Dzūkų žinios

Kalėdų švenčių Lazdijuose kaina – didžiausia paslaptis?

Dalintis:
Lazdijų kultūros centro direktorius Arūnas Sujeta. (Eitvydo Kočiūno nuotr.)

Nors šiemet, likus mėnesiui iki Kalėdų, buvo paskelbtas karantinas ir atšaukti visi šventiniai kontaktiniai renginiai, tačiau įvyko miestų eglučių įžiebimai, girliandų švieselėmis nušvito miestų ir miestelių aikštės. Lazdijuose taip pat gruodžio pradžioje buvo įžiebta įspūdinga eglė, miesto erdvės pasipuošė šventinėmis detalėmis ir jaukiu apšvietimu. Žmonės domėjosi, kiek kainavo tos grožybės, tačiau renginio organizatorius nelinkęs apie tai atvirauti.

Domėjosi švenčių sąmata
„Dzūkų žinių“ skaitytojai džiaugėsi šventiniu Lazdijų papuošimu ir domėjosi, kiek kainavo šios šventės. Kadangi šią šventę organizavo Lazdijų kultūros centras, redakcija, norėdama patenkinti skaitytojų smalsumą, kreipėsi į Kultūros centro direktorių Arūną Sujetą ir pateikė jam keletą klausimų:
Kokia buvo šių metų Lazdijų Kalėdų eglės ir aikštės bei kitų miesto erdvių papuošimo ir su eglės įžiebimu susijusio renginio sąmata?
Iš kokių lėšų buvo atliekami visi šie darbai?
Ar Kultūros centras atliko viešuosius pirkimus, susijusius su paslaugomis, skirtomis eglės įžiebimui ir erdvių papuošimui?
Lyginant su praėjusiais metais, ar šiemet buvo išleista daugiau, ar mažiau pinigų pasirengimui šventėms.
Kas puošė Lazdijų eglutę tautiniais raštais? Kiek tai kainavo?
Ar Kultūros centro teritorijos papuošimas buvo finansuojamas iš įstaigos lėšų, ar iš savivaldybės skirtų pinigų?

Direktorius pasitelkė demagogiją
Netrukus sulaukėme direktoriaus atsakymo, kuris nustebino savo nekonkretumu. Puikus kūrybinis mąstymas ir minčių dėliojimas. Taip atsakė ne privatus verslininkas, bet samdomas darbuotojas, savivaldybės įstaigos vadovas, kuriam buvo patikėti ne privatūs, bet iš visų lazdijiečių surinktų mokesčių pinigai:
„Dėkoju už Jūsų klausimus. Atsižvelgiant į jų turinį, siūlau šias sumas lengvai paieškojus surasti viešai skelbiamose ataskaitose. Bet juk kultūra nėra tik pinigai. Sunku finansine išraiška įvertinti komandos ne vieno mėnesio kūrybinį darbą dėliojant kalėdinių papuošimų akcentus, ieškant idėjų, ką šiais sunkiais metais norime pasakyti, kuo remtis, kaip praskaidrinti gyventojų kasdienybę, kuri šiuo periodu nėra labai maloni. Įkvėpimo ieškojome Lietuvos tautodailininkų darbuose, panaudojome raštus, kuriuose slypi skalsos, gausos, sėkmės, darnos, apsaugos nuo pikto linkėjimai.
Džiaugiuosi, kad mūsų darbą vertina, mumis tiki savivaldybės vadovai, kurie taip pat pritarė šių metų miesto gražuolę Kalėdų eglę išmarginti tautodailės raštais. Dar rudenį dėliojant kalėdinio laikotarpio viziją ir gimė šūkis „Atrask raštuotas Kalėdas Lazdijuose“. Manau, Lazdijų miestas, daugelis organizacijų labai stengėsi ir dirbo, kad šventinis laikotarpis išties būtų spalvingas ir margas. 
Vieningas ir bendras darbas davė puikų rezultatą – Lazdijų miesto Kalėdų eglė buvo pastebėta visuose didžiausiuose šalies portaluose, buvo rengiami reportažai televizijoms ir įvairioms TV laidoms. Tai įrodė, kad ne tik mums, bet ir visai Lietuvai yra svarbios pamatinės kultūrinės vertybės.
Taigi ne pinigai lemia grožį, o įdėtas darbas, kūrybingumas ir bendrystė. Tai matosi ir stebint, kaip šventiškai gražiai pasipuošė ne tik Kultūros centro aplinka, bet ir rajono kultūrinės erdvės. Savomis jėgomis darbuotojai sukūrė pasaką primenantį Lazdijų kultūros centro kiemelį, bendradarbiaujant su vietos bendruomenėmis šventiškai papuoštos miestelių aikštės ir erdvės prie kultūros namų ar laisvalaikio salių. Nors ir sunkiu laikotarpiu, bet stengiamės, kad rajono gyventojai ir svečiai pajustų šventinę dvasią.
Linkiu būti visiems sveikiems, kūrybingiems, darbštiems ir ateinančius metus sutikti su vidine harmonija, ramybe ir susitelkimu.“

Savivaldybė buvo konkretesnė
Nesulaukę iš Kultūros centro konkrečių atsakymų, kreipėmės į šios įstaigos steigėją – Lazdijų rajono savivaldybę, prašydami pateikti informaciją apie pinigų panaudojimą šventėms. Savivaldybė buvo konkretesnė ir pateikė informaciją.
Lazdijų rajono savivaldybės taryba savo sprendimu yra skyrusi viešajai įstaigai Lazdijų kultūros centrui 15945 eurus už Lazdijų miesto Nepriklausomybės aikštės ir Kalėdų eglės puošimą bei eglės įžiebimo šventės organizavimą. Iš šių lėšų beveik 12 tūkst. eurų kainavo karkasinės eglės montavimas bei papuošimas, medžių, esančių prieš Lazdijų rajono savivaldybės viešąją biblioteką, papuošimas girliandomis. Likusieji pinigai buvo skirti kalėdinės eglės vidaus įrengimo dekoracijoms, Nepriklausomybės aikštėje augančių tujų papuošimui, dekoracijų šalia kalėdinės eglės įrengimui, papuošimui bei apšvietimui, fejerverkams eglutės įžiebimo metu bei renginio tiesioginei transliacijai ir filmavimui“, – informavo savivaldybės atstovė.
Redakcijos žiniomis, savivaldybė pasirašė sutartį su viena sostinės bendrove dėl šventinio apšvietimo įrengimo Lazdijuose. Šios sutarties kaina – 6,2 tūkst. eurų. Prie šios sumos pridėjus Kultūros centrui savivaldybės skirtus 15 945 eurus išeina, jog šventė Lazdijuose šiemet kainavo per 22 000 eurų. Pernai Kalėdoms buvo išleista apie 23 tūkst. eurų.

„Dzūkų žinių“ informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: