Dzūkų žinios

Skandalinga operacija smogia per Lazdijų ligoninės prestižą ir kišenę

Dalintis:
A. ir D. Jankauskams teismo sprendimu Lazdijų ligoninė turės sumokėti apie 31 000 eurų.

Nors liaudyje šiurkščiai juokaujama, jog medikų klaidos paslepiamos po žeme, tačiau Lietuvoje vis daugėja atvejų, kai pacientai įrodo medikų klaidas ir prisiteisia už tai nemenkas pinigines kompensacijas.
Naujausia istorija šia tema – nuo Lazdijų ligoninės ginekologo nukentėjusi moteris, kuriai neseniai teismas priteisė per 30 tūkst. eurų siekiančią kompensaciją už atimtą galimybę pastoti ir gimdyti.

Reikalavo solidžios kompensacijos
Praėjusią savaitę Kauno apygardos teismas baigė nagrinėti bylą dėl neteisėtos moters sterilizacijos. Lazdijų gyventoja Aušra Jankauskienė teisme bandė įrodyti, kad be jos žinios Cezario operacijos metu buvo atidalinti kiaušintakiai, o iš ligoninės ji prašė 150 tūkst. Eur neturtinės žalos.
Jankauskų šeima apie tai, jog negali turėti daugiau vaikų dėl chirurginės intervencijos, sužinojo 2016-aisiais, kai po kelerius metus nepavykusių bandymų susilaukti daugiau vaikų jie kreipėsi į privačią medicinos įstaigą.
Privačios klinikos medikai ir nustatė kiaušintakių defektą. Teismo medicinos ekspertai konstatavo, kad nustatyti gimdos kiaušintakių defektai buvo simetriški ir vienodi, komisijos nuomone, tai buvo „mechaninės kilmės poveikis“, kurio negalima paaiškinti įgimta patologija, juolab dėl to, jog moteris prieš tai susilaukė vaiko.

Operacija – Lazdijų ligoninėje
Medikai konstatavo, kad kitų chirurginių pilvo operacijų, be Cezario pjūvio ir 2016-aisiais atliktos diagnostinės laparoskopijos, moteriai nebuvo atlikta. Teismo medicinos ekspertai patvirtino, jog kiaušidžių atidalijimo procedūra galėjo būti padaryta tik ligoninėje.
Kaip paaiškėjo per atliktą tyrimą, tai buvo padaryta Lazdijų ligoninėje 2004 metų sausio 26 dieną atliktos Cezario pjūvio operacijos metu. Teismas konstatavo, jog minėtoje operacijoje dalyvavo keturi medikai, kurie savo kaltę neigė. Operacijoje dalyvavęs gydytojas ginekologas Vytautas Antanas Tutlys byloje pripažintas trečiuoju asmeniu, jam ieškinys nebuvo pareikštas.
Pasak Kauno apygardos teismo atstovės spaudai Joanos Daubaraitės, proceso metu nepavyko nustatyti, kas iš operacijoje dalyvavusių medikų atliko tyčinius arba neatsargius veiksmus, pažeidusius pacientės teises. Taip pat buvo atmesti sutuoktinių argumentai, jog kiti asmenys tyčia iš anksto susitarė su ginekologu, kad neleistini veiksmai buvo atlikti diskriminuojant neįgaliųjų šeimą.

Sumažino ieškinio sumą
Teismas nusprendė, kad ieškinys tenkinamas iš dalies – moteriai priteista iš viso 26 tūkst. Eur – 25 tūkst. Eur neturtinės ir 1 tūkst. Eur turtinės žalos. Moters vyrui priteista 6 tūkst. Eur neturtinės žalos. Šias sumas turės sumokėti Lazdijų ligoninė.
Šiuo metu 42 metų A. Jankauskienė, dėl cerebrinio paralyžiaus prikaustyta prie vežimėlio, 2004-aisiais su vyru Dariumi po Cezario pjūvio operacijos susilaukė sūnaus.
Moteris pabrėžė, jog svarbiausia šeimai – ne pinigai, o išsiaiškinti tiesą ir nustatyti kaltuosius. Pasak A. Jankauskienės, ligoninės atstovai nejaučia savo kaltės. Moteris tvirtino, jog skaudžius išgyvenimus patiria ne tik ji su vyru, bet ir paauglys sūnus.

Norėjo perspėti visuomenę
Kaip rašo portalas lrytas.lt, sutuoktinių nuomone, ginekologą V. A. Tutlį šiurkščiai pažeisti Hipokrato priesaiką galėjo įkalbėti jų artimieji – D. Jankauskas teigė girdėjęs pastarųjų pokalbius, esą vaikų susilaukusi pora „sumes juos kitiems žmonėms ant sprando“, todėl reikia „juos sutvarkyti“. „Tai, kad mano žmona sėdi vežimėlyje, niekam nesuteikia teisės spręsti, kokią šeimą turime sukurti. Mes esame atsakingi ir veiksnūs žmonės“, – piktinosi D. Jankauskas, kuris yra įgijęs istorijos mokytojo specialybę.
Viešindami savo istoriją sutuoktiniai nutarė perspėti visuomenę, kad tokie dalykai vyksta.

Lazdijų ligoninės vadovas Vitas Šimkonis.

Ketina skųsti teismo sprendimą
Pasidomėjome, ką galvoja apie šią istoriją Lazdijų ligoninės direktorius Vitas Šimkonis.

– Gerbiamas direktoriau, kaip vertinate teismo priimtą sprendimą dėl A. Jankauskienės sveikatai padarytos žalos?
– Neigiamai.

– Ar priteistą 31 tūkst. eurų sumą Lazdijų ligoninė bus finansiškai pajėgi sumokėti?
– Priteista 31 tūkst. eurų suma tikrai nėra Lazdijų ligoninei į naudą.

– Kaip tokios sumos netekimas gali atsiliepti ligoninės veiklai?
– Lazdijų ligoninė ir toliau suteiks visas jai priklausančias ir patikėtas medicininės pagalbos funkcijas.

– Kiek ligoninei kainavo bylinėjimosi išlaidos šioje byloje?
– Nuo 2016 metų iki 2018 metų spalio mėn. vidurio teisines paslaugas teikusiai advokatų kontorai už bylinėjimąsi buvo išmokėta 2062,55 Eur. 2018 metų spalio mėnesį tuometinis asmuo, kuris atliko Lazdijų ligoninės direktoriaus funkcijas, sudarė naują sutartį su kitu advokatu, kuriam nuo 2018 m. spalio iki 2019 metų balandžio mėnesio už bylinėjimąsi šioje byloje keliuose posėdžiuose buvo išmokėta 3484,8 Eur (iš viso už teisininkų paslaugas šioje byloje Lazdijų ligoninė išmokėjo per 5,5 tūkst. eurų, – red. past.).

– Ar Jūs žinote, kas konkrečiai dalyvavo operacijoje, kai A. Jankauskienei buvo atliktas kiaušintakių atidalijimas?
– Mes žinome, kas dalyvavo Cezario pjūvio operacijoje.

– Ar Jums atėjus dirbti į Lazdijų ligoninę, žinojote apie šią istoriją, ar išgirdote tik 2016 metais, kai prasidėjo teisminiai procesai? Ar operacijoje dalyvavę medikai dar dirba Lazdijų ligoninėje?
– Nieko apie tai nežinojau. Ši problema paaiškėjo tik po A. Jankauskienės skundo. Cezario operacijoje dalyvavę medikai Lazdijų ligoninėje nedirba.

– Ar ketinate skųsti teismo sprendimą?
– Taip.

– Kokių priemonių ketinate imtis, kad analogiška situacija nepasikartotų?
– Jokių, kadangi šiuo metu mūsų ligoninėje ginekologijos-akušerijos skyrius neegzistuoja.

– Ar ketinate nukreipti priteistos sumos išieškojimą operacijoje dalyvavusiems medikams?
– Šis klausimas bus sprendžiamas atsižvelgiant į galutinį teismo sprendimą šioje byloje.

„Dzūkų žinių“ inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: