Dzūkų žinios

KETVIRTADIENIO AIDAS

Dalintis:

Aidas Kelionis

Esu labai patenkintas, kad tuo metu, kai augau, nebuvo šiuolaikinių išmaniųjų technologijų, o įvairios informacijos tekdavo ieškoti enciklopedijose, žodynuose, žinynuose, laikraščiuose ir žurnaluose. Žinoma, tuo metu informacija žmogų pasiekdavo žymiai lėčiau nei dabar, bet bent anksčiau įsimenama ji būdavo žymiai geriau, nes nūnai didelė jos gausa, lengvai pasiekiama naudojantis išmaniosiomis technologijomis, priverčia žmogų tinginiauti. Pastarasis žino, kad įsijungęs kompiuterį ar išmanųjį telefoną ją visuomet labai greitai suras.
Atrodytų, kad jaunimo, benardančio informacijos srautuose, daug ko galima paklausti. Bet vargu, ar daug iš jų pasakytų, kas 1982 metais laimėjo pasaulio futbolo čempionatą, išvardintų bent 15 JAV valstijų iš 50 ar pasakytų Nikaragvos ir Madagaskaro sostines. Jiems reiks laiko „pagūglinti“, kad sužinotų. Taip visiškai nelavinama atmintis. Be to, nereikia pamiršti, kad ne visa informacija, pateikiama internete, yra tiksli. Čia kompiuteris negali lygintis su žinynais, žodynais, enciklopedijomis, kurie išleisti po sunkaus ir kruopštaus ilgamečio, gausaus redakcijos kolektyvo darbo. Internetas suteikia paviršutiniškų žinių, bet jokiu būdu ne išprusimo ir erudicijos, jau nekalbant apie intelektą. Tekstas monitoriuje ar ekrane niekada neprilygs išspausdintam popieriuje: knygoje, laikraštyje, žurnale. Jau ne vieno žmogaus yra pastebėta, kad tekstas popieriuje yra ne tik maloniau ir mieliau skaitomas, bet ir geriau įsimenamas ir įsisavinamas.
Kompiuteris iškreipė ir muzikos rinką. Anksčiau konkrečios muzikos grupės gerbėjai laukdavo pasirodančio naujo jos kūrinio – plokštelės ar kompaktinio disko (CD) ir nusipirkdavo tikrą meno kūrinį. Ne tik su ilgai ir kruopščiai kurtu viršeliu, bet ir knygele su dainų tekstais bei originaliomis meniškomis iliustracijomis. Dabar gi viskas parsisiunčiama į kompiuterį ir dažniausiai nemokamai. Taip ne tik nesumokama muzikantams už talentą ir darbą, bet ir prarandamas savo muzikos kolekcijos komplektavimo džiaugsmas. Lyg į dailininko paveikslą žiūrėtum ne meno galerijoje ar namuose, o kompiuterio monitoriuje.
Medikai skambina pavojaus varpais. Pagal tyrimų rezultatus, dabartinių vaikų ir paauglių sveikatos būklė neretai tokia kaip pensininkų. Bet ar reikia tuo stebėtis? Besaikis smaksojimas prie kompiuterio ir išmaniojo telefono ekrano duoda savo neigiamus rezultatus. Dar liūdnesnės pasekmės bus ateityje. Ką ir bekalbėti, jeigu draugai mažame miestelyje vietoj to, kad susitiktų, bendrauja „Facebook“ arba rašinėdami šimtus SMS. Būtų gerai, jeigu jaunimas sugebėtų suderinti laisvalaikį prie kompiuterio su žaidimais lauke. Juk futbolo, gaudynių, slėpynių ar nerūpestingo kvailiojimo tyrame ore niekas nepakeis. Nesinori, kad beveik visas jaunimo gyvenimas persikeltų į internetą, socialinius tinklus, išmaniuosius telefonus, „Skype“ ir kitus šiuolaikinių technologijų plotus. Juk pastarosios turi padėti žmogui, o ne žmogus tapti jų tarnu ar net vergu.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: