Dzūkų žinios

Ar Lazdijų valdžia sugeba pasirūpinti iš užsienio grįžusiais žemiečiais?

Dalintis:
Nors savivaldybė, sąžiningai vykdanti Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymus dėl karantino, savo tinklapyje nuolat giriasi, kad rūpinasi kraštiečių sveikata, tačiau yra faktų, bylojančių, jog tai nėra visiška tiesa. Tuo suabejoti privertė vieno lazdijiečio, praėjusią savaitę sugrįžusio iš užsienio, papasakota istorija. (A. Ufarto/ Fotobanko nuotr.)

Nors savivaldybė, sąžiningai vykdanti Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymus dėl karantino, savo tinklapyje nuolat giriasi, kad rūpinasi kraštiečių sveikata, tačiau yra faktų, bylojančių, jog tai nėra visiška tiesa. Tuo suabejoti privertė vieno lazdijiečio, praėjusią savaitę sugrįžusio iš užsienio, papasakota istorija.

Parplaukė keltu į Klaipėdą
Šią istoriją „Dzūkų žinioms“ papasakojo praėjusį penktadienį iš Belgijos keltu per Vokietiją į Klaipėdą grįžusio lazdijiškio giminaitė Rima (vardas pakeistas).
Rima pasakojo, jog jos giminaitis penktadienio popietę keltu pasiekė Klaipėdą. Jis žinojo apie tai, kad visi grįžusieji iš užsienio turi būti dviem savaitėms uždaryti į savivaldybių paruoštas saviizoliacijos patalpas.
„Grįžęs į Klaipėdą, jis pasiskambino Lazdijų rajono savivaldybės darbuotojai Sigitai Štreimikytei, atsakingai už parvykusių asmenų apgyvendinimą specialiai tam parengtose patalpose, ir paprašė, kad, kaip numato sveikatos apsaugos ministro įsakymas, pargabentų jį specialiai tam skirtu savivaldybės transportu iš Klaipėdos į Lazdijus. Tačiau sulaukė keisto atsakymo: ne darbo laiku mes grįžusiųjų neparvežame“, – pasakojo Rima.
Anot jos, buvo minčių, jog sūnų iš Klaipėdos parsiveš jo tėvai savo automobiliu, tačiau vėliau nuspręsta, jog vyresnio amžiaus tėvams kontaktas su galimai infekuotu sūnumi gali turėti pražūtingų pasekmių.

Kilo diskusija dėl apmokėjimo
Vyriškis ieškojo būdų pats sugrįžti iš Klaipėdos į Lazdijus. Pirmiausia su bendradarbiais jis pasiekė Kauną, o vėliau sugebėjo sugrįžti ir į Lazdijus. Jei būtų buvęs infekuotas, kiek žmonių pakeliui galėjo užkrėsti?
Kaip buvo sutarta, vyriškis buvo apgyvendintas „Gojaus“ viešbutyje.
Rima sakė, jog ir jai, ir giminaičiui buvo pasakyta, jog už gyvenimą savivaldybės paskirtose patalpose teks mokėti po 40 eurų už parą.
„Suskaičiavom, jog už 14 dienų tektų pakloti beveik 600 eurų, tai tikrai nemaži pinigai. Buvau girdėjusi, jog tokiais atvejais už buvimą izoliacijoje turėtų apmokėti savivaldybė. Pasitelkus į pagalbą tarpininkus, pavyko gauti pažadą, jog už buvimą „Gojuje“ giminaičiui nereiks mokėti“, – pasakojo Rima.
Moteris teigė, jog ją stebina tokia netvarka Lazdijuose karantino metu – transporto neatsiunčia, už izoliavimo patalpas gali imti, bet gali ir neimti pinigų.

Savivaldybė turi skirti transportą
„Dzūkų žinių“ redakcija, išgirdusi šią istoriją ir norėdama sužinoti valdžios poziciją, kreipėsi į Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorę Iloną Šaparauskienę.

– Kur savivaldybė apgyvendina iš užsienio grįžusius lazdijiečius, taip pat asmenis, turėjusius kontaktų su sergančiaisiais, kur jie privalomai karantinuojami?
– Dėl grįžusiųjų iš užsienio apgyvendinimo savivaldybė bendradarbiauja su apgyvendinimo paslaugas teikiančiais verslininkais. Grįžusieji taip pat apgyvendinami Veisiejų technologijos ir verslo mokykloje esančiose patalpose. Tam buvo gautas Švietimo ir mokslo ministerijos pritarimas.

– Kiek šiuo metu žmonių apgyvendinta savivaldybės parinktose patalpose?
– Šiuo metu yra apgyvendinti 24 asmenys.

– Kokia vienos paros apgyvendinimo kaina? Kas moka už šių žmonių gyvenimą savivaldybės parinktose patalpose?
– Už grįžusiųjų iš užsienio ir neturinčių, kur izoliuotis, apgyvendinimą moka savivaldybė. Už apgyvendinimą mokama įprasta, prieš karantiną apgyvendinimo įstaigų nustatyta kaina.

– Ar savivaldybė vykdo Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymą – savivaldybės transportu iš Lietuvos oro uostų ir Klaipėdos jūrų uosto parsivežti iš užsienio sugrįžusius ir karantinuoti privalomus rajono gyventojus?
– Žinoma, grįžusieji iš oro uostų bei Klaipėdos jūrų uosto parvežami savivaldybės specialiai paruoštu transportu.

– Kokia transporto priemone vyksta tokių asmenų parvežimas?
– Grįžusiųjų iš užsienio parvežimui pritaikytos dvi savivaldybei priklausančios transporto priemonės ir viena VšĮ Lazdijų socialinių paslaugų centrui priklausanti transporto priemonė.

– Kas savivaldybėje atsakingas už tokių asmenų parvežimo ir apgyvendinimo organizavimą?
– Ši informacija viešai skelbiama. Savivaldybėje yra paskirtos dvi apgyvendinimo koordinatorės: Sigita Štreimikytė ir Rima Šukienė.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: