Dzūkų žinios

Lazdijų savivaldybės gerovės indeksas – šiek tiek aukščiau dugno

Dalintis:
Valdymo srityje Lazdijų situacija nėra labai bloga, pagal šios srities rodiklius Lazdijai lenkia net 26 savivaldybes ir yra beveik savivaldybių rikiuotės viduryje.

Kur Lietuvoje geriausia gyventi, kur mažiausias nedarbas, didžiausios užsienio investicijos, kurioje savivaldybėje geriausiai išplėtotas transportas, kur mažiausios valdymo išlaidos? Į šiuos ir kitus klausimus bandė atsakyti Lietuvos laisvosios rinkos institutas, neseniai viešai paskelbęs savo tyrimų rezultatus.

Lyderiai – sostinė ir Klaipėdos rajonas
Tyrimą atlikęs Lietuvos laisvosios rinkos institutas visas šalies savivaldybes suskirstė į dvi grupes – didžiąsias ir mažąsias savivaldybes. O jų rezultatus vertino pagal keletą aspektų, kiekvienam iš jų skirdami tam tikrą balų skaičių (nuo 1 iki 100).
Tarp didžiųjų šalies savivaldybių, pagal analitikų rezultatus, daugiausia balų surinko Vilnius, antroje vietoje – Klaipėda, toliau rikiuojasi Šiauliai ir Kaunas.
Mažųjų savivaldybių eilėje pirmoji pozicija teko Klaipėdos rajonui, antroji Kauno rajonui, o trečiąja ir ketvirtąja vietomis pasidalijo Druskininkų ir Mažeikių savivaldybės.

Lazdijai – ne patys blogiausi
O kaip šioje rikiuotėje atrodo Lazdijai? Iš 54 mažųjų savivaldybių Lazdijai kartu su Jurbarko, Varėnos, Raseinių, Visagino ir Molėtų savivaldybėmis, surinkę 50 balų iš 100 galimų, pasidalijo 40–45 vietas. Kaip vertinti tokį rezultatą? Žinoma, tai daug geriau už Ignalinos, Akmenės, Zarasų ir dar keletą savivaldybių, šiame tyrime nugulusių ant dugno.
Pažiūrėkime, kuriose srityse Lazdijų vaizdelis pakenčiamas, o kur labai liūdnas.
Pagal gyventojams teikiamų paslaugų kokybę Lazdijai lenkia net 20 savivaldybių. Mūsų rajonas gali didžiuotis išplėtotu transportu, kurio kokybė vertinama maksimaliu 100 balų. Kiek kukliau atrodo komunalinės paslaugos, įvertintos 56 balais, švietimo reikalai Lazdijuose vertinami 55 balais, tačiau sveikata ir socialinė rūpyba – tik 30 balų, nors prieš metus šis balas buvo net 52.
Lazdijuose 2018 metais fiksuotas rekordinis nedarbo lygis – 14,9 proc., taip pat didžiausia ilgalaikių bedarbių armija – net 52,9 proc., o socialines pašalpas gavo 7,9 proc. rajono gyventojų.

Pagal investicijas – dugne
Labai liūdnas vaizdelis investicijų srityje – Lazdijai šioje srityje treti nuo galo. Pas mus vienam gyventojui tenka tik 13 eurų tiesioginių užsienio investicijų, kai tuo tarpu pas kaimynus, Alytaus rajone, šis skaičius siekia 961 Eur, Marijampolėje – 733 Eur, net Kalvarija mus devynis kartus lenkia šiuo rodikliu. Pagal investicijų apimtis Lazdijai yra beveik sąrašo gale, surinkę vos 31 balą.
Valdymo srityje Lazdijų situacija nėra labai bloga, pagal šios srities rodiklius Lazdijai lenkia net 26 savivaldybes ir yra beveik savivaldybių rikiuotės viduryje. Pagal biudžeto rodiklius Lazdijai surinko 72 balus, o pagal administracijos veiklos rodiklius – net 87 balus (iš 100 galimų). Žinoma, visus valdymo rodiklius gadina tai, jog Lazdijuose skiriama didžiausia – 10,5 proc. – savivaldybės valdymo išlaidų dalis nuo patvirtinto biudžeto.
Jei lyginsime 2017 metų analogiškus tyrimus, tai akivaizdžiai matyti, jog 2018 metų Lazdijų rezultatai šiek tiek nusmukę. Gyventojų gerovė smuko 3 balais, investicijos – 14 balų. Valdymo rodikliai pakilo dviem balais.
Tai buvo 2018 metų veiklos rezultatų analizė. Įdomu, kaip Lazdijai atrodys 2019-aisiais. To dar teks palaukti beveik metus.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: