Dzūkų žinios

Po sudėtingų viražų Lazdijuose atidaryta karščiavimo klinika

Dalintis:
Karščiavimo kliniką rasite adresu Kauno g. 8, Lazdijai. Pacientai priimami darbo dienomis nuo 8.00 iki 12.00 valandos. Dėl detalios informacijos kreiptis tel. 8 616 74803. (lazdijai.lt nuotr.)

Šią savaitę Lazdijuose svarbus įvykis – po dešimties dienų ieškojimų ir vienas kitą keičiančių sprendimų pagaliau buvo atidaryta karščiavimo klinika. Šios įstaigos įkūrimą inicijavo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, kovo pabaigoje nurodęs visoms savivaldybėms savo teritorijose įsteigti specialius punktus karščiuojančių ir kitų koronavirusui būdingų simptomų turinčių žmonių patikrai.
Lazdijų rajono savivaldybė kovo 27 dieną viešai pranešė, kad karščiavimo klinika netrukus pradės veikti Lazdijuose. Tačiau netrukus pakeitė savo poziciją ir nusprendė, jog karščiuojantys Lazdijų žmonės važiuos tikrintis į Alytaus karščiavimo kliniką. Paskui nuomonė vėl buvo pakeista ir apsispręsta karščiavimo kliniką steigti Lazdijų pirminės sveikatos priežiūros centro patalpose.

Patyrė daug nepatogumų
Raminta pasakojo apie savo patirtį, kai ieškojo galimybės savo sergančius tėvus patikrinti karščiavimo klinikoje.
„Mano mama turėjo kontaktų su iš užsienio grįžusiais asmenimis. Jai pakilo temperatūra ir nusprendžiau ją ir kartu gyvenantį tėtį patikrinti karščiavimo klinikoje. Šeimos gydytoja davė Lazdijuose dirbančio gydytojo telefoną, ji sakė, kad šis gydytojas vadovauja karščiavimo klinikai. Kai paskambinome, jis pasakė, kad Lazdijuose nėra tokios įstaigos, ir patarė kreiptis į Alytų“, – pasakojo Raminta.
Ji sakė, jog susiskambino su Alytaus medikais ir nuvažiavo į ten veikiančią karščiavimo kliniką. Tėvai buvo apžiūrėti, paimtas tepinėlis tyrimams.
„Sugaišome daug laiko, teko būti viešose vietose, jei tuo metu klinika būtų veikusi Lazdijuose, tikrai situacija būtų paprastesnė“, – sakė Raminta.

A. Veryga pakeitė teisės aktus
„Dzūkų žinios“ paprašė savivaldybės pakomentuoti karščiavimo klinikos steigimo peripetijas.

– Prieš 10 dienų viešai buvo paskelbta, kad Lazdijuose bus steigiama karščiavimo klinika, tačiau ji iškart nebuvo įsteigta, kodėl?
– Iš karto karščiavimo klinika nebuvo atidaryta dėl to, kad atlikus visus parengiamuosius darbus buvo susidurta su specialistų, kurie turi galimybę dirbti minėtoje klinikoje, trūkumu. Atkreipiame Jūsų dėmesį, kad pirminiame teisės akte, nustatančiame karščiavimo klinikų steigimo tvarką ir keliamus reikalavimus, buvo nurodyta, kad jos turi veikti 12 valandų per parą, o jose kas 4 valandas turi keistis medicinos darbuotojai, kurių kvalifikacija taip pat buvo nurodyta konkrečiai. Deja, 3 atskirų komandų pagal nurodytus reikalavimus sukomplektuoti nebūtų pavykę, o jei jos būtų buvusios sukomplektuotos, būtų kilę problemų teikiant šeimos gydytojų konsultacijas rajono gyventojams. 

– Kodėl pradžioje buvo pasirinktas naudojimosi Alytaus paslaugomis variantas, tačiau paskutinę minutę šios minties atsisakyta?
– Bendradarbiauti su Alytaus miesto savivaldybe buvo svarstoma siekiant kuo skubiau suteikti Lazdijų rajono gyventojams galimybę naudotis karščiavimo klinikoje teikiamomis paslaugomis bei apsaugoti tiek Lazdijų ligoninėje, tiek kitose pirminės sveikatos priežiūros įstaigose dirbančių specialistų ir jų gydomų pacientų sveikatą. Vis dėlto džiaugiamės, kad sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga patvirtino regionams itin aktualius karščiavimo klinikų steigimą reguliuojančio teisės akto pakeitimus ir galėjome operatyviai sugrįžti prie tikslo įsteigti karščiavimo kliniką Lazdijuose. Šis sprendimas sąlygojo tai, kad gyventojams reikiama paslauga teikiama arčiausiai jų gyvenamosios vietos.

– Ar tarybos opozicijos kreipimasis dėl karščiavimo klinikos turėjo įtakos, kad būtų nuspręsta ją steigti Lazdijuose? 
– Ne, tikrai ne. Kai buvo gautas Jūsų minimas kreipimasis, sprendimas dėl karščiavimo klinikos steigimo Lazdijuose ne tik buvo priimtas, bet ir pradėtas įgyvendinti. Dar kartą informuojame, kad tai, jog karščiavimo klinika įsteigta Lazdijuose, o ne bendradarbiaujama su Alytaus miesto savivaldybe, sąlygojo sveikatos apsaugos ministro patvirtintas karščiavimo klinikų steigimą reguliuojančio teisės akto pakeitimas. Pažymime, kad informacija apie minėto teisės akto pakeitimą Lazdijų rajono savivaldybę pasiekė gerokai anksčiau nei opozicijos lyderio kreipimasis. Svarbu tai, kad prašymą pasirašęs A. Margelis kaip tinkamas patalpas karščiavimo klinikai minėjo patalpas Lazdijų ligoninės 5 aukšte ir tai tik patvirtina, kad buvęs meras nėra susipažinęs su karščiavimo klinikoms keliamais reikalavimais ir jam, jei jis vis dėlto supranta savo siūlymo pasekmes, ligoninės darbuotojų ir pacientų sveikata visiškai nerūpi.

Pasitikrinti nukreips šeimos gydytojas
– Kur veikia Lazdijų karščiavimo klinika? Ar sugebėjote įvykdyti visus tokio pobūdžio įstaigai keliamus reikalavimus?
– Karščiavimo klinika įkurta Lazdijuose, VšĮ Lazdijų rajono savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centro patalpose. Žinoma, visi karščiavimo klinikai keliami reikalavimai įgyvendinti. Priešingu atveju, karščiavimo klinika nebūtų galėjusi pradėti veiklos.

– Ar turite galimybę atlikti testus COVID-19 virusui nustatyti?
– Taip.

– Kiek žmonių pasirengę dirbti karščiavimo klinikoje?
– Karščiavimo klinikoje dirba pagal nustatytus reikalavimus sukomplektuota medicinos darbuotojų komanda.

– Kiek žmonių apsilankė klinikoje pirmosiomis jos veiklos dienomis?
– Gyventojai į karščiavimo kliniką gali atvykti tik gavę šeimos gydytojo siuntimą. Pirmomis dienomis į šeimos gydytojus nesikreipė pacientai, kuriuos, jų nuomone, būtų tikslinga nukreipti į karščiavimo kliniką. Tikimės, kad mūsų rajono gyventojai išvengs koronavirusinės infekcijos, nesirgs gripu, neperšals ir šioje klinikoje jiems lankytis neteks. Dėl to pasistenkime visi, nes tai padaryti iš tiesų nesudėtinga, likime namuose, o jei būtina išeiti, dėvėkime būtinąsias apsaugos priemones.

– Kokiais atvejais galima kreiptis į kliniką ir kokius veiksmus reikia prieš tai atlikti?
– Į karščiavimo kliniką šeimos gydytojų nukreipiami karščiuojantys, viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomų turintys pacientai, dėl kurių diagnozės patikslinimo gydytojams reikalingi išsamesni tyrimai. Būtent karščiavimo klinikoje jiems bus atliekami išsamesni tyrimai bei paimtas mėginys koronavirusinei infekcijai patvirtinti arba paneigti. Šeimos gydytojas, identifikavęs poreikį gyventojui vykti į karščiavimo kliniką, nedelsdamas elektroniniu būdu užpildys siuntimą. Karščiavimo klinikos koordinatorius susisieks su pacientu ir pasakys vizito laiką bei paaiškins, kaip elgtis atvykus.

– Dėkojame už atsakymus.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: