Dzūkų žinios

Barčiuose vėl tiksi arseno bomba

Dalintis:
Barčių kaimo gyventojai vėl turi problemą dėl geriamojo vandens.

Pavojinga istorija, kai vienoje iš rajono kaimų esančioje vandenvietėje aptiktas padidėjęs arseno kiekis, vėl kartojasi.
Šios savaitės pradžioje paskelbus, kad Barčių vandenvietėje tekančiame vandenyje, kurį naudoja vietiniai gyventojai, nustatytas didelis arseno kiekis, sukruto ir rajono valdžia.
Antradienį ryte vandentiekio įmonės „Lazdijų vanduo“ vadovai rajono savivaldybei pranešė, kad gavo iš laboratorijos Barčių kaime esančio vandentiekio gręžinio vandens mėginių rezultatus, kurie parodė, kad vandenyje yra padidėjęs sveikatai nuodingos medžiagos – arseno kiekis.
Vakar „Dzūkų žinių“ kalbinta Barčių bendruomenės pirmininkė Ramunė Janavičiūtė sakė, kad žinią, jog užterštas vanduo Barčių kaimo gręžinyje, jai pranešė rajono merė Ausma Miškinienė, kuri vakar dėl to inicijavo skubų pasitarimą rajono savivaldybėje.
„Netrukus ir įmonės „Lazdijų vanduo“ atstovai prie vandentiekio prisijungusius vandens vartotojus informavo raštu, kad vandens iš gręžinio maistui negalima vartoti, galima tik buitiniams reikalams. Kad gyventojai turėtų geriamojo vandens, vandentiekio įmonės darbuotojai atvežė talpą, kuri stovi Barčių kaime. Vakar buvau pakviesta į rajono savivaldybę, kur rajono vadovai aptarė šią situaciją su vandentiekio įmonės atstovais, rajono Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistais bei kitais savivaldybės darbuotojais“, – sakė bendruomenės pirmininkė.
Ji pasakojo, jog susitikime buvo kalbėta apie tai, kaip paspartinti vandentiekio trasų tiesimą nuo Veisiejų vandenvietės iki Barčių kaimo, kad gyventojai galėtų centralizuotai naudotis vandeniu. R. Janavičiūtės teigimu, merė šiame pasitarime pažadėjo, kad iki rugsėjo bus nutiestos šios trasos, tam iš biudžeto dar ankstesnė rajono vadovybė buvo skyrusi 144 tūkstančius eurų.
„Kiek pasitarime girdėjau, vandentiekio įmonė jau yra pasirašiusi sutartį su įmone, kuri atliks šios trasos tiesimo darbus. Turiu pasakyti, kad pirmieji signalai, jog iš Barčiuose esančio gręžinio teka vanduo su nuodinga medžiaga, arsenu, buvo gauta dar praeitų metų lapkričio mėnesį. Dauguma mūsų rajono gyventojų iki šiol nenaudoja maistui vandens iš šio gręžinio, tam tikslui naudoja vandenį iš 10 šachtinių šulinių, kurie yra patikrinti. Taigi nesame likę be vandens, tačiau tikiuosi, kad ši problema bus išspręsta civilizuotai, bus ir į mūsų kaimą atvestas vandentiekis“, – sakė aktyvi Barčių kaimo bendruomenės pirmininkė.
Lazdijų maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Auridas Marcinkus teigė, kad pirmą kartą Barčių kaime neleistinas kiekis arseno vandenyje aptiktas praeitų metų lapkričio mėnesį. Kadangi didelis jo kiekis vandenyje yra žalingas žmonių sveikatai, todėl vandentiekio įmonė buvo įpareigota šio vandenio mėginius iš Barčių vandentiekio bokšto imti ir tirti specialiose tam skirtose laboratorijose kartą per mėnesį ir apie rezultatus informuoti veterinarijos tarnybą.
„Ankstesniuose tyrimuose arseno kiekis neviršydavo leistino kiekio arba balansuodavo ant tos ribos, o vandentiekio įmonė prieš keletą dienų informavo, kad jo nustatytas per didelis kiekis. Dabar mūsų tarnyba taip pat ims šio vandens mėginius ir jie bus perduoti įvertinti mūsų valstybinei laboratorijai. Lauksime rezultatų“, – sakė A. Marcinkus.
Vakar su uždarosios akcinės bendrovės „Lazdijų vanduo“ direktoriumi Justinu Šmulkščiu pasikalbėti dėl vandentiekio trasų tiesimo, jų ilgio nepavyko, jis į telefono skambučius neatsakė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: