Dzūkų žinios

Ūkininkai keliasi ir gulasi laukuose bei meldžia dangaus malonių

Dalintis:
Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir melioracijos skyriaus vedėjas A. Balčius.

Lazdijų rajono ūkininkai paskendę darbuose. Galima sakyti, kad visą liepą jie nesudeda bluosto – keliasi su patamsiais, o į lovą sugrįžta apie pusiaunaktį. Vyksta didžioji javapjūtė. Ką sugebėsi per tas paras nuimti, tą ir turėsi, o jei nespėsi ar lietus užlis, tai visas darbas – šuniui ant uodegos.
Apie javapjūtę, orų kaprizus ir būsimą derlių kalbamės su Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir melioracijos skyriaus vedėju Algiu Balčiumi.

– Gerbiamas vedėjau, dabar laukuose pats darbų įkarštis. Koks šiemet grūdų derlius rajono ūkiuose?
– Derlius tikrai nėra blogas, geresnis nei pernai, bet blogesnis nei užpernai. Atrodo, jog mūsų rajonas nėra didelis, tačiau derlius įvairiose jo vietose labai skiriasi. Pavyzdžiui, Veisiejų, Kapčiamiesčio krašto ūkininkai negali labai džiaugtis derliumi, o labiau į vakarus – Šeštokų, Krosnos krašte derlius visai geras.

– Kas lemia tokius skirtumus?
– Viską lemia oras. Veisiejų krašte beveik nebuvo lietaus, todėl ten viskas išdžiūvo, derlius menkesnis, o ūkininkai, turintys žemes Marijampolės ir Kalvarijos link, nenukentėjo nuo drėgmės trūkumo. Tenka susidurti su paradoksais – kai viename rajono gale kaip iš kibiro pila lietus, tuo pat metu kitame – ūkininkai ramiausiai kulia javus ir šluostosi prakaitą. Oras panašus į loteriją.

– Teko girdėti, jog ūkininkai skundžiasi, neva labai sunku parduoti iškultus javus. Ar tai tiesa?
– Viskas priklauso nuo to, ar jie buvo sudarę pardavimo sutartis iš anksto. Jei sutartys sudarytos, nekyla jokių problemų, o jei – ne, tai teks laukti ilgose eilėse, nors dabar grūdų supirkėjų gyvas galas.

– Kokios šiais metais grūdų kainos? Ar skiriasi nuo praėjusių metų kainų?
– Kiek man žinoma, už kviečius mokama apie 140–150 eurų už toną. Pernai kaina buvo šiek tiek didesnė.

– Ar daug ūkininkų kreipėsi dėl sausros ar šalnų patirtų nuostolių?
– Besikreipiančiųjų nebuvo daug. Dėl šalnų sukeltų nuostolių kreipėsi du ūkininkai, o dėl karščių – vienas augalininkyste užsiimantis ūkininkas ir vienas uogininkas, auginantis šaltalankius.

– Kaip prognozuojate derliaus nuėmimo finalą?
– Viskas priklausys nuo dangaus malonių.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: