Dzūkų žinios

Barčių gyventojai gali likti prie suskilusios geldos

Dalintis:

Naujoji rajono valdžia nusprendė neasfaltuoti Barčių kelio, nors ministerija tam skyrė 240 tūkst Eur!!!

Labai panašu, kad iki šių metų pabaigos nebus pajudėta iš mirties taško – parengtas kelio atkarpos asfaltavimas nebus vykdomas, nes jam valdžia nepaprašė pinigų, o valdžios projektas – sutvarkyti kelią per Barčių gyvenvietę – irgi nebus įgyvendintas, nes jam nepasiruošta.

Nors rajono naujoji valdžia mėgsta sakyti, jog toliau tęsia senosios valdžios pradėtus darbus, tačiau realybėje tai ne visada vyksta. Vasaros pradžioje kilo problemų dėl bendruomenių pradėtų vykdyti projektų finansavimo, o dabar bandoma keisti seniau patvirtintus rajono kelių tvarkymo planus.

Gali likti be remonto
Ankstesnioji Lazdijų rajono valdžia buvo suplanavusi kelio atkarpos Teizininkai–Barčiai asfaltavimo darbus. Buvo parengtas techninis projektas. Naujajai valdžiai reikėjo paprašyti pinigų iš Vyriausybės, kad tuos darbus būtų galima pradėti.
Tačiau naujoji valdžia, nepasitarusi su Barčių bendruomene, nusprendė, jog reikia šį projektą padėti į šalį, o imtis kelio, einančio per Barčių gyvenvietę, tvarkymo. Buvo paprašyta pinigų, tačiau namų darbai nebuvo atlikti.
Kyla rimtų abejonių, ar bus įgyvendintas naujosios valdžios projektas.
„Manau, jog nebus suspėta parengti kelio per Barčių gyvenvietę projekto, todėl šiemet jis nebus įgyvendintas, o gauti pinigai gali nueiti „finansinių skylių“ lopymui. Jau aišku, kad nebus pradėtas ir kelio Teizininkai–Barčiai remontas, nes jam pinigų naujoji valdžia sostinėje neprašė“, – sakė tarybos narys Artūras Kašalynas.

Pasigedo pasitarimo su žmonėmis
Dėl to, kad Barčių gyventojai gali likti be kelių remonto, nerimauja ir Barčių bendruomenės atstovė Aušra Visockienė.
„Mane stebina rajono valdžios blaškymasis sprendžiant mūsų kaimo kelių klausimus. Pernai buvusioji rajono valdžia suderino klausimą dėl mums ypač svarbios kelio atkarpos Teizininkai–Barčiai asfaltavimo. Reikėjo tik paprašyti iš sostinės pinigų šiam projektui įgyvendinti. Bet jie to nepadarė“, – kalbėjo A. Visockienė.
Moteris teigė sužinojusi, kad rajono valdžia persigalvojo ir nusprendė, jog Barčių gyventojams reikia ne tos 1,5 km atkarpos, bet sutvarkyti kelią, einantį per Barčių gyvenvietę. Ją piktina tai, jog šis sprendimas buvo priimtas nepasitarus su Barčių gyventojais.
„Bėda ta, kad pinigų savo sugalvotam kelio remontui valdžia paprašė, tačiau projektas neparengtas ir greitai to padaryti nepavyks. Labai panašu, kad iki šių metų pabaigos nebus pajudėta iš mirties taško – parengtas kelio atkarpos asfaltavimas nebus vykdomas, nes jam valdžia nepaprašė pinigų, o valdžios projektas – sutvarkyti kelią per Barčių gyvenvietę – irgi nebus įgyvendintas, nes jam nepasiruošta. Mes liksime prie suskilusios geldos. Kam bus panaudoti iš Vilniaus gauti 240 tūkst. eurų?“ – klausė A. Visockienė.
Barčių apylinkės gyventojas, Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys Artūras Kašalynas teigė nesuprantąs, kodėl buvo atsisakyta anksčiau patvirtinto projekto asfaltuoti kelio Teizininkai–Barčiai atkarpą.
„Kaime yra keletas žmonių, kurie norėtų, kad būtų sutvarkytas kelias per gyvenvietę, tačiau didžioji bendruomenės dalis laukia asfaltuoto kelio nuo Teizininkų. Sunku suprasti, kai sprendimai priimami nepasitarus su bendruomene“, – sakė A. Kašalynas.

Atsakymai – aptakūs
Norėdami sužinoti rajono valdžios poziciją šiuo klausimu, pateikėme savivaldybei penkis klausimus:
• Barčių kaimo gyventojai sunerimę: ar šiais metais bus išasfaltuota kelio Teizininkai–Barčiai atkarpa?
• Ar tiesa, kad savivaldybė neprašė pinigų iš Vyriausybės kelio atkarpos Teizininkai–Barčiai sutvarkymui?
• Kodėl savivaldybė persigalvojo ir nusprendė pirmiausia remontuoti per Barčius einančią gatvę, o ne kelio atkarpą Teizininkai–Barčiai? Ar yra parengta techninė dokumentacija per Barčių gyvenvietę einančio kelio remontui?
• Ar yra pavojus, jog šiemet Barčių gyventojai liks be atnaujintų kelių: neišasfaltuotos Teizininkų–Barčių kelio atkarpos ir nesutvarkyto kelio per Barčių gyvenvietę?
• Kodėl šios problemos iki šiol neaptartos su Barčių bendruomene?
Gavome aptakų savivaldybės atsakymą, kurį atsiuntė Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė viešiesiems ryšiams Gintarė Varnelienė:
„Atsakydama į Jūsų užduotus klausimus Lazdijų rajono savivaldybė informuoja, kad kelio Teizininkai–Barčiai asfaltavimui yra skirtas Vyriausybės finansavimas, kuris sudaro tik pusę reikalingos sumos. Kita pusė sumos, kuri turėjo būti numatyta formuojant savivaldybės biudžetą, nebuvo suplanuota, todėl kelio asfaltavimo darbams šiuo metu trūksta reikšmingos pinigų sumos. Norime atkreipti Jūsų dėmesį, kad su Barčių bendruomenės nariais, atvykusiais į savivaldybę, Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorė susitiko dar praeitą savaitę. Savivaldybės atstovai susitarė dėl susitikimo su visa Barčių bendruomene. Jis įvyks artimiausiu, bendruomenės nariams patogiu, metu.“

P. S. Redakcijos duomenimis, rajono valdžios atstovai artimiausiu metu planuoja susitikti su Barčių kaimo bendruomene ir išklausyti bendruomenės poziciją kelių tvarkymo klausimu. Bet ar ne per vėlai?
„Dzūkų žinių“ inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: