Dzūkų žinios

Sveikatos srityje – pavojingų permainų nuojautos

Dalintis:
Lazdijų rajono tarybos narė Odeta Lenkauskienė.

Posėdžiavęs savivaldybės tarybos Sveikatos apsaugos, šeimos ir socialinių reikalų komitetas svarstė ne vieną aktualų klausimą.
Kaip teigė komiteto narė, opozicinės frakcijos „Pirmyn“ atstovė Odeta Lenkauskienė, posėdyje daug dėmesio buvo skirta Visuomenės sveikatos biuro reikalams. Pagal naujausią planą, ketinama tarybai siūlyti Visuomenės sveikatos biurą prijungti prie Pirminės sveikatos priežiūros centro.
Redakcijos duomenimis, taip į vieną darinį sujungtų dviejų įstaigų nėra nė vienoje šalies savivaldybėje.
Merė Ausma Miškinienė buvo susitikusi su sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga ir domėjosi galimybe sujungti šias dvi įstaigas. Ministras teigiamai įvertino šį pasiūlymą ir rekomendavo tęsti šį planą.
„Žinoma, šių dviejų įstaigų veiklos kryptys šiek tiek skiriasi, skirtingi jų ir finansavimo šaltiniai, tačiau, išsprendus juridinius klausimus, toks sujungimas galėtų duoti finansinės naudos, nes sumažėtų administravimo sąnaudos“, – teigė O. Lenkauskienė.
Svarstoma galimybė Visuomenės sveikatos biuro darbuotojų darbo vietas perkelti į laisvas Lazdijų ligoninės patalpas.
Kitas svarbus klausimas, kurį svarstė komitetas, lovų perstumdymas Lazdijų ligoninėje.
Komiteto nariams pateiktame aiškinamajame rašte teigiama, jog smarkiai pasikeitus Lazdijų rajono gyventojų demografinei situacijai, t. y. padaugėjus slaugos ir palaikomojo gydymo pacientų srautams ir esant labai nedideliems vaikų ligų poskyrio pacientų srautams, 2018 m. VšĮ Lazdijų ligoninė Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus lovų užimtumas padidėjo iki 380 dienų per metus. Vaikų ligų poskyrio lovų užimtumas siekia tik 156 dienas. Nesant pakankamo mažųjų pacientų srauto, neracionaliai naudojamas turimų lovų užimtumas ir finansiniai bei materialiniai ištekliai.
Tarybai bus siūloma VšĮ Lazdijų ligoninės Palaikomojo gydymo ir paliatyviosios pagalbos skyriuje padidinti palaikomojo gydymo ir slaugos lovų skaičių nuo 39 iki 44 lovų, o Vaikų ligų poskyrio lovų skaičių sumažinti nuo 7 iki 4 lovų.
O. Lenkauskienė teigė nepritarianti tokiam lovų perstumdymui ligoninėje.
„Akivaizdu, jog tokia pertvarka veda į tai, ko mes labiausiai ir bijojome – ligoninės reorganizavimo iš platesnį gydymo paslaugų spektrą teikiančios ligoninės į palaikomojo gydymo įstaigą. Turiu blogą nuojautą, jog po kurio laiko gali būti panaikintos ir kitos Vaikų skyriaus lovos, o tada – tiesus kelias į ligoninės, kokią dabar turime, sunaikinimą“, – teigė O. Lenkauskienė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: