Dzūkų žinios

Kartodromo įkūrėjas S. Ramanauskas: „Reikia išlaikyti inovatyvų jaunimą rajone“

Dalintis:
Kartodromo įkūrėjas Svajūnas Ramanauskas: „Dirbant kitiems nuolat kirbėdavo mintis, jog galima padaryti kažką savo, galbūt geriau, galbūt kitaip, bet savo.“

Kartais ne tik valdžios vieši svarstymai apie naujus projektus ir valdiškų pinigų stumdymas gali suteikti vilties svajojant apie naujas Lazdijų perspektyvas. Geresnį rajono įvaizdį gali kurti ir jaunų, iniciatyvių lazdijiečių projektai, gimę iš noro ieškoti naujų veiklos sričių ir pramogų savo krašto žmonėms, rajono svečiams bei svajonės plėtoti savo verslą.
Viena iš tokių drąsių ir veržlių asmenybių – Svajūnas Ramanauskas, buvusiame Baltijos siuvyklos pastate netrukus atidarysiantis kartodromą. Prieš tai Svajūnas dirbo savivaldybės Ekonomikos skyriuje ir sprendė rimtus klausimus, o paskui sugalvojo imtis savo verslo – steigti kartodromą. Apie šio objekto atsiradimą, svajones ir perspektyvas kalbamės su naujo pramogų objekto įkūrėju Svajūnu.

– Svajūnai, kaip kilo mintis atidaryti kartodromą? Ar tai seniai brandinta svajonė, ar spontaniškas sprendimas?
– Mintis kilo, kaip ir visos mintys, spontaniškai. Tačiau ruošiamasi tam buvo daugiau nei kelerius metus.

– Ar anksčiau turėjote sąsajų su kartingais ir šia pramoga? Su kokiais sunkumais susidūrėte įrengdami kartodromą?
– Vienintelė sąsaja su šiuo sportu – tai vienintelis apsilankymas Kaune esančiame kartodrome. Tačiau šiuolaikiniame pasaulyje žinios apie šį sportą susikaupė pakankamai greitai besidomint Lietuvos bei užsienio praktika. Kai dėl sunkumų, tai jų, kaip ir kitose veiklose, tikrai buvo ir, tikiu, dar bus, bet esame jauni, veržlūs, orientuoti į kokybę žmonės ir manome, kad sunkumai tai tik mokymosi dalis.

– Ar darbas savivaldybėje padėjo apsispręsti dėl savo verslo įkūrimo?
– Nesiejant su konkrečiu darbu, apskritai, visi prieš tai buvę darbai padėjo apsispręsti dėl veiklos. Visur dirbant, nuolat kirbėdavo mintis, jog galima padaryti savo, galbūt geriau, galbūt kitaip, bet savo.

Šiuo metu kartodrome yra 5 greiti kartingai, tad vienu metu trasoje galės važiuoti iki penkių asmenų.

– Kaip suradote vietą kartodromui?
– Žinote, kaip sakoma, kas ieško, tas randa, tačiau reikia pripažinti, jog vietos paieškos buvo bene daugiausia pastangų pareikalavęs darbas. Buvo apžiūrėta ne viena vieta, buvo net jau suderinta kita vieta, tačiau dėl techninių specifikacijų, deja, netiko. Ir tik paskutiniu momentu pavyko susiderinti šią vietą, kur ir esame dabar.

– Kokios pramogos ten bus teikiamos? Kiek žmonių vienu metu galės pramogauti?
– Šiuo metu yra kartodromas su penkiais greitais kartingais, tad planuojame, kad vienu metu galės važiuoti iki penkių asmenų. Ateityje numatyta ir kitų veiklų, tačiau šį klausimą paliksime ateičiai, galbūt Lazdijus pavyks nustebinti ir dar kartą.

– Kaip įsivaizduojate, kas bus kartodromo lankytojai? Ar tikitės sulaukti svečių iš užsienio?
– Tikimės, kad kartodromo lankytojai bus daugiausia Lazdijų krašto gyventojai, vasaromis galbūt rajono svečiai. Kadangi Lazdijai specifinis pasienio miestelis, tikrai neatmetame galimybės, kad ir užsieniečiai gali turėti noro ir užsidegimo aplankyti mūsų kartodromą.

– Ar ši pramoga veiks tik vasarą, ar ištisus metus?
– Pradžioje dėl vietos specifikos buvo tikimasi, kad tai bus tik sezoninė veikla, tačiau įsikūrę šiose patalpose, neatmetame galimybės, kad dirbsime ištisus metus, nepriklausomai nuo oro sąlygų.

– Ar esate susipažinęs su analogiškais objektais kitose Lietuvos vietose? Jei taip, tai kokių dalykų iš jų pasimokėte?
– Įgyvendinant šį projektą, teko apžvelgti ne vieną panašų objektą tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Žinoma, stengiamės lygiuotis tik į geriausius ir mokomės bei augame nuolatos.

– Jūs kuriate Lazdijuose naują verslą ir didinate šio krašto patrauklumą. Ar sulaukėte pagalbos ar pritarimo iš savivaldybės pusės?
– Tiesą sakant, kad nelabai ir kreipiausi kažkokios pagalbos ar paramos. Per daug neužtikrintumo buvo Lietuvoje dėl karantino ir kitų priežasčių, dėl to nežinojome, ar pavyks startuoti. Žinoma, pagalba ir pritarimas puikūs dalykai, bet, manau, iš pradžių reikia patiems parodyti iniciatyvą bei darbštumą.

– Ko reikia, kad Jūsų pavyzdžiu pasektų kiti iniciatyvūs lazdijiečiai ir kurtų naujus vietiniams ir rajono svečiams patrauklius verslus?
– Mano nuomone, jei iniciatyvus, tai jis ir darys. Bėda kitur. Bėda, kad tie iniciatyvūs kuria ne Lazdijuose. Tad manau, jog didžiausią verslų ar kitaip darbo vietų potencialą pasieksime tik išlaikę inovatyvų jaunimą rajone. Tik norėčiau pabrėžti, jog pasaulio pamatyti, norint į viską žiūrėti plačiau, tikrai reikia.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: