Dzūkų žinios

Darbo sutarties nutraukimas šalių susitarimu

Dalintis:

Laikui bėgant keičiasi aplinkybės bei situacija ir tai, kas kelerius metus tenkino darbuotoją ar tiko darbdaviui, vieną dieną gali pasikeisti. Esami darbo santykiai gali nebeatitikti nė vienos darbo sutarties šalių lūkesčių. Kai darbuotojo atliekamos funkcijos, darbo sutarties ir darbo sąlygos nebetenkina nei darbuotojo, nei darbdavio, darbo santykius galima nutraukti šalių susitarimu pagal Darbo kodekso (DK) 54 straipsnį. Tai vienas iš tiesioginio dialogo darbo santykiuose tarp darbuotojo ir darbdavio pavyzdžių.
Norint nutraukti darbo sutartį šio straipsnio pagrindu, tai gali padaryti bet kuri iš darbo santykių šalių – tiek darbuotojas, tiek darbdavys. Tačiau svarbu paminėti, kad norint, jog darbo santykiai pasibaigtų, turi būti laikomasi DK įtvirtintos darbo santykių nutraukimo procedūros. Nutraukiant darbo sutartį šalių susitarimu labai svarbi darbo sutarties šalių tikroji valia. Ta šalis, kuri pateikia raštišką pasiūlymą nutraukti darbo sutartį šiuo pagrindu, negali gauti kitos šalies sutikimo naudojant prievartą, apgaulę, kitus neleistinus veiksmus ar neleistiną poveikį.
Pirmas dalykas, ką turi padaryti darbuotojas arba darbdavys, norintis darbo santykius pabaigti darbo sutartį nutraukiant šalių susitarimu, tai pateikti pasiūlymą kitai darbo sutarties šaliai. Jis turi būti pateiktas raštu. Tai reiškia, kad žodinis pasiūlymas dėl darbo santykių nutraukimo, juridinės galios neturėtų. Pagal jau minėtą DK 54 straipsnio 2 dalį, pasiūlyme turi būti išdėstytos darbo sutarties nutraukimo sąlygos, t. y. nuo kada pasibaigia darbo santykiai, koks yra kompensacijos dydis, kokia nepanaudotų atostogų suteikimo tvarka, atsiskaitymo tvarka ir kita. Pagal DK nuostatas, darbo sutarties šalims turi būti suteikiamas penkių darbo dienų terminas pasiūlymui apsvarstyti.
Sutikimas dėl darbo sutarties nutraukimo taip pat turi būti pateiktas raštu. Jeigu darbo sutarties šalis per penkias darbo dienas neatsako į pasiūlymą, laikoma, kad pasiūlymas nutraukti darbo sutartį atmestas ir darbo santykiai tęsiasi toliau. Taip pat reikėtų paminėti, kad aukščiau nurodyto straipsnio 4 dalis suponuoja, kad nutraukiant darbo sutartį šalių susitarimu gali būti sudaromas ir darbo šalių susitarimas dėl darbo santykių pasibaigimo šiuo pagrindu. Visgi, kad ateityje nekiltų nesusipratimų ir ginčų, rekomenduojame prie pasiūlymo pasirengti ir pasirašyti atskirą susitarimą dėl darbo santykių pasibaigimo šalių susitarimu. DK darbo sutarties šalims nenumato galimybės vienašališkai atšaukti jau duoto rašytinio sutikimo dėl darbo sutarties nutraukimo šalių susitarimu.
Galiausiai reikia dar kartą prisiminti, kad ir pasiūlymas, ir susitarimas turi būti parengtas aiškus ir išsamus, juose turi atsispindėti visos darbo sutarties nutraukimo sąlygos ir tikroji šalių valia. Darbo sutarties nutraukimas (jo teisėtumas) darbdavio valia šalių gali būti ginčijamas darbo ginčams dėl teisės nustatyta tvarka.
Jei turite daugiau klausimų, kviečiame konsultuotis su Valstybine darbo inspekcija arba įsilieti į socialinį dialogą internete adresu https://www.socdialogas.lt/.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: