Dzūkų žinios

Iš žydinčio miesto Lazdijai tapo nykia dykviete

Dalintis:

Kiekvieną pavasarį Lazdijų miesto svečius, rajono gyventojus viešose erdvėse džiuginę išpuoselėti gėlynai, floristinės kompozicijos šiemet dingo. Vietoj jų liko tik tušti žemės plotai ir dykvietės. Panašu, jog rajono valdžia nusprendė, kad, pasiteisinant karantinu, galima apleisti miestą ir nesirūpinti jo įvaizdžiu, nors kaimyniniuose Dzūkijos ir Suvalkijos miestuose ir per pandemiją žydi gėlės ir žaliuoja skverai. Tiesa, dviejose Lazdijų vietose galima pamatyti nedidelius gėlynus, tačiau juos sutvarkė ne miesto valdžia, bet savo kraštą mylintys žmonės.

Palygino su kitais miestais
„Dzūkų žinios“ sulaukė skaitytojų pastebėjimų ir nuotraukų, kuriose užfiksuotos apleistos Lazdijų viešosios erdvės, iki tol kiekvieną pavasarį nušvisdavusios įvairiaspalvėmis gėlėmis. Skaitytojai domėjosi, kodėl savivaldybė nesirūpina rajono centro įvaizdžiu ir apleido iki tol puoselėtus gėlynus.
„Mes šį pavasarį lankėmės Alytuje, Marijampolėje, Druskininkuose, ten žydi gėlynai, stebina išradingos želdinių kompozicijos, o Lazdijuose nyku kaip niekada. Gal tokia nykuma yra dėl COVID-19, bet pandemija juk visoje Lietuvoje, o kiti miestai sugeba pasigražinti“, – rašė skaitytoja „Dzūkų žinių“ socialinio tinklo paskyroje.
Ta pati skaitytoja atsiuntė nuotraukų, kaip šį pavasarį per karantiną kai kurie miestai, ypač Druskininkai, sugebėjo puikiai papuošti skverus ir viešąsias erdves išradingomis floristikos kompozicijomis.

Dėl visko kalta pandemija?
„Dzūkų žinios“ pasidomėjo, kodėl šį pavasarį Lazdijai liko nykūs, be gėlių ir dekoratyvinių augalų, kas yra atsakingas už tokią situaciją.
Į redakcijos klausimus atsakė Lazdijų miesto seniūnė Vaida Gazdziauskienė.

– Kas savivaldybėje atsakingas už Lazdijų miesto želdinius ir gėlynus bei Lazdijų puošybą gėlėmis?
– Už Lazdijų miesto puošybą gėlėmis atsakinga Lazdijų miesto seniūnija.

– Kiek pinigų savivaldybė šiemet skyrė Lazdijų želdiniams?
– Nors suplanuotą pavasarinių gėlių sodinimą dėl susiklosčiusios situacijos Lazdijų miesto seniūnija turėjo atidėti, tačiau kitų augalų sodinimas turėtų vykti kaip planuota. Gėlėms šiemet išleista suma bus mažesnė nei ankstesniais metais, nes, kaip jau minėjau, nebuvo pasodintos pavasarinės gėlės.

– Ar yra parengtas puošybos želdiniais ir dekoratyviniais augalais bei gėlėmis dizaino projektas?
– Šiemet, kaip ir kasmet, Lazdijų rajono puošyba gėlėmis buvo kruopščiai suplanuota, tačiau dėl susiklosčiusios situacijos ne visus planus galėjome įgyvendinti.

– Kodėl, lyginant su ankstesniaisiais metais, šiemet Lazdijai nepapuošti gėlėmis?
– Susidūrus su COVID-19 plitimo grėsme buvo įvesta daug draudimų, ribojimų ir rekomendacijų, ko iki šiol nėra buvę nei vienais metais. Būtent dėl karantino metu įvestų draudimų ir rekomendacijų nebuvo įdarbinti asmenys, kurie ir turėjo sodinti pavasarines gėles.

– Ar manote, jog Lazdijų papuošimas želdiniais yra svarbi miesto įvaizdžio dalis?
– Manau, kad tiek tinkamai prižiūrima augmenija, tiek švarios ir tvarkingos gatvės bei keliai yra labai svarbi miesto įvaizdžio dalis, tačiau dabar visų svarbiausia, mano nuomone, yra mūsų krašto gyventojų sveikata ir atsakingas bei apgalvotas elgesys.

Gėlininkas pats ėmėsi iniciatyvos
Redakcijos duomenimis, savivaldybė kasmet Lazdijų gėlynams sutvarkyti įsigydavo gėlių iš žinomo rajono gėlininko Ginto Vasiukonio ūkio, tačiau šį pavasarį iš jo gėlės Lazdijų papuošimui nebuvo pirktos.
Kas galėtų paneigti, jog tai savivaldybės kerštas ūkininkui už jo principingą poziciją ginant savo teisę prekiauti gėlėmis aikštelėje prie „Aibės“ parduotuvės.
Savivaldybė šią žiemą nusprendė, jog minėtoje aikštelėje gėlėmis galima prekiauti tik per didžiąsias metų šventes, o kitomis dienomis nuspręsta, jog gėlėmis dera prekiauti tik turguje.
Tokį valdžios sprendimą įvairioms valstybinėms institucijoms apskundė vienas iš didžiausių gėlių augintojų rajone G. Vasiukonis. Sulaukusi atsakingų institucijų pastabų dėl Konkurencijos įstatymo nesilaikymo, Lazdijų valdžia buvo priversta sušvelninti savo poziciją.
Pastebėjęs, jog šį pavasarį Lazdijai nepražydo gėlėmis, G. Vasiukonis ėmėsi iniciatyvos ir pats papuošė gėlėmis Nepriklausomybės aikštėje esantį paminklą. „Jei valdžiai nerūpi, kokius Lazdijus pamatys rajono svečiai ir vietos gyventojai, tai man tas rūpi, todėl nepagailėjau savo užaugintų gėlių“, – sakė G. Vasiukonis.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: