finansuojami Lazdijų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos lėšomis.

Lazdijų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kvietė norinčius registruotis į nemokamus savižudybių prevencijos mokymus. Šie mokymai susilaukė didelio rajono visuomenės atgarsio: susirinkusiųjų gausa stebino. Tai tik įrodo, kad problema – opi. Norinčių išmokti atpažinti savižudybės rizikos ženklus, tinkamai į juos reaguoti, sulaukta daug. Nemokamus savižudybių prevencijos mokymus vedusi psichologė Valija Šap pasidžiaugė, kad jos vedami mokymai sulaukia gausaus būrio klausytojų ne tik Lazdijų rajone, bet ir visoje Lietuvoje. „Tu gali išgelbėti žmogaus gyvybę“, – sakė ji kviesdama klausytis paskaitos.

Savižudybė dažniausiai nėra staigus veiksmas, nulemtas vienos priežasties. Paprastai tai procesas, per kurį žmogus išgyvena vis didėjantį stresą, emocinį skausmą, jausmų bei minčių sumaištį ir vis mažiau geba įveikti krizę. Sprendimas nusižudyti priimamas išgyvenant daugybę labai sunkių jausmų, kurie visi kartu sukelia sunkiai pakeliamą psichologinio skausmo būseną. Šį procesą dažniausiai užbaigia koks nors įvykis ilgoje nesėkmių, stresinių įvykių grandinėje. Tyrimai rodo, kad per visą savižudybės procesą žmogus tiesiogiai (kalbėdamas) arba netiesiogiai (per elgesio pokyčius) skelbia aplinkiniams apie tai, kas su juo vyksta, kaip jis jaučiasi. Jeigu esame pasirengę atpažinti savižudybės grėsmėje esantį žmogų, žinome, kaip reaguoti ir kur nukreipti pagalbai – galime išgelbėti žmogaus gyvybę. Psichologė parengė medžiagą, kurią išdalijo paskaitos dalyviams.

Tad nuo ko pradėti?

I. Atsisakyti vyraujančių mitų ir klaidingų įsitikinimų apie savižudybę.

II. Gebėti atpažinti savižudybės grėsmės ženklus.

III. Profesionaliai reaguoti.

Atkreiptas dėmesys, koks svarbus vaidmuo tenka veiksmingai komunikacijai, taip pat siekiant skatinti specialistų, valstybinių ir visuomeninių organizacijų bendradarbiavimą šioje ypatingai svarbioje srityje. Priminta visuomenei, kad pasikeitus emocinei būsenai, esant krizinei situacijai yra plačiai prieinama medicinos mokslu grįsta pagalba. Svarbu laiku kreiptis ir gauti reikiamos pagalbos iš šeimos, draugų, kolegų ar specialistų. „Jeigu abejojate, kaip padėti savižudybės grėsmėje esantiems ar jų artimiesiems, paskambinkite Lazdijų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistams, Lazdijų rajono savivaldybės sveikatos centro Psichikos sveikatos skyriaus specialistams, psichologui, šeimos gydytojui ar kitam specialistui, kad galėtumėte pasitarti ir padėti asmeniui gauti reikiamą pagalbą. Nebijokite nežinoti. Būkite drąsūs, jautrūs, aktyvūs, pasitikintys, atviri ir pasirengę padėti šalia esančiam“, – pataria psichologė.

„Tam, kad pastebėtume apie gresiantį pavojų, reikia klausytis. Paskambino man kolegė, pasiteirauti, ką veikiu, o aš jai sakau, jog buvau mieste, nusipirkau viržių. O ji nenugirdo ir nors mane gerai pažįsta, tuoj paklausė, o kam man tų virvių? Sakau, viržių terasai papuošti pirkau. Štai kaip reikia klausytis ir tada išgirsime“, – pataria psichologė Valija Šap.

Žinomos medikės nuoširdus padrąsinimas

Savo feisbuko paskyroje žinute pasidalijo ir rajono gerbiama medikė Jolanta Šliaužienė: „Rugsėjo 10 d. minima Pasaulinė savižudybių prevencijos diena. Visame pasaulyje daug buvo, yra ir bus kalbama, diskutuojama, informuojama, kur gauti pagalbos ir atramos, tačiau išėjusiųjų jų brangiausiems žmonėms jau niekas neatstos. Kaip rasti kelią į kenčiančio širdį, kaip atpažinti, jį sustabdyti, kaip rasti tinkamą ir laiku pagalbą, kaip tinkamai pasakyti, kad esi man reikalingas, mylimas, brangus, vienintelis – pamąstykime kartu. Ir niekada nebijokime kreiptis pagalbos. Apie visa tai ir daug daugiau kur rasti pagalbą https://tuesi.lt . Taip pat svarbu paminėti ir priminti, kad Lazdijuose yra patvirtintas savižudybių prevencijos algoritmas, prie kurio kūrimo teko prisidėti ir man. Šis algoritmas yra atsakingai parengtas ir detalus, sudaro galimybę individualiai padėti tiems, kuriems pagalbos labai reikia. Nepamirškime, kad esame ir nebijokime kreiptis pagalbos, atminkime, kad mūsų visų bei šalia esančių psichoemocinė būklė bei psichinės sveikatos gerovė yra visa ko pagrindas“.

Dalintis:

Rašyti komentarą

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: