Dzūkų žinios

A. Klėjus galimai pažeidė įstatymą – opozicija galanda kritikos peilį

Dalintis:
Vicemeras A. Klėjus (stovi kairėje) iki penktadienio dar dirbs ir parlamentarės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės (stovi dešinėje) padėjėju.

Nė dviejų mėnesių merės pavaduotoju neišdirbęs konservatorius Audrius Klėjus pakliuvo į rimtą skandalą. Paaiškėjo, jog dirbdamas vicemeru, jis tuo pačiu metu dar dirbo ir Seimo narės padėjėju. Dėl susidariusios situacijos jam gresia rimti nemalonumai, o Lazdijų rajono savivaldybės tarybos opozicija jau rimtai prakalbo apie pačią griežčiausią reakciją į vicemero elgesį.

Nuslėpė darbą Seime
Informaciją apie tai, jog vicemeras A. Klėjus dirba ir parlamentarės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės padėjėju, antradienį paviešinęs Delfi portalas konstatavo, jog A. Klėjus į darbą Seimo narės padėjėju buvo priimtas 2019 metų vasario 19 dieną ir iki šiol vis dar dirba dviejose darbovietėse.
Įstatymas draudžia savivaldybių merams ir jų pavaduotojams gauti kitą darbo užmokestį nei atlyginimą už tiesiogines
pareigas, išskyrus, jei kitos gaunamos pajamos yra už kūrybinę, mokslinę ar ekspertinę veiklą.
Seime per mėnesį A. Klėjus uždirba beveik 500 eurų prieš mokesčius, ten jis dirba pusės etato darbo krūviu.
Po savivaldos tarybų rinkimų, kai buvo išrinktas Lazdijų rajono savivaldybės merės pavaduotoju, o tai buvo balandžio 15 dieną, A. Klėjus privalėjo iškart išeiti iš darbo Seime, tačiau to nepadarė. Jis taip pat apie savo darbą Seimo narės padėjėju nepranešė ir naujai išrinktai Lazdijų rajono savivaldybės merei Ausmai Miškinienei.
Vyriausiajai rinkimų komisijai teiktoje interesų deklaracijoje, kurią A. Klėjus privalėjo užpildyti teikdamas dokumentus savivaldybių tarybų rinkimams, įrašo apie jo darbą Seimo narės padėjėjo pozicijoje nėra.
A. Klėjui gresia administracinė atsakomybė, taip pat svarstymai Etikos komisijoje, neatmestina ir interpeliacijos galimybė.
Redakcijos duomenimis, A. Klėjus pateikė prašymą Seimo kanceliarijai atleisti jį iš Seimo narės padėjėjo pareigų nuo rytojaus, birželio 14 d.

Išplatino viešą atsiprašymą
Apie susidariusią situaciją ir jos peripetijas „Dzūkų žinios“ kalbasi su vicemeru A. Klėjumi.

– Kaip vertinate kilusį skandalą dėl Jūsų darbo Seimo narės padėjėju, kai buvote išrinktas Lazdijų vicemeru?
– Situacija tikrai nemaloni, pripažįstu savo kaltę. Antradienį socialiniuose tinkluose išplatinau savo atsiprašymą dėl padarytos klaidos. Atsiprašiau ir Seimo narės, ir Lazdijų tarybos narių bei visų rajono gyventojų. Manau, jog mano pavyzdys bus gera pamoka ir kitiems nepatyrusiems politikams.

– Ar tai buvo klaida iš nežinojimo, ar galvojote, kad darbas Seimo kanceliarijoje liks nepastebėtas?
– Tikrai nežinojau, kad būdamas savivaldybės vicemeru negaliu dirbti parlamentarės padėjėju. Apmaudi klaida padaryta iš politinio nepatyrimo. Mano veiksmuose nebuvo piktybiškumo ar noro nuslėpti įsidarbinimo faktą, nes vos pradėjęs eiti mero pavaduotojo pareigas, aš pareigas Seime deklaravau ir Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, pateikdamas viešųjų ir privačių interesų deklaraciją.

– Ar Jūsų darbo laiko apskaitos dokumentuose nesutapo darbo Lazdijų vicemeru ir Seimo nario padėjėjo darbo valandos?
– Ne, darbo valandos nesutapo. Buvome užfiksavę, jog darbo valandos Seimo kanceliarijoje bus po darbo valandų Lazdijų rajono savivaldybėje ir savaitgaliais.

– Viešumoje kalbama, kad Seimo narės padėjėju buvote įdarbintas tam, kad iš Seimo kanceliarijos gaunama alga Jums kompensuotų su partijos veikla ir rinkimais susijusias išlaidas. Ar tai tiesa?
– Žmonės visko prisigalvoja, bet galiu patikinti, jog taip nebuvo. Mes Savivaldos, Prezidento, Europos Parlamento rinkimams iš savo pusės skyrėme ne finansinę, bet žmogiškųjų išteklių paramą, juolab, kad tokia menka alga, kurią gavau iš Seimo kanceliarijos, nebūtų buvusi juntama rinkimų batalijose.

– Kokios buvo Jūsų kaip Seimo narės padėjėjo funkcijos?
– Kadangi mūsų partija teikia prioritetus regionams, tai kartu su partijos vadovybe planavome ir sprendėme su regionų problemomis susijusius klausimus.

– Kaip manote, kokios gali būti šio skandalo pasekmės Jūsų politinei karjerai?
– Dabar dar nežinau. Ko gero, bus visokių svarstymų, kritikavimo, moralizavimo. Savo klaidą pripažinau ir visų atsiprašiau.

Opozicija nusiteikusi karingai
Opozicijos lyderis, frakcijos „Pirmyn“ seniūnas Artūras Margelis teigė buvęs nemaloniai nustebintas informacijos apie tai, jog A. Klėjus galimai pažeidė įstatymą.
„Netikiu, jog jis nežinojo galiojančio įstatymo, jog tarybos nariai negali turėti kitų darbinių santykių. Manau, jog jis tikėjosi, kad niekas nepastebės jo papildomo darbo ir jis prisidurs dar kelis šimtus eurų prie ir taip neblogo mero pavaduotojo atlyginimo“, – kalbėjo A. Margelis.
Jis teigė kalbėjęs su kai kuriais savo frakcijos nariais, kurie labai principingai įvertino mero pavaduotojo A. Klėjaus elgesį.
„Dar nežinau, kokį galutinį sprendimą mes priimsime, tačiau svarstome pačius įvairiausius reakcijos į šį faktą scenarijus, neatmetant ir nepasitikėjimo klausimo. Manau, jog toks elgesys nesuderinamas su merės pavaduotojo pareigomis“, – teigė A. Margelis.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: