Dzūkų žinios

Pirmieji merės metai: abejotini sprendimai, pasivažinėjimai po užsienį, nesutarimai su žiniasklaida ir išskirtinis dėmesys savo įvaizdžiui

Dalintis:

Praėjo lygiai metai, kai Lazdijų krašto žmonės valdžią savo krašte patikėjo Ausmai Miškinienei. Prieš metus ji pradėjo eiti Lazdijų rajono savivaldybės merės pareigas. Metai – ketvirtadalis kadencijos laiko, per kurį išryškėja pirmieji naujojo vadovo veiklos principai, veiklos kryptys, santykiai su pavaldiniais ir krašto žmonėmis.

Pirmųjų metinių proga „Dzūkų žinios“ paprašė merės pasidalinti savo įspūdžiais ir atsakyti į klausimus.
– Lygiai prieš metus buvote išrinkta Lazdijų mere. Kaip pasikeitė Jūsų įsivaizdavimas apie Lazdijus ir rajono problemas per tuos metus?
– Pirmieji darbo metai buvo tikrai ypatingi, kupini iššūkių ir jau reikšmingų rezultatų. Įsivaizdavimas apie Lazdijų kraštą nepasikeitė – man tai pats nuostabiausias rajonas visoje Lietuvoje, kuriame gausu galimybių, darbščių ir nuoširdžių gyventojų bei atvykstančių svečių. Sugrįžusi į savo gimtąjį rajoną jame radau įvairių problemų, dalį jų jau pavyko išspręsti, įsisenėjusios problemos sprendžiamos nuosekliai, atidžiai planuojant, tariantis ir ieškant geriausių rajono gyventojams sprendimų.

– Įvardinkite penkis svarbiausius darbus, kuriuos Jums pavyko atlikti per tuos metus.
– Pažymiu, kad vadovaujantis Lazdijų rajono savivaldybės tarybos veiklos reglamento 222 punktu mano, kaip Lazdijų rajono savivaldybės merės, metinė veiklos ataskaita ir svarbiausi pirmųjų metų veiklos rezultatai bus pristatyti savivaldybės tarybos posėdyje vos tik pasibaigs karantinas. Kviečiu dalyvauti vyksiančiame posėdyje arba stebėti jo transliaciją. Po pristatymo rajono tarybai minėta ataskaita bus patalpinta viešai savivaldybės tinklalapyje. Taip pat bus pristatoma gyventojams susitikimų metu.

– Su kokiomis didžiausiomis problemomis susidūrėte dirbdama mere? Kokių klaidų padarėte?
– Atsakydama į 3–9 klausimus, geranoriškai pažymiu, kad tokio paties konteksto klausimus jau esate uždavę man metų eigoje, kuomet rengėte straipsnius atitinkamomis temomis. Patvirtinu, kad mano pozicija nepasikeitė, ji išliko tokia pati, papildomų aplinkybių paminėti negalėčiau. Dėl to maloniai prašau, esant poreikiui, dar kartą publikuoti mano atsakymus naudojant Jūsų savaitraščio archyvinę informaciją. Taip pat atkreipiu dėmesį, kad aktualią ir teisingą informaciją visuomet galite rasti savivaldybės tinklalapyje ir socialinio tinklo paskyroje.

– Liko treji darbo metai. Ko norėtumėte palinkėti sau ir lazdijiečiams per ateinančius trejus metus?
– Lazdijų krašto gyventojams, sau, tarybos nariams ir visiems tiems, kuriems iš tikrųjų rūpi rajonas ir jo žmonės, linkiu susitelkimo, geranoriškumo ir sugebėti net esant itin sudėtingoms aplinkybėms ir nuomonių skirtumams nestokoti pagarbos pašnekovui. Kiekvienas žmogus sprendžia, kokie jo tikslai ir prioritetai. Mano pasirinkimas – dirbti negailint laiko diskusijoms, ieškoti sprendimų ir visada palaikyti mūsų krašto žmones.

Klausimai, į kuriuos merė neatsakė:
– Kadencijos pradžioje daug keliavote po užsienį – JAV, Pietų Afrikos Respubliką, tuo keldama nemažos dalies rajono gyventojų nepasitenkinimą. Kokia tų kelionių nauda Lazdijams?
– Pasirašėte bendradarbiavimo sutartį su niekuo neišskirtinu Lenkijos miesteliu, nutolusiu per kelis šimtus kilometrų nuo Lazdijų. Kokia tos sutarties prasmė ir nauda?
– Per Prezidento rinkimus buvote S. Skvernelio rinkimų štabe, agitavote lazdijiečius balsuoti už S. Skvernelį, tačiau rajono žmonės pasirinko kitą kandidatą. Kodėl taip atsitiko, kokios šių rinkimų pamokos?
– Jums pradėjus vadovauti savivaldybei, darbą savivaldybėje ir jos valdomose įstaigose paliko ne viena dešimtis kvalifikuotų darbuotojų. Ar pakeisti darbuotojus buvo Jūsų plano dalis?
– Jūs ilgai ir atkakliai gynėte buvusį ligoninės vadovą V. Šimkonį, jį atleidote tik tada, kai ligoninė buvo finansiškai ir moraliai nuvaryta į dugną. Ar neįžvelgiate čia savo delsimo?
– Jums sunkiai sekėsi bendrauti su žiniasklaida – turėjote skandalingą konfliktą su LRT žurnalistu E. Kubiliumi, kai neatvykote į tiesioginę transliaciją Veisiejuose, taip pat įsivėlėte į diskusiją su žinoma žurnaliste Rita Miliūte, savivaldybės įstaigoms rekomendavote skaityti tik vieną rajone leidžiamą savaitraštį. Ko pasimokėte iš šių situacijų?
Nors Visuomenės informavimo įstatymas įpareigoja valdžios atstovus atsakyti į visus žiniasklaidos pateiktus klausimus, tačiau merė nusprendė atsakyti tik į tuos klausimus, kuriuos norėjo atsakyti, todėl „Dzūkų žinios“ primins tas situacijas, kurios buvo minimos merei pateiktuose klausimuose.

Iš darbo išėjo kelios dešimtys specialistų
– Gerb. mere, pradėjus dirbti naujai tarybai, naujai savivaldybės administracijai, tam tikra dalis administracijos specialistų išėjo iš darbo. Kaip galvojate užpildyti trūkstamų specialistų etatus, ar Lazdijuose yra pakankamai specialistų, galinčių profesionaliai atlikti darbą savivaldybėje?
– Kiekvienas yra laisvas pasirinkti, kur dirbti. Žmonės visada ieško jiems palankesnių sąlygų ir jei jie randa ir renkasi geriau apmokamą arba arčiau gyvenamosios vietos esantį darbą, negaliu jų neišleisti. Laisvus etatus planuojame užpildyti skelbdami atvirus konkursus. Tikiu, kad norinčių ir galinčių dirbti Lazdijų krašto labui rasime tiek Lazdijuose, tiek gretimuose rajonuose.

Keliavo po JAV ir Pietų Afriką
– Gerb. mere, koks yra Jūsų stažuotės JAV tikslas? Kokios naudos Lazdijams iš jos tikitės?
– Stažuotė, į kurią esu kviečiama vykti, yra sudėtinė JAV vyriausybės ir JAV ambasados įgyvendinamos tarptautinės lyderystės programos „Viešasis administravimas ir ekonomikos vystymas savivaldybių lygiu“ dalis. Stažuotės metu bus pristatomos sėkmingos, ir ne tik, JAV mažųjų savivaldybių patirtys, atitinkamų savivaldybių vadovai dalinsis patirtimi ir pasiekimais viešojo administravimo ir ekonomikos vystymo srityse. Lazdijų rajone gausu problemų, dauguma jų įsisenėjusios. Vis dėlto mūsų krašto problemos nėra unikalios, dauguma jų JAV jau seniai ir sėkmingai išspręstos.

E. Kubilius: „Merė laidoje nedalyvavo. Belieka tik apgailestauti, kad Lazdijų rajono žmonės neturėjo galimybės išgirsti savo pačių išrinktos merės pozicijos įvairiais rajonui aktualiais klausimais.“ (Gintaras Jazbutis nuotr.)

Atsisakė dalyvauti radijo laidoje
Lietuvos radijas pradėjo įdomų projektą – tiesioginiame eteryje pasišovė pristatyti mažąsias kultūros sostines. Transliacijai nuspręsta skirti dvi valandas, per kurias tiesioginiame eteryje bendraujama su mažųjų sostinių kultūros, bendruomenė atstovais, rajono vadovais. Pirmajai šio ciklo laidai buvo pasirinkti Veisiejai.
Laidos vedėjas – profesionalus, kultūringas žurnalistas Edvardas Kubilius – intensyviai rengėsi šiai transliacijai, į kurią nusprendė pakviesti ir Lazdijų merę Ausmą Miškinienę.
Liepos 23 dieną E. Kubilius pakvietė A. Miškinienę dalyvauti tiesioginėje laidoje, numatytoje transliuoti iš Veisiejų. Merė sutiko dalyvauti laidoje. Buvo sutarta, jog žurnalistas vėliau detalizuos temas, kurios bus paliestos pokalbyje su mere.
Laidos išvakarėse E. Kubilius priminė merei apie vyksiančią tiesioginę laidą ir nusiuntė jai klausimus, kuriais planuojama diskutuoti tiesioginiame eteryje.
Jis labai nustebo, kai gavo merės atsakymą, jog ji, anksčiau nesulaukusi patvirtinimo, jog laida tikrai įvyks, kitaip suplanavo savo darbotvarkę ir laidoje nedalyvaus. Kitaip tariant, nusprendė paauklėti žurnalistą, kuris elgėsi ne taip, kaip ji įsivaizdavo.
Tada E. Kubilius jai parašė, jog jis praneš per radiją, kad Lazdijų merė atsisakė dalyvauti laidoje.
Po šios frazės prasidėjo batalijos socialiniuose tinkluose. Merė kaip įsižeidusi mergaitė suskubo apie susidariusią situaciją ir žurnalisto ketinimą paviešinti jos atsisakymą dalyvauti laidoje parašyti tekstą socialiniuose tinkluose, ko gero, tikėdamasi sulaukti grupelės savo fanų palaikymo ir žurnalisto pasmerkimo. Tačiau jos pasiskundimas socialiniuose tinkluose sulaukė prieštaringų vertinimų, didesnė dalis internautų neįžvelgė žurnalisto klaidų, o kai kas kaltino merę susireikšminimu.
Kitą rytą, gal supratusi, jog iš vakaro padarė klaidų ir atsisakydama dalyvauti laidoje, ir socialiniuose tinkluose paviešinusi savo susirašinėjimą su žurnalistu, ji bandė užglaistyti situaciją. Panašu, jog galimų savo klaidų merė nepripažino bei neatsisakė minties priminti žurnalistams, kaip reikia anonsuoti laidas, bei dėliojo savo pastabas apie kitus žurnalistikos profesinius aspektus.
Tiesioginė transliacija iš Veisiejų įvyko. Joje pasisakė daug Lazdijų krašto žmonių, tačiau merės tarp kalbėjusiųjų nebuvo, nors, pagal laidos planą, pokalbiui su ja buvo skirtos net 25 minutės. Maža to, į Veisiejus buvo atvykusi LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, su kuria buvo galima pasikalbėti apie įvairias galimybes per nacionalinį transliuotoją pristatyti Lazdijų kraštą.
Nenorėdami būti šališki, nusprendėme išklausyti abiejų pusių – LRT žurnalisto E. Kubiliaus ir Lazdijų merės A. Miškinienės – pozicijas apie audrą socialiniuose tinkluose ir merės atsisakymą dalyvauti radijo laidoje.

E. Kubilius:
„Merė laidoje nedalyvavo. Mano supratimu, aš kaip LRT atstovas merę laidoje dalyvauti pakviečiau tinkamai – taip, kaip įprastai kviečiu kitų savivaldybių vadovus ar kitus pašnekovus. Iki šiol per 10 metų darbą žurnalistikoje tokių atvejų man nėra pasitaikę, su pašnekovais kažkaip sugebėdavome susitarti, jei reikėdavo, ir po darbo valandų.
Belieka tik apgailestauti, kad Lazdijų rajono žmonės neturėjo galimybės išgirsti savo pačių išrinktos merės pozicijos įvairiais rajonui aktualiais klausimais.“
A. Miškinienė:
„Dalyvauti radijo laidoje, transliuojamoje iš Veisiejų, negalėjau, nes tuo metu buvau kitoje Lazdijų rajono vietoje. Noriu pabrėžti, kad liepos 23 dieną, gavusi LRT žurnalisto kvietimą, tikrai ketinau dalyvauti laidoje. Vis dėlto sutartu laiku nesulaukusi žadėtos tikslesnės informacijos, maniau, kad interviu su manimi nebenumatytas ir suplanavau kitus tos dienos darbus. Liūdna, kad taip nepalankiai susiklostė aplinkybės, tačiau paskutinę naktį keisti suplanuotos dienotvarkės tikrai negalėjau.“

Nuskambėjo per visą Lietuvą
Skandalinga istorija, kai Lazdijų rajono merė savivaldybės įstaigoms neleido pasirinkti, kurį rajono laikraštį prenumeruoti, bet rekomendavo rinktis „Lazdijų žvaigždę“, tuo sumindydama laisvos spaudos ir demokratijos principus, nuskambėjo ne tik rajone, apskrityje, bet ir visoje Lietuvoje. Šiai išskirtinei situacijai buvo skirta speciali Lietuvos nacionalinio radijo laida, kuri buvo transliuota klausomiausiu laiku.
Apie skandalą ir demokratijos laidotuves Lazdijų rajone išgirdo šimtai tūkstančių klausytojų visoje Lietuvoje.
Pateikiame „Dzūkų žinių“ skaitytojams šios laidos tekstinį variantą. Laidą vedė žurnalistė Madona Lučkaitė.
Žurnalistė: Lazdijų rajono valdžia kitais metais siūlo prenumeruoti vieną iš dviejų rajono laikraščių ir rinktis ne „Dzūkų žinias“, kurios merę vis pakritikuoja, o kitą laikraštį – „Lazdijų žvaigždė“, kuri merės paprastai nekritikuoja. Lazdijų savivaldybės merė Ausma Miškinienė šiandien nereagavo į mūsų skambučius. Tuo metu „Dzūkijos televizijai“ Ausma Miškinienė pripažįsta, kad rekomendacijos savivaldybės įmonėms rašytos buvo ir rekomenduota rinktis vieną laikraštį.
Ausma Miškinienė: Tokio nurodymo prenumeruoti vieną ar kitą nebuvo, administracijoje diskutuodami priėmėme sprendimą peržiūrėti visą spaudą, ką prenumeruoja iš mūsų mokėtojų pinigų išlaikomos įstaigos. Ir mes matome, kad prenumeratoms išleidžiamas pinigų kiekis tikrai yra didelis. Per metus apie 9 tūkst. eurų – praeitais metais spaudai tai yra tikrai daug, mes galime taupyti spaudai. Administracija dėliodama ir skaičiuodama tikrai parašė Dokumentų valdymo skyriaus vedėjai rinktis vieną. Kadangi renkamės vieną, tai pagal tiražą, ir rekomendacijos įstaigoms rinktis vieną. Kiekvienas vadovas priima sprendimą. Ir yra atsakingas už tą sprendimą. Tai bet kuriuo atveju, jei yra asignavimai, sprendžiama, kaip juos naudoti. Ir vadovai turi teisę nuspręsti. Pabrėžiu, kad visose bibliotekose bus užprenumeruoti visi laikraščiai, dėl mokyklų prenumeratos sprendžia įstaigų vadovai. Jie pasirinks, ką prenumeruoti. Bet mes kaip lyderiai, kaip rajono vadovai sakome argumentus. Skaičiavimai tikrai yra ekonominiai, ir mes atsisakome ne tik vieno rajoninio laikraščio, mes atsisakome regioninių laikraščių ir nacionalinių laikraščių. Lazdijų rajono biudžetinės įstaigos, mano manymu, tikrai turi skirti laiko pažinimui tiek pasaulio, tiek kas vyksta aplink arti, bet mes turime puikų bibliotekų tinklą ir jame visą eilę rajono ir regiono žiniasklaidos. Kviečiu ten eiti visus ir skaityti.
Žurnalistė: Tai buvo merės pasisakymas per „Dzūkijos televiziją“. Į laidos „Lietuvos diena“ redaktoriaus skambučius merė Ausma Miškinienė neatsakinėjo.
Situaciją komentavo Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto docentas dr. D. Jastramskis.
D. Jastramskis: Tai turėtų aiškintis Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Jie aiškinasi vienokį ar kitokį politikų elgesį, ar tai nėra kokių nors interesų konfliktas, ar tai nėra nusižengimas. Bet įvertinus merės rekomendaciją, tai ji nėra korektiška. Pasireiškia požiūris į žiniasklaidą ir jis nėra kažkoks išskirtinis. Iš politikų girdime norus, kokia ta žiniasklaida turėtų būti, kad ji būtų palankesnė ir apskritai įsiterptų į jų politinę komunikaciją. Lazdijų atveju matome, kad valdžios kai kas netenkina ir atliekamas ekonominis veiksmas. Tai vėl nieko originalaus, tokie metodai yra taikomi prie pačių įvairiausių valdžios formų. Priklauso nuo to, kas toje valdžioje sėdi ir tuos metodus taiko.
Žurnalistė: Ar jus įtikina merės argumentai, kad per daug spaudos prenumeruoja įmonės, kad bibliotekose gali pasiskaityti iš mokesčių mokėtojų pinigų išlaikomų įstaigų vadovai?
D. Jastramskis: Ekonominiai argumentai yra tik pretekstas, reikia juk paaiškinti simpatijų ir antipatijų principus, tada ištraukiamas ekonominis argumentas. Tai nėra išsamus ir korektiškas aiškinimas siekiant, kad gražiau atrodytų toks sprendimas.

Šių metų vasario 1 d. V. Šimkonis pagaliau buvo atleistas iš darbo. Tam, kad suprastų, jog šis žmogus nebuvo tinkamas šiam postui, merei prireikė beveik metų.

Beveik metus palaikė V. Šimkonį
Praėjusį lapkritį buvo pasklidę gandai, neva merės netenkina tuometinio ligoninės vadovo V. Šimkonio veikla ir ji rimtai svarsto jo atleidimo klausimą. Tada „Dzūkų žinios“ pateikė merei klausimus dėl ligoninės veiklos, tačiau tuomet merė paneigė šiuos gandus. Panašu, jog tada ją dar tenkino V. Šimkonio darbas:

– Gerbiamoji mere, kaip vertinate Lazdijų ligoninės veiklą? Ar, Jūsų nuomone, jos veikla pateisina rajono žmonių lūkesčius? Ar Jus tenkina ligoninės vadyba?
– Ligoninė yra viena svarbiausių įstaigų mūsų rajone. Šiuo metu joje dirba daug tiek Lazdijų rajone gyvenančių, tiek atvykstančių gydytojų, visi jie – aukštos kvalifikacijos, ligoninės paslaugų spektras pakankamai platus, kokybiškas, paslaugos teikiamos laiku. Susitikimuose su gyventojais girdžiu įvairių atsiliepimų. Žmogus yra pats svarbiausias, dėl to ligoninės vadovą ir personalą skatinu ne tik gerai atlikti tiesioginį savo darbą, bet ir nepristigti atjautos žmogui bei jo negalavimams.

– Kaip vertinate V. Šimkonio įvykdytus teisiniu požiūriu neteisėtus darbuotojų atleidimus? Ar nesvarstote galimybės pasiūlyti V. Šimkoniui sumokėti iš savo kišenės ligoninės patirtus nuostolius, susijusius su išmokomis neteisėtai atleistiems darbuotojams?
– Neigiamai vertinu tiek neteisėtą darbuotojų priėmimą, tiek atleidimą. Jei tik būtų teisinės galimybės, ligoninei padarytus nuostolius iš savo kišenės pasiūlyčiau atlyginti visiems, kurių sprendimai tuos nuostolius sąlygojo. Jei klausiate apie patarėjus, tai, visų pirma, jie priimti buvo neteisėtai ir tai padarė ne V. Šimkonis.

– Ar tiesa, kad Jūs esate užsiminusi, jog pasibaigus nedarbingumo pažymai V. Šimkoniui bus pasiūlyta atsistatydinti?
– Netiesa. Pasibaigus V. Šimkonio nedarbingumo pažymai pasiūlysiu jam dar daugiau dėmesio skirti ligoninėje dirbančiam personalui, jo motyvavimui, darbo sąlygų gerinimui bei pacientų ir jų artimųjų lūkesčių pateisinimui.

Šių metų vasario 1 d. V. Šimkonis pagaliau buvo atleistas iš darbo. Tam, kad suprastų, jog šis žmogus nebuvo tinkamas šiam postui, merei prireikė beveik metų.
„Dzūkų žinios“ pateikė tik nedidelę dalį situacijų, apie kurias buvo rašoma laikraštyje, kurias įvertino ekspertai, pasisakė merė.

Pateikiame Lazdijų rajono savivaldybės tarybos opozicijos pastabas apie merės darbą:

  1. Nesutvarkytas Barčių kelias, nors viskas buvo parengta.
  2. Netinkamai parengtas ir vykdomas švietimo tinklo optimizavimas.
  3. Perdėtas dėmesys merės savireklamai ir savo įvaizdžiui.
  4. Netinkamas kai kurių savivaldybės biudžeto segmentų formavimas.
  5. Sporto centro projekto atsisakymas, nors viskas buvo parengta.
  6. Labai rizikingas ir neperspektyvus sprendimas pritaikyti policijos pastatą sporto centrui ir autobusų stočiai.
  7. Ligoninės vadovo problemos sprendimo vilkinimas.
  8. Nesavalaikis ir neatsakingas karščiavimo klinikos kūrimo procesas.
  9. Abejotino naudingumo užsienio kelionės, nuslėptas įsakymas dėl dienpinigių.
  10. Neadekvačiai didelės premijos paskyrimas vos pusmetį dirbusiai administracijos direktorei.
  11. Elektrinio autobuso atsisakymas.
  12. Socialiai neteisingas savivaldybės ir įstaigų darbuotojų metinių premijų paskirstymo principas.

P. S. Gaila, kad negalėjome skaitytojams pateikti merės nuveiktų darbų sąrašo, ko gero, vienas kitas lazdijietis sugebės perskaityti keliolikos ar keliasdešimties puslapių apimties oficialią merės veiklos ataskaitą ir apie svarbiausius merės darbus papasakos savo šeimos nariams, pacituos socialiniuose tinkluose, o pasibaigus karantinui detaliai ir plačiai apšvies savo draugus ir bendradarbius. Tad kokia prasmė merei apie nuveiktus darbus pasakoti rajono laikraščiui? Ir dar ne tam, su kuriuo savivaldybė palaiko broliškus santykius…

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: