Dzūkų žinios

Skaudžios pandemijos pasekmės – sumenkęs verslas, patuštintas savivaldybės biudžetas

Dalintis:
Apsaugos priemonėms (vienkartinėms veido kaukėms, antbačiams, respiratoriams, vienkartiniams kombinezonams, pirštinėms ir akiniams) — 36 840 eurų.

Oficialiai paskelbus apie karantino pabaigą, Lietuva pradėjo skaičiuoti dėl COVID-19 patirtus nuostolius. Kiekviena savivaldybė per pandemiją iš biudžeto išleido solidžias pinigų sumas, kurios nebuvo numatytos metų biudžete, nukentėjo vietinis verslas. Prireiks nemažai laiko ir pastangų, kad situacija būtų stabilizuota.
Apie per pandemiją patirtus Lazdijų rajono savivaldybės nuostolius kalbamės su Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktore Ilona Šaparauskiene.

– Kiek rajono savivaldybės biudžetui kainavo su COVID-19 susijusios priemonės?
– Apsaugos, profilaktikos, medicinos priemonėms ir darbams, susijusiems su grįžtančių iš užsienio rajono gyventojų parvežimu bei saviizoliacija dėl COVID-19 savivaldybė išleido 84 940 eurų. Dėl šios sumos kompensavimo rajono savivaldybės administracija kreipėsi į LR finansų ministeriją.

– Ar savivaldybė gavo papildomų pinigų iš Vyriausybės kovai su COVID-19? Jei gavo, tai kiek ir kam jie buvo panaudoti?
– Lietuvos Respublikos Vyriausybė kovai su COVID-19 yra numačiusi Ekonomikos skatinimo ir koronaviruso infekcijos (COVID-19) pasekmių mažinimo priemones, kurios skirtos spartinti investicijų programas. Lazdijų rajono savivaldybei buvo skirta 1227 tūkst. eurų: Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2020 m. gegužės 6 d. nutarimu Nr. 458 Lazdijų rajono savivaldybei lėšos skirtos dviejų projektų: „Pastatų komplekso Lazdijuose, Vytauto g. 18, rekonstravimas, Laisvės kovų muziejaus, fondų saugyklos ir edukacinės erdvės juose įrengimas bei įveiklinimas. II etapas“ – 214 tūkst. eurų, „Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos ugdymo aplinkos kokybės gerinimas“ – 1013 tūkst. eurų įgyvendinimo spartinimui.

– Kokius nuostolius dėl COVID-19 patyrė Lazdijų verslas ir turizmas?
– Savivaldybėje yra sudaryta COVID-19 ligos sukeltų padarinių Lazdijų rajono savivaldybėje poveikio mažinimo veiksmų įgyvendinimo komisija, kuri priima verslininkų prašymus ir teikia pasiūlymus dėl prašomos paramos. Savivaldybė yra gavusi kelių verslininkų prašymus dėl nuostolių, patirtų dėl karantino, kompensavimo: dėl atleidimo nuo nekilnojamojo turto, žemės nuomos, patalpų šildymo mokesčių.

– Kaip vertinate savivaldybės pastangas suvaldyti COVID-19? Kokios šios pandemijos pamokos?
– Savivaldybei pavyko suvaldyti situaciją, susidariusią dėl COVID-19 pandemijos. Lazdijų rajono savivaldybė Vyriausybės buvome minima kaip viena sėkmingiausiai COVID-19 problemą sprendusių savivaldybių. Pagrindinė pamoka – gebėjimas operatyviai dirbti komandoje. Daugelis savivaldybės darbuotojų, ypač tie, kuriems teko rūpintis grįžtančių iš užsienio gyventojų parvežimu, saviizoliacija, apgyvendinimu, savivaldybės ir jos įstaigų aprūpinimu apsaugos priemonėmis, vienišų, garbaus amžiaus bei neįgalių rajono gyventojų aprūpinimu vaistais, maisto produktais, dirbo neskaičiuodami darbo valandų.

– Ačiū už atsakymus.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: