Dzūkų žinios

Prezidentas ryškiai spindi virš besimurkdančiųjų politinėje pelkėje

Dalintis:
Adomo Žilinsko piešinys.

Praėjusį šeštadienį, liepos 20 dieną, dienraštyje „Lietuvos rytas“ buvo paskelbti liepos 5–13 dienomis bendrovės „Vilmorus“ atliktos visuomenės nuomonės apklausos duomenys. Jie atspindi politikų, politinių partijų ir šalies institucijų populiarumo reitingus.
Praeita apklausa atlikta maždaug prieš mėnesį, birželio 7–15 dienomis. Jau praeitą mėnesį atsakydami į klausimą, kurie Lietuvos visuomenės veikėjai, jūsų nuomone, geriausiai atstovauja jūsų interesams, pirmą vietą respondentai skyrė prezidentui G. Nausėdai. Per mėnesį jo rėmėjų padaugėjo net 5 procentais – nuo 12,9 iki 17,9 procento. Tad visiškai nenuostabu, kad išaugo ir rinkėjų pasitikėjimas prezidentu kaip institucija – nuo 58,2 iki 63,5 procento. Antroje vietoje liko buvusioji prezidentė D. Grybauskaitė, kurios populiarumo reitingas per mėnesį nepakito – išliko apie 10 procentų. Tik 1,5 procento nuo jos atsiliko trečiąją vietą išsaugojęs premjeras S. Skvernelis, nors jo populiarumas per mėnesį nukrito beveik procentu.
Bendrovė „Vilmorus“ šioje apklausoje uždavė dar vieną klausimą: palankiai ar nepalankiai vertinate šiuos Lietuvos visuomenės veikėjus? Nieko nuostabaus, kad pirmoje vietoje vėl atsidūrė prezidentas G. Nausėda. Jeigu birželio mėnesį jį palankiai vertino 64,7 procento rinkėjų, tai liepą jo ir taip labai aukštas populiarumas dar šoktelėjo! Net iki 73,7 procento! Tai rodo, kad tautos meilė naujai išrinktam prezidentui liejasi per kraštus, ir dabar tarp jo ir visuomenės vyrauja net ne medaus, o, kaip rašė „Lietuvos rytas“, „ambrozijos ar nektaro mėnuo“. Tiesa, tai buvo būdinga ir visiems iki šiol buvusiems prezidentams, nes tauta tik juos išrinkusi apdovanoja dideliu pasitikėjimo avansu. Prezidentas G. Nausėda oriai ir išdidžiai laikosi dabar kunkuliuojančio politinių intrigų katilo atžvilgiu ir yra tarsi pakilęs virš jo. Tautai reikalingas toks prezidentas kaip idėja, kuri bylotų, kad politika gali būti ne tik purvina, bet ir skaidri bei švari.
Palyginus su išdidžiu ir tauriu prezidento elgesiu po jo kojomis vykę politiniai procesai atrodė nykiai ir bjauriai. Tai liečia valdančiosios koalicijos formavimo procesus ir visas mandagumo, padorumo ir orumo ribas peržengusias peštynes dėl postų. Nieko nuostabaus, kad bendrovės „Vilmorus“ atliktoje apklausoje respondentai itin prastai įvertino keturių politinių jėgų, kurios sudarė valdančiąją koaliciją, lyderius. Tiesa, tik R. Žemaitaičiui pavyko išlaikyti pusėtiną populiarumą. Jį palankiai įvertino 33,3 procento balsavusiųjų, o nepalankiai – beveik 20 procentų respondentų. Jį išgelbėjo jaunas amžius ir su tuo susijęs nepakankamas meistriškumas demagogijos srityje. Kiti trys „komunarai“: R. Karbauskis, V. Tomaševskis ir G. Kirkilas, visuomenės įvertinti itin prastai. „Žaliųjų valstiečių“ vadą R. Karbauskį nepalankiai įvertino net 54 procentai apklaustųjų. Ne ką geriau pasirodė ir G. Kirkilas su V. Tomaševskiu. Juos nepalankiai įvertino atitinkamai 47,1 ir 48,6 procento respondentų. G. Kirkilas, kaip senas ir patyręs „komunaras“, nieko nenustebino ir nesustodamas lyg maldelę kartojo tuos pačius nuobodžius ir jau daug sykių girdėtus teiginius. Jis tikras Lietuvos politinio gyvenimo mamutas, kuris jau seniai miręs politine prasme, tik to dar nesupranta. Apskritai, jeigu tarptautinių žodžių žodyne prie žodžių būtų klijuojami paveikslėliai, tai prie žodžio demagogija drąsiai galima patalpinti G. Kirkilo portretą. Labai negražiai atrodė ir jo elgesys besigviešiant Seimo pirmininko posto. Tai atrodė lyg scena iš abiturientų baliaus, į kurį patekęs senas perdyla siekia jaunų merginų dėmesio. Savo demagogija ir atviru melu jau nieko nebestebina ir R. Karbauskis, kuris nepakenčia savo vadovaujamoje politinėje jėgoje kitos nuomonės nei jo. Į atvirą konfrontaciją su R. Karbauskiu stojęs Seimo pirmininkas V. Pranckietis akivaizdžiai laimėjo žmonių palankumą. Minėtoje apklausoje palankiai jį įvertino net 53,2 procento respondentų. V. Pranckiečio populiarumas beveik 30 procentų didesnis už R. Karbauskio.
Tad remiantis šia apklausa akivaizdžiai matyti, kad dabartinę valdančiąją koaliciją jungia ne vertybės, o tik postai ir šiltos vietelės. Valdantieji, matyt, ne veltui taip trokšta valdžios nes tikimybė, kad po kitų Seimo rinkimų ją turės, nėra didelė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: