Dzūkų žinios

Pats ilgiausias rajono tarybos posėdis Lazdijų savivaldos istorijoje

Dalintis:
Adomo Žilinsko piešinys.

Lygiai prieš savaitę, balandžio 30 dieną, ketvirtadienį, vyko eilinis Lazdijų rajono savivaldybės tarybos posėdis. Tiesa, jis buvo neįprastas tuo, kad vyko karantino sąlygomis ir nuotoliniu būdu, kai visi rajono tarybos nariai buvo prie skirtingų kompiuterių ekranų. Gal todėl, bet gal ir dėl to, kad buvo svarstoma net daugiau nei septyniasdešimt klausimų, Lazdijų rajono savivaldybės tarybos posėdis truko rekordiškai ilgą laiką – net septynias valandas! Prasidėjo dešimtą valandą ryto, o baigėsi septynioliktą valandą po pietų. Galima drąsiai teigti, kad buvo pasiektas rekordas ir šis Lazdijų rajono tarybos posėdis tapo pačiu ilgiausiu per trisdešimt Lazdijų rajono savivaldos metų. Taip pat šis posėdis galbūt tapo ir ilgiausiu tarybos posėdžiu ne tik Lazdijų, bet ir visos Lietuvos savivaldos istorijoje. Lietuvos įvairių rekordų fiksavimo agentūra turėtų pasidomėti šiuo faktu ir įtraukti į savo žinynus.
Minėtame Lazdijų rajono tarybos posėdyje buvo išnagrinėta daug klausimų, bet bene svarbiausiu tapo itin ilgai trukusi diskusija dėl Lazdijų sporto centro statybos. Atrodo, jau seniai dabartinė rajono valdžia galėjo pasinaudoti paliktu buvusios valdžios įdirbiu sprendžiant šį klausimą, bet vietoj to yra trypčiojama vietoje, brangus laikas bėga, o ankstesnės valdžios gauta piniginė parama Lazdijų sporto centro statybai byra kaip smėlis pro pirštus.
Dar praėjusią kadenciją Lazdijų valdžia apsisprendė dėl naujojo Lazdijų sporto centro statybos. Pernai, 2019 metais, Sporto centro perspektyvos buvo aiškios. Buvusi valdžia buvo parengusi visą naujojo sporto centro statybų planą, suruošusi dokumentus ir gavusi Valstybės investicinės programos (VIP) paramą. Buvo nuspręsta naująjį sporto centrą statyti senojo pastato vietoje ir jį praplėsti dvigubai. Buvo atlikti visi parengiamieji darbai, ekspertizės, techninis projektas ir daug kitų būtinų darbų. Šiam reikalui buvo išleista apie 100 tūkstančių eurų. Projekto sąmata siekė apie 3 mln. eurų. Jau buvo gauta per 90 tūkst. eurų iš VIP lėšų, tad buvo galima pradėti darbus. Taip pat buvo numatytas 30 procentų dydžio savivaldybės kofinansavimas. Jei viskas būtų vykę pagal planą, jau gal net šiais, o kitais metais tai tikrai būtume turėję naują sporto centrą. Be to, prieš metus Lazdijuose lankėsi premjeras S. Skvernelis. Lyg ir buvo gautas jo pritarimas sporto centro statybai.
Bet atėjus naujajai rajono valdžiai situacija iš esmės pasikeitė. Senasis projektas buvo išmestas į šiukšlių dėžę ir apsispręsta nestatyti naujo sporto centro, bet jį įkurti policijos pastate. Kadangi pastatą savivaldybė savo žinion perims tik metų pabaigoje, sporto centro įkurdinimo ir įrengimo klausimas nusikelia neribotam laikui. Naujoji valdžia kažkodėl nusprendė, jog buvusios valdžios parinkta vieta netinka sporto centrui, ir vicemeras A. Klėjus su kompanija ėmė ieškoti jam kitos vietos. Kadangi darbai neprasidėjo, VIP skirtų pinigų savivaldybė neteko.
Tad lieka neatsakytas itin svarbus klausimas: kodėl naujoji valdžia atsisakė naujo sporto centro statybos? Buvusi rajono valdžia buvo atlikusi tikrai nemažai darbų ir, atrodo, beliko juos tęsti ir sėkmingai pabaigti Lazdijams itin svarbaus objekto statybą. Deja, šia tema naujoji rajono valdžia tyli lyg vandens į burną prisisėmusi.
Taigi naujas sporto centras nebus statomas. Dabartinė valdžia kalba apie tai, kad jis bus perkeltas į policijos pastatą. Valdantieji sporto salės įrengimui siūlo skirti 2,5 milijono eurų. Susidaro įspūdis, kad nebuvo atlikti jokie skaičiavimai, o ši suma buvo paimta nežinia iš kur. Kas gali pasakyti, ar buvo atlikta ekspertizė ir parengtas techninis projektas?
Savaime aišku, kad netekus Vyriausybės skirtų pinigų, nėra garantijos, kad po naujų Seimo rinkimų suformuota nauja Vyriausybė skirs pinigų sporto centro statybai, nes nepradėtam projektui pinigai skiriami itin sunkiai. Prabėgo jau vieneri naujos Lazdijų rajono valdžios darbo metai, ir nėra jokio, net paties menkiausio, žingsnio į priekį. Apskritai galima drąsiai teigti, kad tokiais tempais dirbdama Lazdijų rajono savivaldybė per šią kadenciją sporto centro tikrai nepastatys.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: