Dzūkų žinios

Rajono valdžia ištiesė pagalbos ranką onkologiniams ligoniams

Dalintis:
D. Pupininkaitė džiaugiasi, kad Lazdijai tapo ketvirtąja savivaldybe Lietuvoje, įteisinusia transporto lengvatą POLA kortelių turėtojams.

Mūsų amžiaus maru vadinamas vėžys kasmet vis daugiau žmonių pasigriebia į savo glėbį. Onkologinėmis ligomis sergantiems žmonėms svarbi ne tik artimųjų, bet ir valdžios parama bei supratimas. Šioje srityje Lazdijų rajono savivaldybė parodė pavyzdį kitiems Lietuvos miestams ir rajonams – konkrečiais veiksmais įtvirtino savo jautrų požiūrį į vėžiu sergančius kraštiečius.

Priėmė jautrų sprendimą
Praėjusiame rajono tarybos posėdyje buvo priimtas humaniškas sprendimas – onkologijos ligomis sergančiųjų organizacijos POLA ( Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija) kortelių turėtojams rajono politikai suteikė 80 proc. lengvatą kelionėms viešuoju transportu Lazdijų rajone.
Meras Artūras Margelis, kalbėdamas apie šį sprendimą, džiaugėsi, kad Lazdijai tapo ketvirtąja savivaldybe Lietuvoje, kur onkologinių ligonių kelionėms suteikta tokia lengvata.
„Puikiai žinau, kaip jaučiasi žmonės, sergantys onkologinėmis ligomis, suprantu, jog jiems reikia ne tik psichologinės, bet ir finansinės pagalbos. Priimdami šį sprendimą, bent šiek tiek palengvinsime jų sudėtingą gyvenimą, nes kiekvienas iš mūsų kuriuo nors metu galime atsirasti jų vietoje“, – sakė meras.
Asociacijos „Onkologinė savigalba Lazdijuose“ vadovė Dalė Pupininkaitė pripažino, jog šis tarybos sprendimas bus didelė parama asociacijos nariams.
„Žmonės, sergantys onkologinėmis ligomis, lengvatų paprastai gali tikėtis tik užbaigę gydymo kursą ir gavę medikų patvirtinimus dėl neįgalumo. Visą šį laiką jie lengvatų neturi. Šiuo atveju POLA kortelės, kurias galima gauti iškart, kai diagnozuojamas vėžys, suteiks galimybę su didele nuolaida važinėtis viešuoju transportu“, – sakė D. Pupininkaitė.
Ji džiaugėsi, jog Lazdijai šioje srityje tikri pionieriai, nes tokią lengvatą POLA kortelių turėtojams iki šiol buvo suteikusios tik Jonavos, Kėdainių ir Marijampolės savivaldybės.

Slepia savo ligą
D. Pupininkaitė teigė, jog šiuo metu Lazdijų rajone POLA korteles turi apie 100 žmonių, o asociacijos „Onkologinė savigalba Lazdijuose“ veikloje dalyvauja apie 50 rajono žmonių.
Asociacijos vadovė pastebėjo, jog rajone onkologinėmis ligomis sergančių žmonių yra daug daugiau, tačiau daugelis dar neišdrįsta garsiai apie tai kalbėti.
„Nors dabar 21-as amžius ir ši liga vienaip ar kitaip yra palietusi kiekvieną šeimą, žmonės vis dar bijo prisipažinti sergą vėžiu. Kai man atlikdavo chemoterapijos procedūras ir toje pačioje įstaigoje pasirodydavo pažįstamų žmonių iš Lazdijų, matydavau juos stengiantis pasislėpti, kad nespėčiau atpažinti. Nenorėjo, kad sužinočiau apie jų ligą. Manau, kad taip yra dėl išsilavinimo ar informacijos trūkumo“, – sakė D. Pupininkaitė.
Ponia Dalė pasakojo, jog pati kritinėje situacijoje elgėsi visai kitaip – po chemijos procedūrų nuslinkus plaukams, ji nusifotografavo nuplikusia galva ir išplatino nuotrauką socialinių tinklų bičiuliams.

Buvimas kartu gydo
Asociacija „Onkologinė savigalba Lazdijuose“ netrukus švęs savo gyvavimo vienerių metų gimtadienį. Pirmininkė Dalė džiaugiasi, kad vis daugiau žmonių įsijungia į asociacijos gretas. Paklausta, kokio amžiaus žmonės aktyviausiai dalyvauja asociacijos veikloje, vadovė teigė, jog veikliausi yra senjorai, tačiau netrūksta ir jaunesnių žmonių.
„Būti mūsų asociacijos nariu tikrai labai naudinga. Mus remia Kultūros centras, kitos organizacijos, mes nemokamai naudojamės sveikatinimosi paslaugomis, lankomės renginiuose, būdami kartu, gauname daug gerų emocijų“, – sakė D. Pupininkaitė.
Ji pripažino, jog įveikę vėžį ir sulaukę ligos remisijos, onkologiniai ligoniai visą laiką gyvena lyg ant parako statinės, tyliai savęs klausdami: „ar vėžys nesugrįš?“.
„Neužsidarykite savyje, per daug nenaršykite internete, nes ten daug neigiamos informacijos, neleiskite daug laiko sėdėdami ant sofos ir gailėdami savęs, užsiimkite veikla, ateikite pas mus, likimo brolius ir seses, pasikalbėkime, pasitarkime, tikrai sulauksite daug naudingos pagalbos, bus lengviau kovoti su liga“, – sakė D. Pupininkaitė.
Paprašyta įvardinti svarbiausius dalykus, kurie geriausiai gydo, Dalė nedvejodama atsakė: „Suderinta mityba ir jokio pykčio“.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: