Dzūkų žinios

Tik laiku apginta laisvė nulėmė dabartinę suomių laimę

Dalintis:
Adomo Žilinsko piešinys.

Šiemet Jungtinės Tautos paskelbė laimingiausių pasaulio šalių sąrašą. Suomija trečią kartą iš eilės tapo laimingiausia šalimi pasaulyje, o Lietuva užima 41-ąją vietą ir yra laimingiausia iš Baltijos šalių, sakoma paskelbtoje Jungtinių Tautų ataskaitoje. Pirmasis JT „Pasaulio laimės indeksas“ buvo paskelbtas 2012 metais. Sąrašas sudaromas remiantis įvairiais veiksniais: vienam gyventojui tenkančia BVP dalimi, duomenimis apie gyventojų sveikatą ir medicinos prieinamumą, socialines pašalpas, pilietines laisves ir korupcijos paplitimą. Šių metų ataskaitoje buvo įvertintos 153 valstybės.
Į laimingiausių šalių dešimtuką taip pat patenka Danija, Šveicarija, Islandija, Norvegija, Nyderlandai, Švedija, Naujoji Zelandija, Liuksemburgas, Austrija. Tuo metu nelaimingiausios šalys – Afganistanas, Pietų Sudanas, Zimbabvė. Tarp trijų Baltijos valstybių aukščiausiai – į 41-ą vietą – pakilo Lietuva, Latvijai atiteko 57-a vieta, o Estija liko 51-a. Rusijai šį kartą teko 73-a, Baltarusijai – 75-a, o Lenkijai – 43-ia vieta.
Panagrinėjus šį tarptautinės organizacijos pateiktą laimingiausių pasaulio valstybių sąrašą galima iš karto atkreipti dėmesį į tai, kad laimingiausios pasaulyje yra tos šalys, kurios išvengė ilgus metus trukusios sovietinės okupacijos ir turėjo galimybę ilgą laiko tarpą laisvai vystytis. Galima neabejoti, kad Lietuva irgi būtų tarp pirmaujančių pasaulio laimingiausių valstybių sąraše, jeigu būtų išvengusi pusę amžiaus trukusios sovietinės okupacijos. Pastaroji lėmė ne tik materialinį mūsų atsilikimą nuo laisvojo demokratinio Vakarų pasaulio valstybių, bet ir dvasinių vertybių iškraipymą ir išsigimimą. Galima pažymėti, kad laisva ir nepriklausoma tarpukario Lietuva savo ekonominiu išsivystymu niekuo neatsiliko nuo tokių valstybių kaip Danija, Suomija ar Norvegija. Kitokia buvo ir tarpukario Lietuvos dvasinė gyventojų būklė. Jeigu dabar pirmaujame pasaulyje pagal savižudybių skaičių, tai tarpukario Lietuvoje savižudybių skaičius buvo vienas mažiausių visoje Europoje.
Jeigu laisvoje tarpukario Lietuvoje vyravo tokios savybės kaip sąžiningumas, žodžio laikymasis, padorumas ir kitos panašios dorybės, tai sovietmečiu įsivyravo melas, vagystės ne tik iš darboviečių, bet ir apskritai, žodžio nesilaikymas, apgavystės, korupcija. Tad ir dabar tenka pastebėti, kad materialiai atsigauti po okupacijos yra žymiai lengviau. Praėjus trims dešimtmečiams po nepriklausomybės atkūrimo pasiekėme septyniasdešimt penkis procentus labiausiai išsivysčiusių pasaulio valstybių išsivystymo lygio. Žymiai sunkiau sekasi susidoroti su blogu sovietmečio dvasiniu palikimu. Tam įveikti prireiks žymiai daugiau metų.
Jeigu Suomija irgi būtų pavergta sovietinio Stalino režimo, ji būtų sulaukusi tokio pat liūdno likimo, kaip ir Lietuva, Latvija ir Estija. Suomių garbei reikia pasakyti, kad jie stojo į aršų ir itin daug aukų pareikalavusį karą su sovietine imperija ir didvyriškai kaudamiesi apgynė savo šalį ir galimybę laisvai ir demokratiškai gyventi ir vystytis.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: