Dzūkų žinios

Kultūros centre – pasirengimas gyvenimui po karantino

Dalintis:
Lazdijų kultūros centro direktorius Arūnas Sujeta. (Fotografijos Eitvydo Kočiūno)

Pirmadienį visoje Lietuvoje paskelbus karantiną dėl koronaviruso grėsmės, laikinai buvo atsisakyta rengti kultūrinius renginius. Už šią sritį atsakingas Lazdijų kultūros centras buvo priverstas atšaukti anksčiau suplanuotus renginius, laikinai pakeisti įstaigos darbo ritmą. Tačiau Kultūros centro darbuotojai nesėdi rankų sudėję, o rengiasi darbams po karantino.
Apie tai, kuo šiuo laikotarpiu gyvena rajono kultūros darbuotojai, „Dzūkų žinios“ kalbasi su Lazdijų kultūros centro direktoriumi Arūnu Sujeta.

– Praėjusią savaitę visa Lietuva ir Lazdijai šventė Kovo 11-ąją. Kokia ši šventė buvo Lazdijuose? Kaip jos organizavimą pakoregavo rekomendacijos vengti žmonių susibūrimų?
– Šiemet Kovo 11-oji Lazdijuose buvo išskirtinė. Minint Lietuvos valstybės Nepriklausomybės atkūrimo 30-metį buvo surengta 16 kūrybinių dirbtuvių kultūros namuose, laisvalaikio salėse, kurių dalyviai pagamino 1000 „laisvės malūnėlių“, papuošusių Lazdijų kultūros centro kiemelį. Taip pat daugiau nei 1500 malūnėlių pagamino ir rajono mokyklos, įstaigos, jie džiugino miestelėnus ir svečius Lazdijų Nepriklausomybės aikštėje.
Nors meninė programa buvo planuota Lazdijų kultūros centre, tačiau dėl susiklosčiusios neeilinės padėties šalyje Lazdijų rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisija nusrendė, jog renginys turėtų būti rengiamas atviroje erdvėje, todėl Kovo 11-osios šventė Lazdijuose vyko miesto aikštėje. Džiugu, kad į Lazdijus tokią svarbią dieną sugrįžo kraštiečiai Indrė Launikonytė, Haroldas Šklėrius, Skraidrius Varslauskas su dukra Martyna, pasirodė Lazdijų kultūros centro šokių kolektyvas „Smilga“ ir merginių pramoginių šokių grupė. Noriu padėkoti įstaigoms, organizacijoms, jog kartu vieningai ir darniai dirbdami sukūrėme šventę, vertą pasididžiavimo!

– Pirmadienį Lietuvoje paskelbtas karantinas. Kaip šis sprendimas pakeitė Kultūros centro veiklos planus? Ar daug renginių teko atšaukti?
– Atsižvelgdami į Lazdijų rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos nurodymus dėl koronaviruso plitimo susidariusios ekstremalios padėties šalyje bei jausdami atsakomybę ir nuoširdžiai besirūpindami Lazdijų krašto saviveiklininkų, renginių žiūrovų, neformalaus švietimo programų dalyvių sveikata, kovo 13– 27 dienomis sustabdėme kultūrinę veiklą. Lazdijų kultūros centre ir padaliniuose nevyksta renginiai, meno kolektyvų repeticijos, neformalaus vaikų švietimo programų ir „Kultūros paso“ užsiėmimai, stabdoma suaugusiųjų būrelių veikla.
Suprantame, kad Lazdijų kultūros centro renginių lankymas, dalyvavimas edukacinėse veiklose, meno kolektyvų repeticijose buvo tapę aktyvaus gyvenimo dalimi, tačiau visi kartu sulėtinome kasdienybės tempą ir tikime, kad susitelkę bei vieningi įveiksime užklupusias negandas. Atšaukti ar perkelti reikėjo 15 renginių, tačiau vos tik pasikeis padėtis šalyje, atnaujinsime aktyvią kultūrinę veiklą.

– Ką šiuo metu dirba Kultūros centro darbuotojai?
– Noriu padėkoti Kultūros centro darbuotojams, kurie supranta esamą rimtą padėtį šalyje, susitelkę ir vieningi laikosi Ekstremalių situacijų komisijos nurodymų. Daugelis darbuotojų išėjo kasmetinių atostogų, nes dėl įtemptų renginių ir kultūrinės veiklos grafikų negali to padaryti vasaros sezono metu, kita dalis prižiūri vaikučius namuose, kai kurie dirba ir nuotoliniu būdu. Kultūros centro veikla nėra nutrūkusi, ruošiamės vasaros renginiams, vaikų stovykloms ir kitiems projektams.

– Ar turite projektų, kuriuos ketinate realizuoti karantino metu?
– Šiuo metu rengiamos jau įgyvendintų projektų ataskaitos, yra pateiktos 6 paraiškos, ruošiamasi naujų įgyvendinimui. Šiuo metu dirbame ir planuojame vasaros ir kitus didesnius renginius, dirbame ir stengiamės, kad vos tik pasibaigus karantino laikotarpiui iškart atnaujintume aktyvią kultūrinę veiklą.

– Kokie didesni renginiai suplanuoti Lazdijuose šiais metais?
– Šiais metais gegužės mėnesį minėsime Kalniškės mūšio 75-ąsias metines, taip pat birželio 5–6 dienomis Lazdijuose šurmuliuos tradicinė tarptautinė šventė „Pasienio fiesta“. Džiugu, jog Lazdijuose, Veisiejuose, Seirijuose ir Rudaminoje vyks vasaros kino festivalis „Kino sakmės“. Tradiciškai kviesime dalyvauti Oninių šventėje prie Dusios ežero, o Meteliuose kartu su „Sunkiosios muzikos klubu“ organizuosime 2 dienų muzikos festivalį „Metelio banga“. Tikiu, kad įveikę dabartines negandas, susitelkę ir vieningi atnaujinsime kultūrinę veiklą, surengsime nepamirštamus renginius, sukursime kokybiškas menines programas, organizuosime vaikų ir suaugusiųjų užimtumą. Būkite sveiki, saugokite save ir aplinkinius!

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: