Dzūkų žinios

Lazdijai tampa Lietuvos vaikų gerovės uostu: auginame naują kartą

Dalintis:
Iš Kauno rajono atvykusius vaikus nuolat lanko Socialinės paramos skyriaus ir „Židinio“ darbuotojai.

Vis daugiau vaikų iš globos namų ir nedarnių šeimų pasirenka gyvenimą Lazdijuose. Neseniai į socialinės globos centrą „Židinys“ atvažiavo keturi vaikai iš Kauno rajono, netrukus laukiama vaikų iš Kretingos ir Vilniaus.
Jei atsiranda tiek daug norinčiųjų savo vaikyste džiaugtis Lazdijuose, vadinasi, esame patrauklūs ir turime galimybę išsiauginti jaunų žmonių, kurie, sulaukę pilnametystės, liktų čia gyventi – kurtų šeimas, verslus ir gerintų demografinę rajono situaciją.

Priėmė vaikus iš Kauno
Lazdijų rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Rosvita Rupšienė pasidžiaugė, jog visai neseniai į „Židinį“ atvyko keturi vaikai iš Kauno rajono.
„Į Lazdijus iš Kauno rajono atvyko trys vienos šeimos vaikai – du broliai ir sesutė – bei 15-metė paauglė iš kitos šeimos. Jie buvo prižiūrimi globėjų, tačiau dėl tam tikrų problemų teko keisti jų globos formą, todėl atsivežėme juos į vieną iš „Židinio“ namelių“, – pasakojo skyriaus vedėja.
Šiuo metu vykdomas projektas „Vaikų dienos centrų plėtra Lazdijų rajono savivaldybėje“, pagal kurį galima paimti vaikus iš vaikų globos namų, kurių dabar nuspręsta apskritai atsisakyti, ir apgyvendinti juos nameliuose pagal šeimos modelį.
„Šiame projekte dalyvauja visa Lietuva, tai vienas iš svarbiausių kelių pakeisti vaikų globos sistemą perkeliant vaikus iš iki šiol veikusių institucinių įstaigų į šeimos tipo namus. Mes susiduriame su didele konkurencija – daug rajonų ir miestų nori pas save apgyvendinti kuo daugiau vaikų, todėl tenka būti geresniais už kitus, kad pritrauktume pas save gausesnį būrį vaikų“, – sakė R. Rupšienė.

Turi daug privalumų
Paklausta, kokiais privalumais gali pasigirti Lazdijai, R. Rupšienė teigė, jog didžiausias Lazdijų pliusas – grynas oras, puiki gamta, geros gyvenimo sąlygos, puikiai sutvarkyta infrastruktūra – šalia vaikų darželis, gimnazija.
Lazdijuose vaikams skirti du nameliai, kuriuose gali gyventi nuo 8 iki 10 vaikų. Čia jie gyvena kaip tikroje šeimoje – patys gaminasi maistą, kartu valgo, renkasi drabužius ir juos tvarkosi, kitaip sakant, mokomi socialinių įgūdžių, kaip tai natūraliai vyksta įprastose šeimose.
R. Rupšienės teigimu, vaikų gyvenimo sąlygas Lazdijuose puikiai vertina socialinio darbo kolegos iš Vilniaus, Kauno ir kitų Lietuvos miestų.
„Kai atvyko mūsų kolegos iš Kauno, jie buvo sužavėti vaikų gyvenimo sąlygomis Lazdijuose. Vilniečiai irgi mielai su mumis bendrauja, esame su jais pasirašę bendradarbiavimo sutartį dėl globos paslaugų“, – sakė R. Rupšienė.
Socialinės rūpybos skyrius, dalyvaudamas šiame projekte, ketina įsigyti modernų elektromobilį.
„Toks šiuolaikiškas ir ekonomiškas automobilis labai pagerins mūsų specialistų galimybes bendrauti su globėjų šeimomis, taip pat su kitomis institucijomis“, – sakė R. Rupšienė.

Augina jaunimą Lazdijams
„Židinio“ vadovas Egidijus Aleksonis pripažino, jog norinčiųjų apsigyventi Lazdijų šeimos namukuose vis daugėja. Šiuo metu dar šeši vaikai iš Kretingos rajono labai norėtų apsigyventi Lazdijuose, tačiau abiejuose namukuose jau visos vietos užpildytos, todėl sutarta, jog šalia jau veikiančių dviejų namukų atsiras ir trečiasis, tuomet globotinių skaičius padidės dar dešimčia vaikų.
„Šis projektas turi puikių perspektyvų. Kuo daugiau vaikų sugebėsime Lazdijuose priimti, tuo didesnė tikimybė, jog užsiauginsime Lazdijams jaunų žmonių, kurie, tikėtina, čia liks gyventi ir kurti šeimas bei gerinti mūsų krašto demografinę situaciją“, – sakė E. Aleksonis.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: