Dzūkų žinios

Ar reikia maršrutinio autobuso į Seinus? O gal geriau taksi?

Dalintis:
Lazdijų rajono savivaldybės taryba 2020-09-29 gavo Lazdijų miesto gyventojos Stasės Pečiukonienės prašymą „Dėl maršrutinio autobuso iš Lietuvos į Lenkiją, lietuviškąjį kraštą (Seinus, Punską…)“, kuriame siūloma apsvarstyti galimybę įtraukti į sąrašus naują maršrutą į Lenkijos Respubliką.

Nors dabar visa Lietuva ir kaimyninės valstybės gyvena izoliacijos sąlygomis, tačiau išradingi pensininkai jau planuoja keliones į kaimyninę Lenkiją. Ne turistines, bet kultūrines – važiavimą iš Lazdijų į Seinus ar Punską maršrutiniu autobusu. Nemaža dalis Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narių, autobusų parko vadovybė, lazdijiečiai skeptiškai vertina tokį pasiūlymą ir tokio pasiūlymo rimtai nesvarsto.

Prašė maršrutinio autobuso į Lenkiją

Lazdijų rajono savivaldybės taryba 2020-09-29 gavo Lazdijų miesto gyventojos Stasės Pečiukonienės prašymą „Dėl maršrutinio autobuso iš Lietuvos į Lenkiją, lietuviškąjį kraštą (Seinus, Punską…)“, kuriame siūloma apsvarstyti galimybę įtraukti į sąrašus naują maršrutą į Lenkijos Respubliką.

Laiško autorė teigė, jog rajone yra per 5 tūkst. pensininkų, kurie pritaria tokio maršruto atsiradimui. Jos nuomone, toks autobusas iš Lazdijų į Lenkiją galėtų kursuoti bent vieną kartą per savaitę.

„Lazdijiečiams ne vien „Biedrionka“ įdomu. Mums įdomi istorinė šio krašto praeitis“, – teigė laiško autorė.

Lazdijų rajono savivaldybės administracija, siekdama visapusiškai išanalizuoti finansines galimybes ir teisinius aspektus, paprašė UAB „Lazdijų autobusų parkas“, kaip pavėžėjimo paslaugas teikiančios bendrovės, pateikti įžvalgas šiuo klausimu: dėl ekonominio naudingumo, teisinio tokių maršrutų reguliavimo.

Atsirastų daug papildomų kaštų

Autobusų parko direktoriaus Ramūno Masiulionio teigimu, UAB „Lazdijų autobusų parkas“ turi tarptautinę licenciją ir gali vežti keleivius į kaimynines šalis, taip pat ir į Lenkiją.

„Tačiau, norint vežti keleivius į kitas šalis, prisideda daugiau papildomų kaštų – padidėja autobusų draudimas ir mokestis už keleivių vežimą kitoje šalyje, visa tai ženkliai padidina pervežimo kaštus. Šiuo metu, kai sumažėję keleivių srautai, šis maršrutas yra ekonomiškai nenaudingas“, – teigė parko direktorius.

R. Masiulionio teigimu, pagerėjus ekonominei situacijai ir esant realiam tokio maršruto poreikiui, būtų galima svarstyti variantą, kai Lazdijų autobusai keleivius pavežtų iki Lenkijos sienos, o ten juos perimtų Lenkijos vežėjai ir nuvežtų suderintomis kryptimis.

Pasidomėjome, ką apie lazdijietės S. Pečiukonienės pasiūlymą paleisti maršrutinį autobusą iš Lazdijų į Lenkiją galvoja tarybos narė Odeta Lenkauskienė.

„Mes su kolegomis taryboje aptarinėjome šį pasiūlymą. Panašu, jog daugelis buvo tos pačios nuomonės – toks maršrutas tikrai neracionalus ir būtų nuostolingas, nes keleivių būtų nedaug, o kaštai dideli. Panašu, jog laiško autorė tikisi, kad Lazdijų autobusų parko išlaidas, susijusias su šiuo maršrutu, kompensuos savivaldybė. Manau, jog tai nebūtų teisinga. Kadangi tie lietuviški Lenkijos kaimai ir miesteliai yra visai šalia, ten nesunkiai galima nukeliauti privačiu transportu“, – sakė O. Lenkauskienė.

Senjorė pasiūlė važiuoti taksi

Žinoma Lazdijų visuomenės veikėja, senjorė Aldona Mikalonienė sakė daug žinanti apie šį pasiūlymą, tačiau tokio maršruto atsiradimą vertinanti skeptiškai.

„Aš dažnai važinėju tarpmiestiniais autobusais, kurių maršrutų tradicijos susiformavę per daugelį metų, ir galiu pasakyti, jog dažnai dideliuose autobusuose būna vos keletas keleivių. O kas būtų su naujai atidarytu maršrutu LazdijaiSeinai? Važiuojančių tikrai nebūtų daug, todėl, manau, jis tikrai nereikalingas. Tai niekinis sumanymas, neprotingos svajonės. Tie pensininkai, kuriems labai reikia į Seinus ar Punską, tegul samdosi taksi ir važiuoja“, – sakė žinoma Lazdijų krašto patriotė.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: