Dzūkų žinios

Pavojingas bėglys iš Lazdijų sukėlė grėsmę tūkstančiams Lietuvos gyventojų

Dalintis:
Sodų gatvėje gyvenantį D. Armalį Lazdijų žmonės gerai pažįsta, jis laikomas asocialiu asmeniu. Žinomas jo įprotis piktnaudžiauti alkoholiu, nedirbti.

Kai žmogus atsiranda socialinio gyvenimo ir proto užribyje, daugeliui šalia jo esančių žmonių kyla gausybė problemų ir pavojų. Taip praėjusią savaitę atsitiko su lazdijiškiu Domininku Armaliu, kuris, užsikrėtęs COVID-19, sukėlė ant kojų medikus, policiją, Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą, laikinai sutrikdė Lazdijų rajono savivaldybės darbą, dėl vyriškio pavojingo elgesio buvo atšaukta grandiozinė, tūkstančius eurų kainavusi šventė Leipalingyje. Po tokių incidentų visuomenė vėl kelia klausimą, ar adekvatūs mūsų įstatymai psichikos problemų turinčių žmonių atžvilgiu.
Praėjusią savaitę lazdijiečiams gerai žinomas ir antiherojumi tapęs D. Armalis sukėlė problemų bangą tūkstančiams šalies žmonių. Užsikrėtęs COVID-19, jis dukart pabėgo iš ligoninės ir viešuoju transportu bei pakeleivingomis mašinomis iš Kauno keliavo į Lazdijų rajoną, taip
sukeldamas grėsmę su juo vienoje erdvėje buvusiems žmonėms.

Dezinfekavo savivaldybės patalpas
Kai liepos 20 dieną paaiškėjo, kad D. Armalis yra užsikrėtęs COVID-19, sunerimo Lazdijų rajono savivaldybė. Pasirodo, šis žmogus liepos 15 dieną lankėsi Lazdijų miesto seniūnijos patalpose. Šios patalpos yra savivaldybės pastate, todėl kilo pavojus, jog pavojingą užkratą šis žmogus galėjo palikti ir savivaldybės koridoriuose.
Savivaldybės administracija liepos 21 dieną išsiuntė savivaldybės darbuotojus dirbti iš namų, atšaukė visus numatytus posėdžius ir susitikimus ir ėmė dezinfekuoti visas savivaldybės patalpas.
Taip pat buvo imtasi saugumo priemonių ir Sodų g. namų zonoje, kur gyveno šis pavojingas asmuo.
Redakcijos duomenimis, D. Armalis po apsilankymo savivaldybėje liepos 15 dieną kitą dieną išvyko į Kauną pas savo bičiulius.
Kaune jis apsistojo pas pažįstamus Petrašiūnų seniūnijoje. Liepos 20 d. traumuotas D. Armalis buvo rastas gatvėje. Atvykusi policija iškvietė medikus, ir jis buvo nuvežtas į vieną iš Kauno ligoninių, kur ir buvo nustatytas COVID-19.
Kadangi Kaune tokie ligoniai gydomi Kauno klinikinėje ligoninėje, tai D. Armalis ten ir buvo nuvežtas. Vyriškis sirgo lengva koronaviruso forma, todėl buvo nuspręsta jį išvežti į Abromiškes, Elektrėnų savivaldybę.

Pabėgo iš ligoninės
Praėjusio ketvirtadienio rytą ligoninės medikai pastebėjo, jog D. Armalis dingo iš palatos.
Ant kojų buvo sukeltos policijos pajėgos, visi puolė ieškoti pavojų aplinkiniams keliančio lazdijiečio.
Pareigūnai turėjo įtarimą, jog bėglys bandys sugrįžti į Lazdijus, todėl didžiausias paieškos krūvis teko Alytaus apskrities policijos komisariatui. Operatyviai buvo išplatinta bėglio nuotrauka su aprašymu.
Tos pačios dienos popietę pareigūnai gavo informacijos, jog žmogus, panašus į bėglį, buvo pastebėtas Seirijų parduotuvėje. Dar po kelių valandų policija D. Armalį sulaikė Straigių autobusų stotelėje, tarp Seirijų ir Lazdijų. Anot policijos pareigūnų, sulaikymo metu D. Armalis dėvėjo apsauginę kaukę. Policija su bėgliu neturėjo tiesioginio kontakto, pareigūnai saugojo bėglį, kol atvažiavo greitosios medicinos pagalbos automobilis.
Bėglys buvo perduotas medikams, kurie jį nuvežė į tą pačią ligoninę, iš kurios jis buvo pabėgęs.
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai bandė atsekti bėglio judėjimo kelią ir įvertinti, su kuo jis galėjo kontaktuoti.
Paaiškėjo, jog D. Armalis iš Kauno įsėdo į maršrutinį autobusą Kaunas–LeipalingisDruskininkai ir juo važiavo iki Seirijų. Paskui jis įsėdo į pakeleivingą automobilį, kuris jį nuvežė iki Straigių.

Atšaukė didžiulį renginį
Maršrutiniu autobusu kartu su D. Armaliu važiavo keturi keleiviai į Leipalingį. Savaitės pabaigoje trys keleiviai buvo identifikuoti ir nukreipti saviizoliacijai, tačiau vienos moters, važiavusios tuo autobusu iki Leipalingio, iki penktadienio popietės vis dar nebuvo pavykę surasti.
Druskininkų meras Ričardas Malinauskas penktadienio rytą pranešė, jog žmonių saugumo sumetimais bus atšaukta šeštadienį Leipalingyje turėjusi vykti didžiulė Jotvingių šventė, kurioje planuota sulaukti iki 1000 dalyvių.
Druskininkų meras sakė, jog, nesuradus visų keliavusiųjų į Leipalingį tą lemtingąjį ketvirtadienį, kyla didelis pavojus, jog infekuotas žmogus, dalyvaudamas Jotvingių šventėje, gali užkrėsti COVID-19 gausybę žmonių.
Apie šventės nukėlimą buvo pranešta likus vos 24 valandoms iki jos pradžios.
Šventės organizatoriai teigė, jog dėl renginių atšaukimo patyrė nemenkų nuostolių, kadangi Jotvingių šventė rengiama iš projektinių lėšų, bus bandoma ieškoti laiko ją surengti kitu metu.

Pabėgo antrąkart
Praėjusį sekmadienį Lietuvą apskriejo žinia, kad tas pats D. Armalis vėl pabėgo iš ligoninės Kaune. Nors po pirmojo jo pabėgimo ligoninė ėmėsi papildomų saugumo priemonių – išėmė iš palatos, kurioje buvo gydomas D. Armalis, langų atidarymo rankenas, lazdijietis vis tiek sugebėjo atsidaryti langą ir per jį iššokti į lauką.
Laimei, bėglys nespėjo toli pabėgti, buvo pastebėtas ligoninės teritorijoje ir sugrąžintas į palatą. Dabar jis akylai saugomas apsaugininkų ir policijos pareigūnų.
Ligoninės atstovas Saulius Tvirbutas teigė, jog palatos, kurioje gydosi D. Armalis, durys yra užrakintos, o langą atsidaryti jis galėjo pritaikęs kokį nors įnagį. S. Tvirbutas teigė, jog po antrojo pabėgimo ligoninės teritorijoje sulaikytas bėglys nesipriešino ir gera valia sutiko sugrįžti į palatą.
Nacionalinis visuomenės sveikatos centras toliau bando nustatyti visus asmenis, kontaktavusius su D. Armaliu. Dar turės būti įvertintos aplinkybės, kaip D. Armalis iš ligoninės Šilainiuose pasiekė Kauno autobusų stotį, su kuo turėjo kontaktus šioje atkarpoje.

Numatyta baudžiamoji atsakomybė
D. Armaliui, kuriam diagnozuotas COVID-19, ikiteisminis tyrimas dėl sukelto pavojaus užsikrėsti koronavirusu pradėtas Kaune. Jį atlieka Santakos policijos komisariatas, kurio teritorijoje įsikūrusi Kauno klinikinė ligoninė.
Oficialiai Baudžiamojo kodekso straipsnis, pritaikytas D. Armalio pabėgimui, skamba taip: „Kovos su epidemijomis ar užkrečiamomis ligomis taisyklių pažeidimas“. O pirmoji jo dalis teigia, kad „tas, kas būdamas medicinos įstaigos informuotas apie savo ligą ir įspėtas dėl apsaugos priemonių, kurių jis privalo laikytis bendraudamas su žmonėmis, sukėlė pavojų kitam asmeniui užsikrėsti pavojinga liga, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu arba laisvės atėmimu iki vienerių metų“.
Jeigu paaiškėtų, kad dėl D. Armalio elgesio koronavirusu buvo apkrėsti ir kiti žmonės, pradėtas ikiteisminis tyrimas turėtų būti perkvalifikuotas į sunkesnę to paties Baudžiamojo kodekso dalį, numatančią atsakomybę už ligos platinimą, o už tai jau gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų. Žinoma, jei jis nebus pripažintas nepakaltinamu.
Kadangi šis asmuo turi psichikos sutrikimų ir yra gydytas specializuotoje ligoninėje, akivaizdu, jog gali atsitikti, jog jis bus pripažintas nepakaltinamu ir už savo pavojingus vojažus išvengs baudžiamosios atsakomybės.
Po šio įvykio viešoje erdvėje pasigirsta balsų, jog pas mus galiojantys normatyviniai dokumentai, susiję su psichikos ligoniais, yra taisytini. Psichikos ligonius galima izoliuoti be jų sutikimo tik tais atvejais, kai jų elgesys kelia akivaizdų pavojų aplinkiniams. Jei būtų griežtesni įstatymai, tai D. Armalis nebūtų sukėlęs Lietuvos žmonėms tokių didelių problemų.

Lazdijai žino D. Armalio gyvenimo būdą
Sodų gatvėje gyvenantį D. Armalį Lazdijų žmonės gerai pažįsta, jis laikomas asocialiu asmeniu. Žinomas jo įprotis piktnaudžiauti alkoholiu, nedirbti. Bendrauja su asocialiais asmenimis. Taip pat jis buvo ne kartą pastebėtas savivaldybės patalpose vagiantis iš viešųjų tualetų tualetinį popierių ir kitas higienos priemones. Kalbama, jog už vogtus daiktus gautus pinigus D. Armalis pirkdavo cigarečių ir alkoholio. Dėl neadekvataus elgesio D. Armalis buvo gydomas specializuotose gydymo įstaigose.
Iki šio įvykio apie D. Armalio pavojingą elgesį informacijos nebuvo.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: