Dzūkų žinios

Kokybiški produktai ūkininkams suteikia daug privalumų

Dalintis:
Bitininkas Genadij Sidorovič sakė, kad kokybiški produktai sulaukia daugiau pirkėjų.

Atgal į Lietuvą gali parvilioti bitės. Pasirodo, gali būti ir taip. Iš Vilniaus kilęs bitininkas Genadij Sidorovič su visa šeima sėkmingai kūrėsi ir dirbo Airijoje, kol nusprendė grįžti į žmonos gimtinę Molėtų rajone, auginti bites ir pardavinėti jų sunešamą medų bei kitus bičių produktus. Naujokas ūkininkas pasinaudojo galimybe gauti paramą ir džiaugėsi išsiplėtusiomis verslo galimybėmis.

Iš Airijos – į Lietuvą verslo kurti
Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (toliau – KPP) priemonės „Žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“ parama pasinaudojęs ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą (toliau – NKP) sertifikuotus bičių produktus gaminantis ūkininkas Genadij Sidorovič gyvena Mintaučių kaime, Molėtų rajone. Jis pirkėjams siūlo pagal šią kokybės sistemą pagamintus medų, bičių duoną ir pikį. Devyniasdešimt bičių šeimų prižiūrintis bitininkas atskleidė, jog su šeima sėkmingai buvo įsikūręs Airijoje, bet, paskatintas žmonos brolio, kuris jau laikė bites, ir įkvėptas mokomųjų bites auginti mokančių filmukų internete, ryžosi grįžti į Lietuvą ir imtis ūkininkavimo.
Jau septynerius metus savo verslą Lietuvoje plečiantis vyras juokėsi, kad iš pradžių po bitės įgėlimo ištindavo kaip terminatorius, bet pamažu pats prisipratino prie bičių įkandimų – specialiai leisdavosi sugeliamas medaus nešėjų, kad organizmas priprastų prie nuodų. Daugybę verslo planų kuriantis ir energija trykštantis Genadij laiko kelių veislių bites ir noriai išmėgina naujoves – savo produktus kaip dalyviams įteikiamus prizus tiekė žaidimui „Protų kovos“, mėgino maišyti kokteilius – medų, sumaišytą su šaltyje džiovintais vaisiais, uogomis ar žolelėmis. Deja, tarp pirkėjų populiaraus produkto gamybą teko sustabdyti, nes kol kas ūkininkas neturi reikiamų gamybinių patalpų, be to, medus kurį laiką buvo netinkamas tokiems mišiniams gaminti – per skystas.
Bitininkas tikino, kad KPP priemonės „Žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“ parama itin svarbi ir reikšminga kokybiškus produktus gaminantiems ūkininkams, ypač tokiems pradedantiesiems kaip jis. Genadij ūkiui labai svari pagalba buvo iš paramos lėšų įsigyti stiklainiai medui pilstyti – jis savo produktus realizuoja per pažįstamus, turi dvi prekybos vietas Kalvarijų turguje ir retkarčiais prekiauja mugėse. Kaip pabrėžė pašnekovas, kokybiškų produktų, kad ir šiek tiek brangesnių, pirkėjai mielai įsigyja, nes žino, kad perka sveiką produktą. Kaip akcentavo ūkininkas, parama ūkiui labai pravertė ir įsigyjant kanceliarinių prekių. Lipdukus, kuriais žymimi ūkio gaminiai, Genadij taip pat užsakė, pasinaudojęs paramos lėšomis.

Paraiškos – visus metus
Žemės ūkio ministerijos 1-ojo Europos Sąjungos paramos skyriaus vyriausioji specialistė Jūratė Mikaliūnienė paminėjo dvi naujoves, susijusias su KPP priemone „Žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“. Pirma jų, kad šiemet paraiškas paramai pagal šią priemonę galima teikti visus metus, tik paraiškų priėmimas suskirstytas keturiais etapais, kad lengviau bei objektyviau būtų galima įvertinti paraiškas pateikusių ūkininkų pirmenybę.
Antroji naujiena, anot jos, ta, kad dalyvavusiems žemės ūkio ir maisto kokybės sistemose prieš pateikiant paramos paraišką ilgiausia penkerių metų paramos trukmė sumažinama tokiu metų skaičiumi, kiek praėjo nuo pirminio dalyvavimo kokybės sistemoje ir paramos paraiškos pateikimo dienos. Kadangi 2018 m. naujos NKP paraiškos nebuvo priimamos, specialistė vylėsi, jog ES institucijose notifikavus NPK produktų specifikacijas šios kokybės sistemos dalyviai galės pretenduoti į paramą nuo šių metų spalio mėnesio. Pašnekovė akcentavo, kad parama kol kas teikiama pareiškėjams, dalyvaujantiems ekologiškų produktų gamybos ir ES pripažintų produktų gamybos sistemose, o paramos gali kreiptis žemės ūkio veiklos subjektai, auginantys ir (arba) gaminantys ir tiekiantys rinkai kokybiškus žemės ūkio ir maisto produktus ir nustatyta tvarka įregistravę žemės ūkio valdą (kaip valdytojai arba partneriai).

Parama – penkerius metus
Kaip sakė J. Mikaliūnienė, parama gali pasinaudoti kokybės sistemų naujokai, t. y. paramos paraiška turi būti pateikta per penkerius metus nuo pirmo patvirtinamojo dokumento, sertifikato išdavimo arba gamintojo įregistravimo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tvarkomame produktų, kurių pavadinimai įregistruoti Garantuotų tradicinių gaminių arba Saugomų kilmės vietos nuorodų ir saugomų geografinių nuorodų registre, gamintojų sąraše dienos.
Pašnekovė vardijo, kad didžiausia galima viešosios paramos suma per metus ekologiškų produktų kokybės sistemos dalyviams – 2 998 Eur; ES pripažintų produktų kokybės sistemų dalyviams – 2 776 Eur; NKP kokybės sistemos dalyviams – 2 895 Eur, o parama teikiama penkerius metus. Pasak J. Mikaliūnienės, tinkamos finansuoti išlaidos yra sertifikavimo, gamybos kontrolės, laboratorinių tyrimų, etikečių, pakuotės dizaino sukūrimo ar įsigijimo išlaidos ir metinis įnašas už dalyvavimą kokybės sistemoje. Jos kompensuojamos pristačius Nacionalinei mokėjimo agentūrai patirtas išlaidas įrodančius dokumentus – sąskaitas faktūras.
Antrasis paraiškų teikimo etapas prasidėjo balandžio 1 dieną ir truks iki birželio 28 dienos, šiam etapui naujoms paraiškoms skirta 235 542 Eur paramos lėšų.

Jurgitos Ulkienės nuotr.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: