Dzūkų žinios

Seni daiktai vėl tarnauja: iš „TikoTiks“ centro – į labdaros organizacijas

Dalintis:
Seni megztiniai virs naujomis kojinėmis: „Gerumo skraistėje“ išardytų mezginių siūlai keliaus į Varėnos socialinių paslaugų centrą, kurios lankytojai megs kojines senoliams. (ARATC nuotr.)

Vieną dieną į daiktų paruošimo pakartotiniam naudojimui centrą „TikoTiks“ indų pasiimti užsukę maltiečių atstovai prasitarė, kad vienam jų globotiniui, gyvenančiam socialiniame būste, labai reikėtų šaldytuvo – neturi jo. O juk toks daiktas kiekvienuose namuose būtinas.

„Pasižvalgėme po daiktų mainų punktus „Mainukas“ ir radome čia atvežtą bei paliktą šaldytuvą. Jis dar veikė, tik šaldymo kamera nebešaldė. Pasikvietėme meistrą, kuris pašalino gedimą, ir šaldytuvą atidavėme jo laukiančiam maltiečių globotiniui, kuris yra tapęs ir šios organizacijos savanoriu“, – pasakojo Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro Aplinkosauginio ugdymo ir pakartotinio naudojimo padalinio vadovė Agnė Jučienė.

Maltiečių savanorė Virginija Lisauskienė džiaugiasi: „TikoTiks“ dovanotas šaldytuvas tuoj pasieks jo laukiančio organizacijos globotinio namus. (ARATC nuotr.)

Panaši situacija buvo ir su skalbimo mašina. Apie jos poreikį užsiminė viešosios įstaigos „Gerumo skraistė“ atstovai. Tarp daiktų punktuose gyventojų paliktų daiktų buvo rasta skalbimo mašina, kuri veikė, bet nešildė vandens.

Meistrų sutaisyta skalbyklė buvo atiduota Alytaus „Gerumo skraistei“, kuri teikia socialinės priežiūros paslaugas senyvo amžiaus žmonėms, asmenims su negalia ar dėl ligos laikinai netekusiems darbingumo.

Su šia organizacija „TikoTiks“ bendradarbiauja ir kitose veiklos srityse. Centro darbuotojai pririnko gyventojų paliktų dar gerų megztinių. Sutarta, kad „Gerumo skraistės“ lankytojai juos išardys, o gauti siūlai bus perduoti Varėnos socialinių paslaugų centro senjorų grupei. Ją lankantys senjorai iš gautų siūlų mezga kojines senyviems žmonėms.

„Esame pasiruošę paremti labdaros, paramos organizacijas, jų globojamus asmenis, socialines paslaugas teikiančias įmones, atiduodami naudojimui dar tinkamus daiktus, patekusius į mainų sistemą, o esant poreikiui ir paruošdami tuos daiktus tolesniam naudojimui.

„TikoTiks“ centre sutvarkyta skalbyklė keliauja į „Gerumo skraistę“. (ARATC nuotr.)

Taip mažiname mus supančių daiktų kiekį, vartojimą, skatiname pakartotinį daiktų naudojimą, o kartu ir padedame asmenims iš socialiai jautrių grupių. Ir tą daryti gali kiekvienas sąmoningas žmogus. Labai kviečiame ir raginame prie tokios veiklos prisidėti verslo įmones, individualia veikla užsiimančius asmenis. Artėjanti metų pabaiga, didžiosios šventės – puiki proga keisti įpročius ar imtis naujos veiklos“, – sakė A. Jučienė.

Šiais metais Alytaus regione atliktas tyrimas parodė, kad užsiimti daiktų ruošimu pakartotiniam naudojimui kaip verslu žmones labiausia skatina jų aplinkosauginis sąmoningumas, socialinis atsakingumas ir naujos verslo galimybės.

ARATC yra pasiruošęs būti tokia veikla užsiimančių asmenų bei verslo įmonių partneriu, tiekti medžiagas bei daiktus, kuriuos įmonės ar asmenys paruoštų pakartotiniam naudojimui ir juos realizuotų savo klientams. Norintiems užsiimti tokia veikla gali būti suteikiamos patalpos, kurios yra pritaikytos ir žmonės su judėjimo negalia.

Kaip rodo atlikto tyrimo rezultatai, pakartotiniam naudojimui daugiausia yra ruošiami baldai, namų apyvokos, interjero gaminiai, elektros bei elektronikos įranga.

Jeigu jus domina tokia veika, kreipkitės į ARATC Aplinkosauginio ugdymo ir pakartotinio naudojimo padalinį el.p. tikotiks@alytausratc.lt, tel. nr. 865981933.

ARATC inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: