Dzūkų žinios

Euforija dėl naujos autobusų stoties apakino Lazdijų valdžią – keleiviai liko be tualeto, tvarkaraščių, kasos, pastogės

Dalintis:
Praėjus visuotinei euforijai, pradėjo lįsti savivaldybės vadovų neatlikti darbai. Senoji stotis buvo nugriauta, tačiau laikinoji stotis nebuvo paruošta. Buvo nuspręsta, kad autobusų stotį laikinai atstos miesto autobusų stotelė prie Užimtumo tarnybos.

Lazdijų rajono valdžia, trejus metus maitinusi lazdijiečius pažadais apie naująją autobusų stotį, atrodytų, sulaukė savo laimės valandos. Neseniai senoji stotis buvo nugriauta.

Praėjus visuotinei euforijai, pradėjo lįsti savivaldybės vadovų neatlikti darbai. Senoji stotis buvo nugriauta, tačiau laikinoji stotis nebuvo paruošta. Buvo nuspręsta, kad autobusų stotį laikinai atstos miesto autobusų stotelė prie Užimtumo tarnybos.

Už stotį atsakinga savivaldybė

Kurį laiką, atrodė, viskas buvo gerai, tačiau vėliau prasidėjo triukšmas dėl to, jog autobusų laukiantys žmonės, prispaudus svarbiam reikalui, neturi galimybės pasinaudoti tualetu, kuris paprastai būna kiekvienoje autobusų stotyje. Tuo turėjo pasirūpinti savivaldybė, tačiau nepasirūpino. Kaip ir nepasirūpino kitais dalykais, kurie, pagal galiojančius įstatymus, turi būti autobusų stotyse.

Vietos savivaldos įstatyme savivaldybei deleguota funkcija – vietinio susisiekimo keleivių pavėžėjimas. Tai reiškia, kad savivaldybė turi užtikrinti šios paslaugos teikimą. Kaip ją teikti, yra nustatyta normatyviniuose dokumentuose, prieš du dešimtmečius pasirašytuose susisiekimo ministro įsakymu, kur aiškiai apibrėžti reikalavimai autobusų stočiai.

Kaip teigė Tarybos narė Vilma Danauskienė, ten aiškiai surašyti autobusų stočių veiklos nuostatai.

„Šiuose nuostatuose sakoma, kad autobusų stočių steigimą ir jų priežiūrą atlieka savivaldybė. Nuostatai privalomi visoms šalies autobusų stotims. Savivaldybė, konkrečiai meras, kaip vykdomosios institucijos vadovas, privalo užtikrinti, kad šis ministro įsakymas ir aprašo reikalavimai būtų besąlygiškai vykdomi“, – teigė Tarybos narė.

Nustatyti konkretūs reikalavimai

V. Danauskienės teigimu, autobusų stotis yra kaip institucija, kaip paslaugos teikimą organizuojantis subjektas. Jei nėra kito pastato, tai savivaldybė, prieš išduodama leidimus stoties griovimui, privalėjo užtikrinti, kaip bus teikiama autobusų stoties paslauga tuo atveju, kai laikinai pastato nebus.

„Savivaldybė privalėjo numatyti vietą, kur būtų įrengtas laikinas stoties paviljonas, kad minimaliai būtų užtikrintos paslaugos. Paviljone turi būti informacija apie maršrutus, bilietų kasa, bagažas ir vairuotojų poilsio vieta. Dar motinos ir vaiko kambarys. Taip pat turi būti geriamojo vandens tiekimas ir tualetas. Tai privalomos sąlygos. Savivaldybė privalėjo surasti vietą, kur galėtų užtikrinti šias paslaugas, bet to nepadarė, neįvykdė ministro įsakymo, nevykdo ir Vietos savivaldos įstatymo. Jei kas nors pasiskųstų, mes, kaip savivaldybė, dėl tokios situacijos turėtume rimtų bėdų“, – teigė Tarybos narė.

Dabar laikinosios autobusų stoties Lazdijuose nėra, yra autobusų sustojimo vieta, skirta išleisti ir paimti keleivius. Taip pat nėra informacijos apie maršrutus, nėra bagažo, nėra siuntų skyriaus. Nėra kasos, kur galima būtų nusipirkti bilietą, nėra net higienos normas atitinkančios laukimo salės.

Merei siūlė sprendimus

„Kai prasidėjo kalbos apie stoties griovimą, siūliau merei aikštelėje už savivaldybės padaryti tris peronus, užbraukti linijas, padaryti dvi autobusų stovėjimo vietas, pastatyti ten didesnį konteinerį, atvesti iš savivaldybės pastato vandenį. To būtų užtekę, nereikia jokių investicijų, jokio privatininko, užregistruok Susisiekimo ministerijoje šį objektą kaip Autobusų stotį. Bet merė į tai nekreipė dėmesio, nes pasiūlė Danauskienė. Manau, kad jei net Komuniją pasiūlyčiau, tai ir tos neimtų iš manęs“, – ironizavo Tarybos narė.

Ji įsitikinusi, jog merė pataikauja privatininkams, kurie valdė senąją autobusų stotį ir iki šiol organizuoja keliones vietiniais maršrutais.

„Savivaldybė privatininkui moka didelius pinigus, nors niekas tais senais jų kledarais nevažiuoja. Kodėl mes mokame jiems daug pinigų, bet neskelbiame konkurso, kad ateitų normalus vežėjas“, – retoriškai klausė Tarybos narė.

Grįžtant prie svarbiausios problemos, susijusios su autobusų stoties nebuvimu, dėl galimybės keleiviams pasinaudoti tualetu, tai socialiniuose tinkluose buvo kilusi diskusija, kaip šią problemą išspręsti.

Prispaudus reikalui, buvo siūloma eiti į Viešojoje bibliotekoje esantį tualetą arba į Parapijos namus. Vėliau atsirado mintis pasinaudoti Užimtumo tarnybos tualetu.

„Socialiniuose tinkluose į diskusiją dėl tualeto įsitraukė ir Demokratų partijos kandidatas į Europos Parlamentą Mantukas, kuris viešai informavo, kad išsprendė problemą – susitarė su Užimtumo tarnyba, kad žmonės galėtų eiti ten pasisioti. Gerai, kad jaunuolis pradeda nuo mažų darbų – išsprendė šikano problemą, tai išspręs ir Europos problemas“, – sakė žodžio kišenėje neieškanti V. Danauskienė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: