Dzūkų žinios

Svarbus projektas juda į priekį — Barčių žmonės rudenį gers tyrą vandenį

Dalintis:
Optimistiniame variante, jeigu visos institucijos geranoriškai ir sparčiai atliks savo pareigas, vanduo iš Veisiejų Barčius turėtų pasiekti jau rugsėjo pabaigoje.

Nuo praėjusio lapkričio arsenu užkrėsto vandens negalintys gerti Barčių gyventojai tikisi, jog valdžia įvykdys savo pažadą ir iki rugsėjo pradės tiekti šio kaimo gyventojams švarų geriamąjį vandenį. Darbai juda į priekį, bendrovė, vykdanti vandentvarkos darbus, nusiteikusi optimistiškai, vykdytojai mato projekto finalą.

Surado arseno
Pirmą kartą arseno, pavojingo žmogaus sveikatai, Barčių kaimo vandenvietėje buvo surasta praėjusių metų lapkritį, atliekant vandens tyrimus.
Tada buvo uždrausta maistui vartoti vandenį iš senojo Barčių gręžinio, o rajono valdžia pasirūpino, kad kaimo gyventojams būtų vežamas kokybiškas geriamasis vanduo. Vėliau atlikti vandens tyrimai parodė, jog Barčių vandenvietės vandenyje arseno kiekis neviršijo leistinos normos.
Tuometinė rajono valdžia konstatavo, jog Barčiuose esantis vandens gręžinys yra senas ir iš jo gaunamas vanduo – nekokybiškas. Buvo nuspręsta skubiai parengti projektą ir iš Veisiejų nutiesti vandentiekį iki Barčių. „Lazdijų vanduo“ paskelbė rangovo parinkimo konkursą, o savivaldybė šiam projektui skyrė 144 tūkst. eurų.

Merė vandenį pažadėjo rugsėjį
Gegužę vėl buvo pranešta, kad Barčių vandenvietėje tekančiame vandenyje, kurį naudoja vietiniai gyventojai, nustatytas didelis arseno kiekis.
Bendrovės „Lazdijų vanduo“ atstovai prie vandentiekio prisijungusius vandens vartotojus informavo raštu, kad vandens iš gręžinio maistui negalima vartoti, galima tik buitiniams reikalams. Kad gyventojai turėtų geriamojo vandens, vandentiekio įmonės darbuotojai atvežė talpą, buvo surengtas susitikimas su Barčių gyventojais.
Merė Ausma Miškinienė tada pažadėjo, kad iki rugsėjo bus nutiesta vandentiekio trasa iš Veisiejų į Barčius.
Redakcijos duomenimis, rimtesnių problemų, vykdant vandentiekio tiesimo darbus, nėra.
Merės pavaduotojas Audrius Klėjus teigė, jog „Lazdijų vandens“ ir „Marto“ (vykdančio vandentvarkos darbus – red. past.) sutarties finansavimui lėšos buvo skirtos Lazdijų rajono savivaldybės tarybos sprendimu 2019 m. kovo 29 d.  
Vicemeras sakė, kad Lazdijų rajono savivaldybė yra pasirašiusi finansavimo sutartį su UAB „Lazdijų vanduo“, todėl lėšos projektui yra pervedamos gavus paraišką iš UAB „Lazdijų vanduo“.
„Rangos darbų sutartis pasirašyta. Dalis darbų jau atlikta. Rangos sutartyje yra nurodytos sutarties vykdymo garantijos, kurių abi šalys privalo laikytis“, – teigė vicemeras.

Vykdytojai nusiteikę optimistiškai
Iki pažadėto termino likus kiek daugiau nei mėnesiui, pasidomėjome vykdomo projekto situacija ir pakalbinome vandentiekio tiesimo darbus vykdančios uždarosios akcinės bendrovės „Martas“ direktorių Dainių Žukauską.

– Gerbiamas direktoriau,    Jūsų bendrovė laimėjo vandentiekio tiesimo iš Veisiejų į Barčius projekto konkursą. Kaip vyksta darbai? Ar tai sudėtingas projektas? Kokia jo vertė?
– Jau yra parengtas techninis darbo projektas, gauti sklypų savininkų sutikimai bei projektas įkeltas į „Infostatybą“ derinti.
Slėgio kėlimo stotis užsakyta pas gamintojus ir tikimės, kad rugpjūčio pabaigoje pasieks statybų objektą. Tad iš karto, gavę statybų leidimą, pradėsime tiesti vandentiekio trasą iš Veisiejų į Barčius.
Projektas sudėtingas dėl vandentiekio trasos kelyje esančios miškingos teritorijos ir didelio kiekio privačių sklypų, kurių savininkų leidimus reikėjo gauti, norint nutiesti vandentiekio trasą.
Tačiau šis etapas jau įveiktas. Leidimai iš gyventojų ir įmonių, išsimėčiusių po visą Lietuvą, buvo gauti gana geranoriškai. Tad liko sulaukti tik statybos leidimo ir pradėti fizinius statybos darbus.
Bendra projekto vertė 144 000 Eur be PVM.

–        Ar užsakovas bendrovė „Lazdijų vanduo“ sumokėjo pinigus už padarytus darbus? Už kokią sumą Jūs atlikote darbų?
– UAB „Lazdijų vanduo“ už faktiškai atliktus darbus pateiktas sąskaitas yra apmokėjusi pagal terminus. Darbų atlikta už 27 200 Eur be PVM.

–   Ar užsakovo atstovai kėlė klausimą dėl neva per didelės projekto sumos?
– Mūsų įmonei tokie klausimai nebuvo kelti. Svarstymai apie per didelę ar per mažą kainą, kol neparengtas techninis projektas, apskritai negalimi, nes nėra aiškios darbų apimtys. Konkursas apima ir projektavimo darbus, todėl mes, dalyvaudami konkurse, turim įsivertinti visas galimas rizikas ir nusistatyti projekto kainą, nes po sutarties pasirašymo nei mažiau, nei daugiau pinigų prašyti negalėsime. Šis konkursas taip pat ne išimtis, nes, kaip paaiškėjo po projektavimo darbų, vandentiekio trasos ilgis padidėjo, nuo konkurse nurodyto ilgio skiriasi beveik 0,5 km. Už padidėjusias darbų apimtis papildomo finansavimo prašyti negalėsime. Taip pat darbai vykdomi miškingoje teritorijoje, kurios kirsti negalime, o tai ženkliai padidina statybos kaštus.

–     Jei viskas vyktų pagal planą, kada Barčiai galėtų mėgautis švariu geriamuoju vandeniu? 
– Optimistiniame variante, jeigu visos institucijos geranoriškai ir sparčiai atliks savo pareigas, vanduo iš Veisiejų Barčius turėtų pasiekti jau rugsėjo pabaigoje. Jeigu atsiras nenumatytų trukdžių, darbai gali užtrukti iki mėnesio ilgiau.
Pats projekto įgyvendinimas užsitęs šiek tiek ilgiau, nes dar reikės tvarkyti po vamzdžio tiesimo sugadintą aplinką ir tinkamai paruošti statybos dokumentus.

– Ačiū už pokalbį.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: