Dzūkų žinios

Vilkų yra, bet medžioti juos rajone draudžiama

Dalintis:


Nors vilkai vis daugiau padaro žalos ūkininkams, vis daugiau papjauna jų gyvulių, tačiau dabar rajono medžiotojams plėšrūnų medžioti negalima.

Vaidotas Morkūnas
Nors rajono savivaldybės vadovai raštu prašė Aplinkos apsaugos ministerijos peržiūrėti sumedžiojamų vilkų limitus ir leisti per medžioklės sezoną sumedžioti 4 vilkus, tačiau prašymas nebuvo patenkintas. Iki šiol savivaldybė iš ministerijos negavo jokio atsakymo. Taigi, nors vilkai vis daugiau padaro žalos ūkininkams, vis daugiau papjauna jų gyvulių, tačiau dabar rajono medžiotojams plėšrūnų medžioti negalima. Tuo tarpu Alytaus, Anykščių, Kaišiadorių, Vilniaus bei kituose rajonuose Aplinkos apsaugos ministerija papildomai juos medžioti dar leido.
Nusivylęs tokiu Aplinkos apsaugos ministerijos požiūriu Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Lazdijų skyriaus medžioklės žinovas Anatolijus Palionis teigė, kad dabar rajone vilkai laksto laisvai. „Taip, dabar šiuos plėšrūnus saugo įstatymai ir mes nieko negalime padaryti. Iš tiesų jų yra daug: dabar daug sniego ir mūsų medžiotojai nuolat mato įspaustus jų pėdsakus. Kiek esu girdėjęs, tai Aplinkos apsaugos ministerijos pareigūnai dėsto įdomų požiūrį ir sako, kad mes juos galėjom medžioti tik iki Naujųjų metų, kol nebuvo išnaudotas limitas. Bet tada nebuvo sniego, jie gudrūs, ieško grobio tik sutemus, moka labai gerai pasislėpti, gal todėl nesumedžiotas nei vienas vilkas. Iš tiesų vilkų yra daug, jie pastebėti įvairiose rajono vietose. Nemažai jų pastebėta Stalų girininkijoje, Vytautų, Petroškų kaimų teritorijose, jie yra klajūnai, daug kilometrų per parą sukaria. Kita vertus, jie medžioja kitus žvėris, todėl mūsų rajono miškuose lieka vis mažiau žvėrių. Kiaulių maras labai daug išguldė šernų. Taigi, medžiotojai vis mažiau turi ką medžioti, o mokesčius jiems juk reikia mokėti. Situacija yra sudėtinga. Kitą savaitę darysiu rajono medžioklės būrelių susirinkimą ir svarstysime, ką daryti, mes galime nuspręsti išvis nemedžioti vilkų tada, kada bus leidžiama“, – sakė medžioklės žinovas.
A. Palionis teigė, kad netrukus medžiotojai atliks plėšrūnų apskaitą, skaičiuos, kiek jų yra kiekvieno medžiotojų būrelio teritorijoje. „Dabar yra daug sniego, todėl pagal pėdsakus, paliktus sniege, vilkus bus nesunku suskaičiuoti. Taip pat kiekvienas rajono gyventojas apie matytus pėdsakus sniege gali pranešti Aplinkos apsaugos ministerijoje. Pasibaigus apskaitai ir suvedus jos rezultatus galėsime informuoti, kiek ir kokių žvėrių turime rajone ir ar jų sumažėjo, ar padaugėjo“, – sakė A. Palionis.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: