Dzūkų žinios

Vaikams – saldainiai, ponioms – meilės terapija

Dalintis:

Sigita Vaitkevičė

Ar kada esate viešėję paslaptingam krašte Vorynėje? Ne. O štai Lazdijų krašto vaikai buvo pakviesti į neįprastą kelionę. Į paslaptingą kraštą Vorynę Šventežerio mokyklos 3–4 klasių, Lazdijų mokyklos-darželio „Kregždutė“ 3 klasės mokinius ir jų mokytojas pakvietė poetas, dainuojamosios poezijos kūrėjas ir atlikėjas Jonas Endrijaitis. Į Lazdijų viešąją biblioteką atskubėjęs susitikti su jaunaisiais skaitytojais poetas, žurnalistas, literatūrinės Jono Aisčio premijos laureatas, vaikų ir jaunimo klubo „Kregždutė“ direktorius Jonas Endrijaitis pristatė savo naują knygą.
Pabuvoti paslaptingoje Vorynės šalyje, kur voratinkliai draikos auksiniai, ruošia pusryčius vorė mama, galite paėmę S. Lipskio leidyklos „Žuvėdra“ išleistą LŽS Senjorų klubo nario, poeto Jono Endrijaičio knygą vaikams „Viešnagė Vorynėje“. Tačiau, pasak autoriaus, į Vorynę nelengva pakliūti – „Reikia vaikams pasaką savo turėt. / Kurki ją tu nuo šiandien, vaikuti, / Ir pradėk voro šeimą stebėt.“ Štai taip.
Ir suaugusieji, ir vaikai „pasigavo“ dainos žodžius: „Čionai į karaliaus pilį!“
Pradėdamas renginį autorius nuteikė vaikus aktyviam darbui: išdalijo lapus su dainos tekstu. Nuobodžiauti neteko, reikėjo padirbėti. Susipažinęs su vaikais, poetas ištraukė eilėraščių ir pasakaičių knygą, dar kvepiančią dažais, ir pradėjo savo pasakojimą nuo iliustracijų. „Ar yra bijančių vorų?“ – klausė jis. Pasirodo, kad yra ir net nemažai. Poetas nusistebėjo, kodėl jų taip bijoma. Anot jo, bijoti tikrai nereikia. „Man labai gera pas jus atvykti ir pristatyti naujausią savo poezijos ir pasakaičių vaikams knygą „Viešnagė Vorynėje“. Šioje knygoje yra pasakaitė prieš miegą „Vilko batai“, kurią aš parašiau šeštoje klasėje. Šią pasakaitę paruošiau ir pertvarkiau pritaikydamas šiai knygai. Esu parašęs iš viso 12 knygų. Vaikų poezija man yra labai artima tuo, kad aš nuo vaikystės skaitau poeziją ir pats ją kuriu“, – pasakojo knygos autorius. Knygoje „Viešnagė Vorynėje“ pasakojama apie berniuką Vyčiuką ir jo vaizduotėje sukurtos pasakų šalies Vorynės, vorų bei kitų vabaliukų, gyvūnų, paukščių ir žuvų draugystę. Vaikai mielai įsitraukė į knygos pristatymą, paskaitė jo sukurtų eilėraščių, tad gavo saldžių dovanų. Patiko vaikams ir poeto gyvai atliekamos dainos pagal jo sukurtus tekstus. Autorius, pritardamas gitara, kartu su vaikais padainavo. Labiausiai klausytojams patiko daina „Karalių pilis“, kurios priedainį su magišku žodeliu „čionai“ mielai dainavo visi. Kiekvienas buvo kviestas „čionai į karaliaus pilį“. Dar ilgai šie dainos žodžiai skambėjo ne tik mažųjų, bet ir suaugusiųjų lūpose.
Pasakodamas apie save J. Endrijaitis paminėjo, kad nors šiuo metu gyvena Vilniuje, save laiko dzūku, mat gimė Smalininkuose, o mokyklą baigė Lazdijuose, tad ir viešnagė savame krašte jam ypatinga. Jis dėkojo Lazdijų viešosios bibliotekos direktorei Renatai Rudienei, anot jo, šių rūmų karalienei, ir visiems atėjusiems ir taip šiltai sutikusiems jį Lazdijuose. Jam tai be galo svarbu.
Meilės terapija eilėraščiuose apie meilę
Vaikai džiaugdamiesi voriukų lauktuvėmis – saldainiais, kuriuos perdavė autorius, išskubėjo namolio, o ponios buvo paprašytos dar pasilikti. Joms buvo skirta meilės terapija. Tik pamanykite?! Kokia dar meilės terapija bibliotekoje? Taip, taip – bibliotekoje. Skaitytos eilės apie meilę. Eilėraščiai tiems, kurie kada nors mylėjo, myli, mylės. Nedaug, neilgai. Juk visko, kas gera, tik po truputį. Tik tiek poetas Jonas Endrijaitis tąkart apie meilę – trumpai, vos keletą eilėraščių. Kartu ir padainuota. „Karavelė“ nuskambėjo ypatingai, mąsliai, paskendus į prisiminimus…
Buvo linksma, smagu ir gera poezijos ir dainos apsuptyje ir vaikams, ir suaugusiems.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: