Dzūkų žinios

Gėlininkas Gintas Vasiukonis: „Žmonės gėlėms skiria vis mažiau pinigų“

Dalintis:
Gėlininkystės ūkio įkūrėjas Gintas Vasiukonis.

Pirmosiomis lapkričio dienomis visi prisiminėme Amžinybėn išėjusius mūsų artimus žmones. Degėme žvakutes, nešėme gėlių, mintyse su jais kalbėjomės. Tik ar pastebėjome, kad per šias Vėlines ir Visų šventųjų dieną ant kapų buvo mažiau gėlių? Ar tai ekonominio ir „kovidinio“ sunkmečio ženklas, ar naujų tradicijų pradžia?
Daugiau nei 15 metų gėles auginantis ir jomis prekiaujantis lazdijietis Gintas Vasiukonis pripažino, jog prieš šias mirusiųjų pagerbimo šventes žmonės pirko mažiau gėlių nei ankstesniais metais.
„Šiemet pirkėjų buvo mažiau ir gėlių pirko mažiau. Pasigedau vyresnio amžiaus žmonių, kurie paprastai į kapus pirkdavo didesnius gėlių kiekius. Ir kitų žmonių buvo mažiau, ir gėlėms skyrė mažiau pinigų“, – pasakojo gėlių augintojas.
Jis pastebėjo, jog anksčiau žmonės gėlėms skirdavo daugiau pinigų – jei gėlės nušaldavo, tai po penkis kartus jas atsodindavo, o dabar, G. Vasiukonio teigimu, retai kas taip elgiasi.

Chrizantemos vis dar madingos
Paklaustas, ar keičiasi į kapines nešamų gėlių mados, G. Vasiukonis pastebėjo, jog jau daug metų pagrindinėmis gėlėmis išlieka chrizantemos, kurias paprastai žmonės perka pasodintas vazonėliuose. Mažesnę paklausą turėjo skintos gėlės. Jis teigė, jog daugiausia žmonės perka baltos spalvos chrizantemas.
„Tiesa, vis populiarėja gėlių puokštės, kurias kuria mano dukros. Tokias puokštes perka rimtesni pirkėjai. Taip pat pastebėjau, kad jaunimas ieško kokybiškų gėlių“, – sakė ponas Gintas.
Paklaustas, kas yra didžiausias vietinių gėlių augintojų konkurentas, G. Vasiukonis pripažino, jog daug ir labiai pigiai gėles pardavinėja didieji prekybos centrai, o kai būdavo atviros sienos, daug pigių gėlių atkeliaudavo iš Lenkijos.
„Konkurencija yra, bet mane džiugina tai, jog vis daugiau žmonių vertina kokybę, todėl perka gal ir mažiau gėlių, bet kokybiškesnių“, – sakė gėlių augintojas.

Kaune nori brangesnių gėlių
Kadangi G. Vasiukonis prieš šventes savo išaugintomis gėlėmis prekiavo ne tik Lazdijuose, bet ir kituose Lietuvos miestuose, paprašėme palyginti gėlių pirkimo įpročius skirtingose šalies vietovėse.
„Lazdijuose prie kapinių stovėjau tris dienas, tačiau aktyvaus pirkimo, kaip anksčiau, tikrai nebuvo. Vilkaviškyje nupirko gal tik 20 proc. gėlių, lyginant su kitais metais, mažiau pirko ir Raseiniuose, ir Druskininkuose. Kaune žmonės pirko daugiau, norėjo brangesnių gėlių“, – pasakojo G. Vasiukonis.
Jis pripažino, jog kapuose atsiranda vis daugiau dirbtinių gėlių, kurias žmonės renkasi dėl praktinių sumetimų.
„Yra daug žmonių, kurie gyvena užsienyje, tai kai atvažiuoja į Lietuvą, nuperka dirbtinių gėlių ir palieka bet kuriuo metų laiku ant kapų, kad Vėlinių sulauktų“, – kalbėjo gėlių augintojas.
Lapkritį baigiasi gėlių auginimo sezonas, iki sausio vidurio nurimsta gyvenimas šiltnamiuose, kol į juos atkeliaus pirmieji naujų gėlių daigai.
„Iš to, ką vasarą ir rudenį uždirbom, teks išgyventi iki kovo–balandžio, kol užaugs naujojo sezono gėlės. Šie metai buvo sunkūs, gėlėms žmonės gailėjo pinigų, gal ir pandemija įnešė savo pataisas“, – sakė solidžiausias Lazdijų krašto gėlių augintojas G. Vasiukonis.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: